Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV (VIDEO) Daniel Constantin, despre România – interviu integral

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este ministrul Agriculturii și co-președintele ALDE, Daniel Constantin.

În interviul acordat PSnews.ro, co-preşedintele ALDE a vorbit despre noul partid pe care îl prezidează alături de Călin Popescu Tăriceanu, despre planurile de viitor, atmosfera din interiorul partidului și alegerile din 2016, spunând despre ALDE că „că este calea naturală ca acest partid să fie al treilea partid din ţara noastră – şi sondajele de opinie o arată astăzi, că se clasează.”

În același timp, Daniel Constantin a vorbit în exclusivitate pentru PSnews.ro și despre relația cu Victor Ponta, dar și cu Liviu Dragnea, despre cum vede problemele penale ale premierului și dacă s-ar vedea într-o altă formulă de guvernare în situația în care actualul prim-ministru ar părăsi scaunul de la Palatul Victoria.

Citește și: EXCLUSIV (VIDEO) Daniel Constantin, despre relaţia cu Ponta şi Dragnea: Din punct de vedere politic…

De asemenea, liderul ALDE a vorbit despre desprinderea de Partidul Social Democrat şi eventuala apropiere de Partidul Național Liberal, spunând că partidul are șansa să evidențieze mai bine măsurile de dreapta, într-o guvernare de stânga. Totodată, Daniel Constantin s-a referit şi la anul electoral 2016, menţionând că ALDE va candida separat.

Citește și:  EXCLUSIV (VIDEO) Daniel Constantin, privind desprinderea de PSD: „În 2016 vom candida separat”

Un alt subiect dezbătut în cadrul interviului este cel al zvonurilor apărute în spațiul public care vizează o posibilă remaniere, dar și despre vocile din PSD care au criticat activitatea Ministerului Agriculturii. Daniel Constantin a vorbit în exclusivitate pentru PSnews.ro  și despre proiectele legislative pe care le-a inițiat în ultimele luni, cum ar fi Legea Irigațiilor, despre absorbția fondurilor europene și relația dintre ministerul Agriculturii și patronatele.

De asemenea, ministrul Agriculturii a vorbit despre hibele din minister, despre DNA și dosarele penale de la ADS (Agenţia Domeniilor Statului), dar și despre relația cu Dan Voiculescu.

Dan Bucura: Bună ziua, domnule ministru. Bine aţi venit în studioul nostru, la PSnews.

Daniel Constantin: Bună ziua. Mulţumesc foarte mult pentru invitaţie.

Dan Bucura: O să intru cu dumneavoastră direct în zona politică. Suntem după un Congres la PSD, după schimbări majore, lucruri care se întâmplă în fiecare zi şi am să trec direct la formaţiunea din care dumneavoastră faceţi parte astăzi, la ALDE, unde aţi construit ceva, faceţi, împreună cu fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, o echipă. Ce viitor are formaţiunea? Cum pregătiţi alegerile de la anul şi cum vă vedeţi, ca partid, candidând: într-o echipă, singuri? Sau sub ce formulă?

Daniel Constantin: Da. Mulţumesc pentru întrebare. N-aş putea spune că am construit ceva, ci că acum începem să construim ceva. ALDE este un proiect politic îmi place să cred nou, care este la început de drum şi vreau să spun de la început că n-avem o ţintă doar în alegerile din 2016. În 2016, avem doar o etapă pe care o parcurgem. Proiectul se va desfăşura şi va ajunge la maturitate probabil în timp, în ani. El a plecat de la o necesitate care există astăzi în spaţiul politic – şi anume, această tentativă sau tentaţie de a exista doar două partide pe eşichierul politic: un partid de dreapta şi unul de stânga. Oamenii cred că au nevoie de alternativă, mai ales într-o democraţie consolidată, şi cred că, dincolo de alternativa de care au nevoie oamenii, este şi o necesitate, pentru că e foarte clar: în 2013 (2015 – n.r.), niciun partid nu poate să facă majoritate şi cred eu că nici măcar UDMR-ul nu ar fi suficient ca să ajungă la acea majoritate de 50 + 1. Şi atunci îmi permit să spun că bătălia în 2016 va fi mai degrabă pentru cine este pe locul 3, cine este al treilea partid din România, şi aici sunt câţiva actori care s-au angrenat într-o oarecare luptă, afişată sau nu.

Dar, întorcându-mă la ALDE: eu cred că este calea naturală ca acest partid să fie al treilea partid din ţara noastră – şi sondajele de opinie o arată astăzi, că se clasează. Eu nu vorbesc neapărat de clasament; eu vorbesc despre o necesitate care există. Există un partid de stânga, mare, consolidat; există un partid de dreapta, dar care, din păcate, nu mai apără valorile liberalismului clasic, aşa cum au fost ele consacrate pe scena politică românească, prin asocierea pe care au făcut-o cu Partidul Democrat (aşa-numit „Liberal” la vremea aceea), prin care au preluat obiceiuri, oameni care niciodată n-au fost – să spunem aşa – de dreapta. Ca atare, asta îşi propune ALDE: să promoveze măsuri de centru-dreapta. Este şi natural: sunt două partide care au fost de dreapta, de centru. E un partid care, cred eu – cel puţin sub mandatul meu –, Partidul Conservator, care a încercat să promoveze ceea ce se numeşte social-liberalism, a treia cale. Asta vom încerca să facem în continuare: să ne consolidăm. Chiar şi discuţia pe care am avut-o astăzi (luni – n.r.) cu prim-ministrul s-a bazat pe măsuri de dreapta. Chiar dacă suntem un partid mai mic, suntem parte a unui Guvern de stânga, în care încercăm să promovăm, pentru binele economiei, şi măsuri de dreapta. Şi astăzi (luni – n.r.) am discutat, în perspectiva rectificării bugetare, de anumite lucruri la care ţinem foarte mult şi cred că astea ne şi pot consacra pe eşichierul politic. Fiecare partid, dincolo de actul de guvernare, încearcă (la nivel global, la nivelul Guvernului, dar mai ales la nivelul Parlamentului) să promoveze măsuri de dreapta care să îl poziţioneze. Faptul că astăzi am discutat despre reducerea impozitării pe dividende de la 16 la 5%, faptul că am vorbit de plafonarea la 5 salarii medii brute pe economie ceea ce înseamnă contribuţii la asigurările de sănătate, faptul că am discutat despre impozit special pe care să-l introducem, cred că sunt lucruri care arată preocuparea noastră pentru această zonă.

Dan Bucura: Sunt măsuri de dreapta, într-adevăr, cele pe care le amintiţi şi cred că o să ajungem şi la latura asta foarte curând, dar voiam să terminăm cu ALDE. Totuşi, oricât de mult v-aţi organiza, până la urmă, un partid îşi dă proba şi adevărata valoare la o campanie electorală şi la o probă electorală. Aveţi o echipă de campanie creionată astăzi, în vederea lui 2016?

Daniel Constantin: Categoric. Toată ţara este pregătită şi eu vă spun lucruri din intimitatea partidului: şi în Partidul Conservator a existat o dorinţă foarte mare, foarte mult timp, foarte mulţi ani, să se candideze singuri. Paradoxal: alegerile din 2012 în care am candidat alături de PSD şi PNL, în cea mai puternică forţă politică de după 1989 (Uniunea Social Liberală), au făcut ca partidul să nu se dezvolte decât sub aspect parlamentar, acolo unde sigur că am obţinut acei 21 de parlamentari. Dar, în planul alegerilor locale (pentru că s-a candidat pe liste comune şi s-a stabilit un principiu: cine este primarul în funcţie la PNL sau PSD rămâne candidat pe USL), atunci noi am pierdut foarte mult. Organizaţii întregi de la Partidul Conservator au plecat atunci, pentru că nu au avut oportunitatea să se manifeste. Astăzi, mulţi s-au întors, mulţi vin, pentru că văd, aşa cum vă spuneam şi mai devreme: văd în ALDE cea de-a treia forţă politică din ţara noastră, văd un vehicul care poate să le ofere această şansă să candideze şi să fie aleşi în funcţii de primari sau alte demnităţi locale. Şi după aceea vorbim şi de cele parlamentare.

Dan Bucura: Şi cum e cu chestiunea aceasta a omogenizării? De ce vă întreb: avem modelul PNL-ului, unde s-au unit două formaţiuni şi unde, chiar pe surse (dar unele la nivel vizual), apar permanent frustrări, neînţelegeri, probleme. Şi dumneavoastră, practic, aţi unit două formaţiuni. Aveţi astfel de probleme în partid?

Daniel Constantin: Nu. Lucrurile nu se pot compara. Eu merg foarte mult în teritoriu: am fost toată vara, am vizitat foarte multe judeţe din Transilvania, am fost şi în Banat, am fost şi în Moldova, şi în sud. Peste tot, am observat ceea ce spuneţi şi dumneavoastră – fără a încerca să intru eu în bucătăria altora –: nu s-a realizat fuziunea între PNL şi PDL şi e problema domniilor lor. La noi, în ALDE, lucrurile stau mult mai bine. Asta nu înseamnă că n-avem şi noi probleme. Avem probleme (fără a enunţa aici judeţe), dar lucrurile s-au mişcat mult mai bine decât între PNL şi PDL, pentru că oamenii au înţeles care este obiectivul. Obiectivul este să ne consolidăm această poziţie în alegerile din 2016. Există un entuziasm, vă mărturisesc, e o euforie la nivel de teritoriu, pentru că au un proiect pe care pot să construiască ceva, un proiect care, dincolo de faptul că le dă şansa lor să contribuie cu valorile pe care le-au ţinut până acum poate neafişate sau nu au avut ocazia să le implementeze, acest proiect le dă şi garanţia că pot s-o facă în anul 2016, câştigând o primărie, un consiliu judeţean, un loc de parlamentar şi aşa mai departe. Deci, din acest punct de vedere, s-au făcut paşi importanţi. Astăzi (luni – n.r.), în şedinţa pe care am avut-o, am validat încă 7 sau 8 judeţe în care s-au realizat procesele verbale cu noua conducere la nivel de teritoriu. Vorbim de o conducere oricum interimară, pentru că vom avea alegeri în primele luni din anul 2017, deci imediat după alegerile parlamentare. Până atunci, cum avem la centru co-preşedinţii, în cea mai mare parte din judeţe avem co-preşedinţi. În unele judeţe, avem chiar preşedinţi: la Bacău, la Galaţi şi în multe alte zone în care lucrurile sunt clare – există preşedinţii deja stabiliţi.

Dan Bucura: Aş propune să ne întoarcem la ideea aceea cu măsurile pe care eu le-am considerat pur liberale. ALDE este o formaţiune în care există un partid de dreapta şi un partid de centru. Această formaţiune este, în momentul de faţă, lipită la o guvernare socialistă sau de stânga sau cum vreţi să-i spunem. Un pic diferită viziune faţă de viziunea de dreapta, centru, liberală… Nu credeţi că, în contextul ăsta, există riscul să pierdeţi oareşice electorat tradiţional de dreapta, fiind lipit, în momentul ăsta, partidul la o guvernare de stânga?

Daniel Constantin: Eu văd acest lucru ca o oportunitate, pentru că putem să evidenţiem, în actul de guvernare, măsurile autentic de dreapta – liberale sau cum vreţi dumneavoastră să le spuneţi. Sau de centru-dreapta, să spunem aşa. În Germania, există acelaşi model: un partid de dreapta care are, totuşi, la guvernare, şi un partid de stânga. Deci acolo, sigur, dimensiunea este inversă, dar funcţionează modelul acesta şi eu cred că avem ocazia, prin actul de guvernare, promovând astfel de măsuri despre care am vorbit mai devreme şi cred că am omis să enunţ şi măsura prin care microîntreprinderile beneficiază de un plafon mai mare – creşte plafonul de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, dar se introduce necesitatea de a avea minim un angajat pe microîntreprindere, aceste măsuri pe care noi le evidenţiem cred că ne şi poziţionează. Şi, dacă reuşim cu ele… Vă dau un exemplu: reducerea TVA la produsele alimentare. A fost o măsură pe care mulţi au catalogat-o ca fiind de stânga. Este o măsură catalogată, în toate ţările europene, la nivel mondial, ca o măsură de dreapta, care vizează relaxarea fiscală într-un anumit domeniu, care are nevoie, la un moment dat. Sigur că e şi un impact social aici, pentru că de reducerea preţului beneficiază întreaga populaţie. E o măsură de dreapta prin care am reuşit s-o impun şi n-aş fi reuşit fără sprijinul colegilor din PSD, care au înţeles nu din prima zi de guvernare, dar din momentul în care am scris programul de guvernare, că nu este doar o dorinţă a noastră (a conservatorilor, la vremea aceea; acum, ALDE), ci este o necesitate. Şi timpul a arătat că am avut dreptate: încasăm astăzi la bugetul de stat mai mult cu un TVA redus la 9% pentru produsele… Este o variantă extinsă, e adevărat – nu numai la alimente destinate consumului uman, ci şi animal. Dar încasăm mai mult la bugetul de stat decât atunci când aveam TVA-ul la 24%.

Dan Bucura: Practic, dumneavoastră mi-aţi vorbit acum de beneficii, deci de viziunea ALDE în această combinaţie a guvernării. Haideţi să ne gândim un pic, să facem, aşa, un joc: cum vă văd ceilalţi – partidul de stânga – pe dumneavoastră în această ecuaţie? Sigur: aveţi ministere, şi unele chiar importante (patru la număr), dar, pe de altă parte, v-aş întreba: vă simţiţi puşi efectiv la masă pe post de egalitate în această guvernare? Şi spun acest lucru într-un context în care ieri (duminică – n.r.), la Congresul PSD-ului, sigur: a fost un maraton cu multe discursuri, cu multe luări de poziţii, dar, până la urmă, am văzut cu toţii: s-a sfârşit prin a ajunge o sală goală, un auditoriu plictisit (după atâtea ore de muncă) şi abia la sfârşit – să spunem mai pe româneşte – vi s-a dat şi dumneavoastră cuvântul, mai precis fostului premier Popescu-Tăriceanu.

Daniel Constantin: Şi după aceea am urmat şi eu. Da, e adevărat. Cred că au gândit într-o altă logică, s-au intersectat discursurile personalităţilor din ţară cu cele ale personalităţilor externe şi sigur că au fost foarte multe ore (dacă nu mă înşel, mai bine de două ore) în care au vorbit pe rând liderii europeni din Partidul Social European, după aceea domnul prim-ministru Ponta, după aceea alţi lideri europeni, a revenit domnul Dragnea şi oarecum, în mod firesc, după ce vorbeşte liderul unui partid, sala se mai relaxează, să spunem aşa. Nu: eu am mulţumit, aşa cum voi face de fiecare dată, pentru oportunitatea pe care mi-au oferit-o, să mă adresez colegilor din PSD. Am mulţumit pentru sprijinul pe aceste măsuri (chiar şi pe Legea irigaţiilor, pe care am promovat-o). Dincolo de asta, e o chestiune pe care n-aş vrea s-o cataloghez în niciun fel. Poate că au încercat, în felul acesta, să menţină interesul sălii sau mass-mediei prezente pe toată durata Congresului. Noi am avut o altă abordare, la Congresul nostru: am invitat întâi pe cei care erau din afara partidului, după care am rămas noi cu bucătăria internă. Dar am spus-o şi o spun încă o dată: cel puţin eu, ca şi persoană (să nu zic: „persoană fizică”, să nu se confunde), dar eu, ca preşedinte de partid, al Partidului Conservator, acum ca şi co-preşedinte ALDE, a, fost şi voi rămâne o persoană fidelă unui program de guvernare, unei coaliţii. Şi am spus-o şi la Congres: din anul 2010, am fost ales ales preşedinte al PC la o săptămână după domnul Victor Ponta. Din anul 2010, prin coaliţii scrise sau nescrise, am fost partener cu Partidul Social Democrat şi a fost pentru mine, dincolo de auditoriu, a fost important să transmit celor care sunt membri PSD faptul că voi rămâne şi vom rămâne la fel de loiali programului şi coaliţiei de guvernare, atât timp cât există, evident, respectul care a fost până în momentul de faţă.

Dan Bucura: Bun, respectul există. Aveţi o relaţie (pe care nu aţi ascuns-o niciodată) foarte, foarte bună cu premierul Ponta…

Daniel Constantin: Categoric.

Dan Bucura: …atât profesională, cât şi din punct de vedere al familiei. Se ştie că familiile dumneavoastră sunt prietene, copiii merg la aceeaşi şcoală, vă leagă şi chestiuni de ordin sentimental, să spunem. Dar, dacă aţi trece peste aceste chestiuni de ordin sentimental, cum interpretaţi, totuşi, problemele penale ale premierului Victor Ponta, în virtutea în care, totuşi, are un Guvern de condus. Nu-l afectează, din punctul ăsta de vedere? Vi s-a părut un pic schimbat actul de guvernare, în ceea ce îl priveşte?

Daniel Constantin: Nu. Premierul este angajat (poate mai angajat decât oricând, nemaiavând şi funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat) să guverneze bine. Şi eu cred că a făcut-o până acum foarte bine. A avut rezultate foarte bune şi văd determinarea domniei sale ca, în continuare, să ia cele mai bune decizii pentru ţară, pentru popor, pentru ca România să fie stabilă, aşa cum am reuşit s-o aducem în ultimii trei ani. Deci, din acest punct de vedere, există determinarea necesară.

Dan Bucura: Într-un guvern tot fără PSD, dar fără Victor Ponta, vă mai vedeţi în aceeaşi componenţă? Aţi putea colabora la fel de bine să spunem cu un Vasile Dâncu, cu un Gabriel Oprea, poate, sau orice altcineva?

Daniel Constantin: Nu vreau să discut situaţii despre care nu avem niciun fel de certitudine în momentul de faţă. Există un sprijin pe care l-au manifestat ieri (duminică – n.r.) atât PSD, cât şi UNPR, dar şi ALDE pentru premierul Victor Ponta. Dacă aceste condiţii se vor schimba, vom discuta la momentul respectiv, dar, deocamdată, nu cred că se pune problema. Şi cred că cel mai important lucru este că astăzi există sprijinul PSD-ului – şi am văzut un sprijin nu numai din partea lui Liviu Dragnea; am văzut un sprijin din partea întregii audienţe.

Dan Bucura: Relaţia cu Liviu Dragnea o descrieţi ca fiind la fel de bună cu Victor Ponta astăzi?

Daniel Constantin (şovăind – n.r.): Da. Lucrurile, din punct de vedere politic, sunt la fel de bune. Liviu Dragnea a fost unul din participanţii la constituirea Uniunii Social Liberale, unul dintre promotorii constituirii Uniunii Social Liberale, unul dintre promotorii constituirii Uniunii Social Liberale. Toate deciziile s-au luat împreună, nu de către trei preşedinţi de partid, ci de către 4-5 persoane. De cele mai multe ori, le-a provocat chiar domnia sa. Poate că n-avem aceeaşi relaţie de familie, să spunem, cu domnul Dragnea, dar există acest respect reciproc şi cred că este suficient pentru a duce mai departe programul de guvernare şi coaliţia.

Dan Bucura: Există nişte „argumente” pe care Partidul Naţional Liberal vi le-ar putea prezenta ca să vă atragă, în sensul ieşirii de la guvernare şi reintrării ulterioare cu ei într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat?

Daniel Constantin: Nu există niciun argument în acest moment.

Dan Bucura: Deci nu aveţi o gândire în sensul ăsta, mai ales că ei, probabil, vor invoca această apropiere de viziune, de stânga şi dreapta.

Daniel Constantin: Nu. Eu repet ceea ce am spus mai devreme: avem şansa, într-o guvernare majoritar de stânga, să scoatem mai bine în evidenţă măsurile de dreapta. Şi a existat aici înţelegere şi sunt extrem de mulţumit că premierul a înţeles şi, de cele mai multe ori, a ţinut cont de ceea ce noi am spus. Atâta timp cât există respectul între PSD, UNPR şi ALDE (şi vreau să subliniez: întotdeauna, relaţiile noastre s-au bazat pe respect), atâta timp cât există acest respect, cu siguranţă n-avem niciun fel de argument. Sigur că în 2016 vom candida separat. Ca atare, va fi un respect pe care trebuie să-l menţinem între partide, dar va exista şi o competiţie, pentru că noi vom promova programul nostru de guvernare (care va fi preponderent cu măsuri de dreapta), dânşii vor promova un altul, deci va fi oarecum o competiţie ideologică. Şi după alegerile parlamentare ne vom aşeza la masă şi vom discuta.

Dan Bucura: Acum, înainte să abandonăm subiectul acesta al relației cu… și componența dumneavoastră în actualul guvern, aș întreba următorul lucru. Bănuiesc ca ati auzit si dumneavoastră. Pe surse, se vorbește despre o posibilă remaniere. Nu s-a confirmat. N-au existat voci care s-o spuna in mod clar, dar a aparut informația pe surse. Acest lucru l-aș mai duba cu o stire pe care am văzut-o recent la un post de televiziune care de multe ori vă lăuda  acum, mai nou, vă critica, unde am văzut un senator PSD, domnul Daniel Savu, care lansase acolo ideea faptului ca sunt mai multe nemulțumiri și în partid și nu numai, legate de activitatea la Ministerul Agriculturii. Nu pot să reproduc exact citatul domnului senator, dar oricum, mai mult sau mai puțin direct, vă vizau acele reproșuri. Există șansa ca aceasta remaniere să vizeze și miniștrii ALDE, sau poate chiar pe dumneavoastră în mod special?

Daniel Constantin: În primul rând, nu știu nimic de niciun fel de remaniere, nu s-a discutat în coaliția de guvernare. Dacă se va ridica problema…Eu am auzit cu atenție ce a spus domnul Dragnea, președintele PSD, la un alt post de televiziune decât cel pe care l-ați menționat că deocamdată în numele PSD vorbește domnia sa. Ca atare, ceea ce a spus celălalt membru PSD nu poate fi luat în calcul. Eu știu un lucru: că am arătat și eu și toț colegii mei membri din cabinetul de guvernare, au arătat un respect deosebit între, în primul rând, între domniile lor. Niciodată un ministru n-a criticat un alt ministru, nici măcar în cadrul aceluiași partid. Și a existat și n-o va face niciodată în mod public. Același respect  a existatși la nivel de partide. Deci, ca atare, dacă există o nemulțumire undeva, cu siguranță ea va fi enunțată de către președintele partidului respectiv și o vom discuta. Eu am participat la nenumărate ședințe. Și la grupurile parlamentare, și în teritoriuși la ședințele PSD. Niciodată, dar niciodată nu s-a manifestat o astfel de nemulțumire. Sigur că există interese să se caute tot felul de lucruri care să dezbine coaliția și sigur când vrei să câștigi o bătălie, în primul rândincerci să ataci căpetenia bătăliei…oștirii respective. Nu, n-a existat niciodată și nu cred că se va pune problema.

Dan Bucura: Înțeleg. Acuma dacă ne-am focusa un pic pe ministerul pe care îl conduceți aș începe cu legea irigațiilor, un proiect al dumneavoastră  personal pe care l-ati luat, l-ați dus cap-coadă să spunem așa. În istroia acestui proiect, liberalii au avut reacții diferite. Întâi, au exclus să votăm așa ceva și totuși atitudinea s-a schimbat radical. De ce credeți că au făcut acest lucru. Ați avut discuții în sensul acesta cu factorii de decizie din PNL?

Daniel Constantin: Sigur că da. În primul rând vrea uă fac mențiunea că am dus proiectul, l-am luat ca pe un proiect personal, dar el, de fapt, e proiectul fermierilor pe care îl așteaptă de 25 de ani și mă bucur că într-un final a trecut și datorită presiunii pe care ei au pus-o prin participarea la plenul Camerei Deputaților. Aici a fost o discuție oarecum ciudată pe care n-am înțeles-o și cred că aici va trebui să discutăm, și îmi propun să discutăm în perioada următoare și modalitatea în care se exercită votul final în Camtera Deputaților. Pentru că acolo toțise uită,nici nu citesc de multe ori ordinea de zi, dacă liderul este cu degetul ridicat, votează pentru, dacă este mâna în jos, să spunem, se votează împotrivă. Lucrurile trebuiesc, cred că schimbate, sub aspectul explicării proiectului respectiv. Măcar în două vorbe înainte de vot să se spună: aici votăm un buget pentru irigații pe 5 ani de zile. Dacă se făcea lucrul acesta, eram convins, sunt ocnvins și astăzi că mulți dintre colegii de la PNL votau proiectul de lege. Și au primit un semnal politic de la Comisia de agricultură, condusă de liberali Comisia de agricultură din Camera Deputaților și s-au abținut de la votul respectiv. Fără niciun argument la acea vreme. Sigur că dup aceea au inventat argumente: haideți să transparentizăm investiții. Oricum investițiile erau transparente pentru că ele trebuie să fie anexă, planul de investiții la legea bugetului de stat. Deci nu puteam acum înnoiembrie să mă duc în Parlament fără investițiile pe anul 2016. Mai mult decât atât, am vorbit în Parlament și am spus noi avem unbuget de 560 de milioane de euro din care 128 deja suntcontractațiși finalizați, înca 430 pe care i-am alocat noi, Ministrul Agriculturii în PNDR pentru perioada următoare și astăzi sunt deschise liniilede finanțare. Ca atare, noi trebuie să venim complementar cu banii pentru infrastructura principală acolo unde o avem pe cea secundară. Deci se știa foarte clar unde se duc. Am acceptat și argumentul lor și le-am spus deschis încă o dată:  domnule, introduceți ce vreți în lege, nu mai votați legea respectivă, este fundamentală pentru toți românii. Din păcate, și în Comisia de agricultură când am mers a doua oară cu proiectul de lege, liberalii au spus câteva vorbeși au ieșit din sală. Au rămas doar deputatul Iliuță și o doamnă deputat care este independent. Cu ajutorul lor am trecut în comisie și am auns în plen din nou. În plen, am acceptat un artificiu de-al lor să introducă o virgulă acolo numai pentru a vota. De ce a fost important să voteze? Am vorbit mai mult despre proiectul acesta pentru că e fundamental, apropo și de mulțumiri sau nemulțumiri. Aici cred că lucrurile s-au mișcat în domeniul agriculturii și pentru că a existat stabilitate. Când ai stabilitate poți să pui în practică proiete mari: reducerea TVA, cooperative, irigații și așa mai departe. Dar de ce am vrut să fie votat și de către opoziție? Și mă bucur că au fost 307 voturi „pentru”, unul „împotrivă”. Pentru că va veni vremea în care, nu știu, poate vor câștiga sau nu vor câștiga. Dacă vor câștiga nu vor avea niciun argument să spună nu investim în sectorul de irigații. Legea aceasta este mai mult decât un pact politic așa cum avem pe zona de armată, un angajament al tuturor partidelor. Este o lege care trebuie respectată de toată lumea. Votând-o n-au niciun argument să nu implementeze și ei dacă vor ajunge vrodată accidental la guvernare.

Dan Bucura: Înțeleg. Ați vorbit de fonduri europene cu absorbție la nivelul ministerului. Ne dați o cifră? Cum stăm, se putea mai bine? Se putea…Vă reproșați ceva?

Daniel Constantin: Categoric se putea mai bine. Depășim 90% gradul de absorbție pe PNDR. Mi-aș fi dorit să fie chia rmai mult. Din păcate, sfîrșitul anului 2014, începutul anului 2015, a însemnat o perioadă în care am reziliat contracte de aproape 1 miliard de euro, din lipsa de cofinanțare. Deși căștigate de beneficiari, proiecte mari, n-au mai avut capacitate de a cofinanțate. Băncile la un moment dat…mă rog, au fost diverse probleme, nu neapărat numai în zona bancară. N-au mai avut capacitatea de a cofinanța, iar noi n-am mai avut timp să subcontractăm la alții astfel încât să termine până la 31 decembrie 2015. Ca atare, n-am reușit să ajungem la 100% , dar oricum e cel mai  ridicat nivel de absorbție dintre toate fondurile pe care România le-a avut la dispoziție.

Dan Bucura: Până anul acesta, ministerul pe care l-ați condus a avut o relație foarte bună cu patronatele, cu investitorii de profil din zonă. Brusc, momentul a coincis, dacă vreți, dar poate e doar o coincidență nefericită cu plecarea dumneavoastră din PC. În fața ministerului a început să vină oameni, să facă mitinguri, să se arate nemulțumiți, să vorbească despre subvenții care nu vin, care ar întârzia, care n-ar fi cum trebuie. Aveți un factor de presune acolo, nu permanent, dar cu ciclicitate destul de mare. De ce?  Se poate explica în vreun fel chestiunea asta? Eu am pus-o pe seama plecării din PC pentru că urmează să vă întreb dacă credeți că acea mutare v-a slăbit, să spunem așa, poziția în guvern, acolo unde trebuie să mergeți să bateți cu pumnul în masă și să faceți ce face orice ministru, să ceară cât mai mulți bani pentru ograda lui.

Daniel Constantin: Orice fermier nemulțumit, să spunem așa. Reprezintă o problemă foarte serioasă pentru mine pe care trebuis-o iau în calcul. Au fos, într-adevăr, 42, dacă numă înșel, de oameni acum două saptămâni, săptămâna trecută au fost 40-50 de oameni care au protestat… Cunosc foarte bine activitatea și cunosc foarte bine nemulțumirile fermierilor și a fost o practică. În momentul în care era la guvernare un partid, se întâlnea doar cu organizațiile de pe partea lor, când venea partidul celălalt, se întâlneau cu organizațiile celelalte. Eu am fost acuzat chiar și de cei care sunt membri în coaliția de guvernare că deschid prea mult ușa și că vorbesc cu toți fermierii, chiar și cu cei care sunt împotriva, politic vorbind, împotriva guvernului. Am avut această politică și o voi menține în continuare. Orice fermier are ușa deschisă la Ministerul Agriculturii. Am discutat și cu cei care protestează, și cu cei care vor protesta, cu toată lumea. Sigur că nu poți să-i mulțumești pe toți de fiecare dată, dar eu cred că majoritatea fermierilor din țară apreciază faptul că s-au reușit anumite lucruri și s-au reușit pentru că a existat sprijin politic, după mulți ani, și la nivelul ministerului de Finanțe și la nivelul primului ministru. Și aici trec la a 2-a parte a întrebării dumneavoastră. Nu, n-am plecat din PC. PC-ul a rămas tot unit, au fost 2-3 persoane care auplecat în frunte cu doamna Grapini. Îi respect decizia domniei sale. PC și majoritatea, nu majoritatea, 99% din organizațiile centrale și locale au rămas pentru că vor să fie parte a unui proiect mult mai mare. Văd o șansă extrarodinară în ALDE, ca atare toți pun umărul la această construcție. Faptul că au existat anumite probleme, poate vă referiți și la acoperire media, nu sunt aceste lucruri…

Dan Bucura: Urma să vă întreb dacă nu simțiți și această lipsă a unei expuneri pe care o aveați într-o perioadă și acum nu o aveți, ba chiar ați obținut efectul contrar în multe zone.

Daniel Constantin: Și dacă aș simți-o n-aș exprima-o public în mod accentuatpentru că nu reprezintă…Pentru mine, activitatea de la Minister să știți că e o mare oportunitatate pentru că e o chestiune chiar dacă ies pe media sau nu, este vizibilă la nivelul fermierului. Fermierul când merge pe câmp cu tractorul sau cu activitatea pe care o are știe dacă Ministerul l-a ajutat sau nu și fermieri sunt astpzi în România milioane de români și cealaltă parte a milioanelor deromâni cunoaște foarte bine care este activitatea de la Minister, cu sau fără media.

Dan Bucura: Și la ministerul dumneavastră, ca la multe altele în perioada asta, DNA-ul a cam găsit o pâine de mâncat. Au fost nu puține cazuri de subordonați de-ai dumneavoastră care s-au trezit luați de acasă cu mascații sau implicațiîn dosare penale. Vă reproșați cumva managementul în aceste condiții în care, totuși, oamenii aceia au venit oarecum într-o echipă cu dumneavoastră?

Daniel Constantin: Unii, da, alții erau de dinainte aici. Nu…Ministerul Agriculturii e, cum să spun, un mamut, o instituție mamut cu foarte multe activități și cu foarte mulți oameni care lucrează. Eu am avut o preocupare încă din anul 2012 pe care mi-o mențin. Să nu politizăm sub nicio formă cel puțin cele două agenții de plăți pe care le avem: APIA și AFIR-ul. Și n-am politizat. Dacă vă uitați astăzi și în trecutul de când sunt eu din 2012, n-a existat niciun director general, președinte, ce vreți să-i spuneți care să fie numit politic. Au fost numiți doar numai oameni care au venit cu mine, care erau în interiorul agențiilor respective și care au fost promovați, alții au fost retrogradați. Au existat cazuri și nu le-am ascuns niciodată și eu merg foarte mult pe principiul de delegare. Toți secretarii de stat au atribuții proprii, secretarul general, absolut toți pentru că altfel nu poți să controlezi o instituție atât de mare cum este Ministerul Agriculturii. Îmi reproșez, sigur, orice lucru care se întâmplă în subordinea mea și este un semnal de alarmă de fiecare dată să creștem vigilența și precauția în ceea ce facem. Sunt foarte atent vizavi de ultima chestiune care s-a întâmplat. Acolo e un lucru pe care l-am semnalat și noi, l-au semnalat și alții, anchetă care a început încă din anul 2013 și există o preocupare crescută și odorință foarte mare la nivelul conducerii ministerului, nu numai la nivelul meu, de a afla exact ce s-a întâmplat în 2102 cuacea societate din Bulgaria care a venti, a câștigat licitația respectivă. ANRMAP-ul și toate instituțiile care au supervizat au spus înmod corect după care s-au întâmplat acele lucruri care au dus la pierderea anumitor fonduri europene. Suntem astăzi în proces de a recupera sumele respective și, sper eu, să fim foarte aproape s-o facem.

Dan Bucura: Un alt „cartof încins” în bucătăria ministerului (fie că a fost în coordonarea, fie că a fost în subordinea directă): ADS-ul – Agenţia Domeniilor Statului. Şi acolo: dosare penale, directori cu probleme… S-au întâmplat lucruri de-a lungul timpului. Şi aş vrea să vă întreb: inclusiv relaţia dumneavoastră cu Dan Voiculescu s-a deteriorat de la nişte chestiuni care aveau poate şi implicare în zona respectivă. Şi atunci vreau să vă întreb, înainte să comentăm ce se întâmplă acolo (şi sunt convins că şi despre asta o să ne vorbiţi foarte pe scurt), dar mă gândesc dacă nu vedeţi cumva utilă o măsură în care acest „cartof fierbinte”, ADS-ul, să fie trecut din această zonă la o alta – de exemplu, la Rezervele Statului. Până la urmă, vorbim de cel mai mare proprietar de terenuri din România, acest ADS.

Daniel Constantin: Da. ADS-ul, astăzi, aşa cum ştiţi (cred că de doi ani de zile deja) este în subordinea Cancelariei Primului-Ministru. Doar în coordonarea tehnică a Ministerului Agriculturii…

Dan Bucura: Am spus: şi cât a fost în coordonare, şi cât a fost în subordinea directă, aceleaşi probleme erau.

Daniel Constantin: Nu cred că au fost probleme foarte mari. Cred că, în ultimul timp, n-au mai fost probleme atât de multe acolo, dacă aţi observat cu atenţie. Şi vă mai spun un lucru: atâta timp cât a fost ADS-ul în subordinea mea (şi întâmplător, pentru că nu puteam să intru eu în această chestiune), chiar şi în coordonarea mea, nu s-a făcut nicio concesiune. Dar chiar niciuna. Au fost foarte multe concesiuni făcute în trecut, înainte de anii 2010…

Dan Bucura: Scuze că vă întrerup. Nu sunt neapărat cu concesiuni noi, [nu se înţelege – 6:00-6:03] când redevenţele nu se încasează totdeauna la timp sau deloc.

Daniel Constantin: Da. Din păcate, acolo lucrurile sunt foarte clare – nu se pot întâmpla minuni. Eu am vrut şi am anunţat asta din 2012. Mi-am atras foarte multe antipatii la momentul acela, ca să folosesc doar un termen ceva mai domol. Dar sunt concesiuni făcute în primă fază pe 49 de ani, după aceea pe 20 de ani şi care, poate, la momentul respectiv, stabileau o redevenţă corectă, dar care, adaptată la vremurile de astăzi (în care avem şi subvenţii europene, subvenţii de la bugetul de stat), cred că ele ar trebui să fie reevaluate. Din păcate, din câte am înţeles, din punct de vedere juridic, e o misiune imposibilă, ca să spunem aşa. Dar, într-adevăr, orice fel de abordare care vine vizavi de ADS şi vizavi de conservarea patrimoniului pe care îl avem acolo este binevenită.

Dan Bucura: Dacă tot am adus în discuţie ideea că ruptura dumneavoastră de Dan Voiculescu a avut şi legătură cu chestiuni din domeniul agriculturii, o să vă-ntreb dacă acea ruptură a avut consecinţe în ceea ce vă priveşte şi pe plan familial, şi din alt punct de vedere. Aveaţi şi o relaţie cu dânsul la vremea respectivă (inclusiv nişte chestiuni financiare – vă împrumutase la un moment dat, vă dăduse un credit). Adică: a implicat şi viaţa dumneavoastră socială în povestea asta, ruptura respectivă? Sau a fost doar o chestiune pragmatică şi politică?

Daniel Constantin: În mod categoric a implicat, pentru că… Mă rog, dar sunt lucruri despre care nu vreau să vorbesc în public, dar s-au schimbat foarte multe lucruri şi sigur că a fost greu, dar poate că e mai bine astfel.

Dan Bucura: Proiectul pe care îl au cei care astăzi au rămas alături de Dan Voiculescu (în libertate fiind) au un proiect politic. Bănuiesc că l-aţi văzut, atât cât l-au expus ei. Credeţi că poate fi unul viabil, că poate funcţiona?

Daniel Constantin: Nu vreau să comentez lucrul acesta. E opţiunea domniilor lor. Eu am vrut să spun şi mai spun un lucru: eu n-am făcut această fuziune cu partidul domnului Tăriceanu în ambiţia sau împotriva cuiva. Am făcut această fuziune pentru că am o datorie morală, în primul rând, faţă de toţi colegii mei care sunt astăzi parlamentari sau cei care vor să devină parlamentari şi datoria mea morală mă face să îmbrăţişez orice fel de proiect politic care le oferă garanţia că partidul va merge mai departe, va fi în viitorul Parlament, va avea un cuvânt din ce în ce mai important de spus pe scena politică, va promova valorile (de care nu ne dezicem) din trecut din ce în ce mai bine pe scena politică românească. Aceasta este ambiţia mea şi din acest motiv am făcut – nu neapărat împotriva cuiva.

Dan Bucura: Înţeleg. Domnule ministru, vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa alături de noi şi vă mai aşteptăm cu drag.

Daniel Constantin: Şi eu vă mulţumesc şi vă urez succes.

Dan Bucura: Mulţumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *