Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV (VIDEO) Elena Udrea, despre jocurile politice pentru crearea viitorului guvern

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este deputatul Elena Udrea.

Elena Udrea a oferit, în exclusivitate pentru PSnews.ro într-un interviu oferit jurnalistului Dan Bucura, informații despre viitorul PMP și care sunt mișcările politice care putea propulsa partidul la alegerile din 2016. Deputata a exprimat faptul că tânărul partid are nevoie de un lider cu notorietate, fie ea mai ales electorală, care poate fi reprezentat prin persoana fostului președinte Traian Băsescu.

De asemenea, Elena Udrea a discutat și zvonurile privitoare la o  posibilă alianță a PMP cu UNPR, partidul generalului Gabriel Oprea.

Totodată, fostul ministru a discutat cu jurnalistul Dan Bucura despre pleiada de dosare penale ale liderilor de partide, de la PSD, problemele penale ale celor din PMP, prezicând că și șefii PNL se vor confrunta în curând cu propriile lor dosare penale: „După 26 de ani de politică, este greu să găseşti un politician căruia să nu ai motiv să nu-i faci un dosar penal, dar nu cred că lucrul acesta e de natură să influenţeze major parcursul unui partid.” 

Pe de altă parte, dosarele penale nu vor cântări decisiv în viitorul partidelor, potrivit Elenei Udrea, deși cei care au un astfel de „bagaj penal” vor fi sacrificați pentru binele celor mulți.

Nu în ultimul rând, Elena Udrea a mai oferit opinii și referitoare la cum va arăta guvernarea post Victor Ponta și a prezentat posibilele scenarii privitoare la cei care ar putea fi instituiți la Palatul Victoria, precum și rolul lui Gabriel Oprea în această ecuație.

(Minutele 6:27-13:09)

Dan Bucura: Cum e cu PMP-ul? Ce viitor politic are? Cum îl mai vedeţi? Alipirea de Traian Băsescu este încă o şansă pentru partid? Şi, dacă se poate, numiţi-mi (pe lângă dumneavoastră şi Traian Băsescu) trei-patru lideri puternici în PMP, care să aibă forţa să dea notorietatea partidului, să-l crească şi să-l facă să conteze cumva în viitoarele alegeri.

Elena Udrea: Mişcarea Populară a fost un partid de personalitate, de lider – clar –, dar, în acelaşi timp, un partid (spre deosebire de UNPR, care este un partid de parlamentari luaţi de peste tot), a fost un partid care şi-a propus să aibă propriul electorat şi a şi reuşit: la trei luni de când se înfiinţase oficial, a luat 6,14% la europarlamentare şi, cu mine candidat, 5,2% la prezidenţiale. Dar are nevoie (în mod cert) de o locomotivă care… aşa, pentru că este foarte folosit acest cuvânt… are nevoie de un lider cu notorietate foarte mare, cu imagine, pentru că e un partid la început de drum şi, dacă-şi propune să intre în Parlament în 2016, va avea nevoie de un astfel de lider. Dacă Traian Băsescu se va înscrie în Partidul Mişcarea Populară, cu siguranţă că partidul acesta va avea…

Dan Bucura: Poate fi liderul.

Elena Udrea: Clar! Va avea posibilitatea să crească, să aducă electorat. Traian Băsescu are în continuare electorat – s-a văzut, se vede din toate sondajele care apar public, mai ales pe fondul unei prestaţii slabe a actualului preşedinte, fostul preşedinte e, de departe, în continuare, cel mai bun om politic, deci cred că…

Dan Bucura: Şi, dincolo de dânsul, încă două-trei nume din partid?

Elena Udrea: Păi, Eugen Tomac (este liderul partidului), Gelu Vişan (pe care îl ştim cu toţii – face politică de 20 şi ceva de ani)… Aşa, sunt colegi foarte mulţi – eu n-aş vrea să evit, să ocolesc pe cineva. Pe de altă parte… Radu Cristescu, care, de asemenea, este un lider cunoscut… Dar ştiţi: pe de altă parte, partidul acesta a vrut să aducă oameni noi în politică. Sunt foarte mulţi lideri din teritoriu, oameni foarte buni, care sunt oameni noi şi care şi-ar dori ei să schimbe politica românească.

Dan Bucura: S-a încercat până acum vreo afiliere a PMP-ului, vreo fuziune, cum au fost zvonurile din ultima vreme, inclusiv legate de o discuţie cu Gabriel Oprea şi UNPR-ul?

Elena Udrea: Nu cred. Eu nu mai sunt… Eu mi-am dat demisia din PMP, dar, sigur, e partidul în care am investit efort…

Dan Bucura: Sunteţi informată în ceea ce priveşte lucrurile acolo.

Elena Udrea: …şi în ultimii doi ani, un an şi ceva, dar, din câte ştiu, nu a avut loc o discuţie cu UNPR. Au loc discuţii cu partide care sunt, de asemenea, de centru-dreapta.

Dan Bucura: Putem vorbi despre un blestem al conducerii PMP-ului? Aţi fost dumneavoastră…

Elena Udrea: Şi atât.

Dan Bucura: Aveţi mai multe dosare penale. A fost Eugen Tomac…

Elena Udrea: Este Eugen Tomac.

Dan Bucura: Este Eugen Tomac: a fost chemat la Parchetul General – dosar penal. În eventualitatea scenariului de care vorbeaţi, cu Traian Băsescu, nici Traian Băsescu nu este străin de datul cu subsemnatul pe la parchete. De-aia vă zic: putem vorbi de un blestem al şefiei PMP?

Elena Udrea: Păi, putem vorbi de un blestem al şefiei PSD: a fost Victor Ponta – are dosar penal; acum, e domnul Dragnea – condamnat în primă instanţă. Şi probabil că şi la PNL încă nu. Încă nu la PNL, în mod ciudat; încă nu, dar cu siguranţă că se va întâmpla şi la PNL ca şefii PNL-ului să aibă dosare penale. Deci este o etapă în care orice politician din România, dacă nu are încă dosar penal, este posibil să aibă. Sau aproape orice politician (ca să nu-mi aud critici după aceea) este posibil să aibă. După 26 de ani de politică, este greu să găseşti un politician căruia să nu ai motiv să nu-i faci un dosar penal, dar nu cred că lucrul acesta e de natură să influenţeze major parcursul unui partid. Ca dovadă: cel mai mare partid din România – PSD. L-au schimbat pe Victor Ponta pentru că avea dosar penal şi l-au pus interimar pe Dragnea, care chiar e condamnat în primă instanţă şi văd că partidul uitaţi: e la guvernare şi rezistă. PMP e un partid nou, a fost această experienţă cu mine… Eu m-am retras tocmai pentru că nu vreau să amestec situaţia mea cu partidul, dar, dacă ei vor reuşi să răspundă aşteptărilor unui electorat obişnuit cu mesajele lui Traian Băsescu, dacă vor reuşi să răspundă aşteptărilor acelui electorat, eu cred că partidul acesta va avea succes.

Dan Bucura: O ultimă întrebare şi ieşim din viaţa politică. Să facem un scenariu: viaţa Guvernului după Victor Ponta. Presupunem că această moţiune sau, sub o formă sau alta, o demisie, Victor Ponta pleacă. Cum vedeţi viitorul Guvern: cu Gabriel Oprea? Cu o altă alianţă? Cu o alipire venită din partea lui Dragnea către liberali? Cu Iohannis arbitru? Care scenariu credeţi că e plauzibil?

Elena Udrea: În primul rând, eu cred că domnul Iohannis, nu e treaba sa cine este la guvernare. Este modelul de preşedinte care e preocupat doar de palatul Cotroceni şi de administraţia pe care o conduce şi de rolul lui de preşedinte, nu de cine se află la guvernare. A lucrat cu Victor Ponta, poate să lucreze cu cineva din PNL… Până la urmă, nici dânsul nu este un PNL-ist cu tradiţie. Doi: dacă PSD, dacă Victor Ponta pleacă de la guvernare, nu cred că Guvernul va fi dat tot unui PSD-ist. De aceea, PSD-ul se va bate să-l ţină pe Victor Ponta la guvernare. Nu pentru Victor Ponta, ci pentru a menţine, în an electoral, a avea pârghiile pe care ţi le oferă guvernarea. Nu cred nici că ar fi de acord PSD să îi dea Guvernul domnului Gabriel Oprea, deşi, între două variante (dacă chiar Victor Ponta decide să plece şi să lase baltă guvernarea), probabil că între varianta guvern PNL sau Guvern condus de Gabi Oprea, PSD va susţine un guvern condus de Gabriel Oprea. Însă nu cred că s-ar putea da Guvernul, că Klaus Iohannis ar da altcuiva Guvernul decât partidului care l-a dus la Cotroceni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *