Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV (VIDEO) Elena Udrea, la rece despre cazul Oprescu: „Filmul bate viața. Imaginea bate realitatea”

Invitatul interviurilor video PSnews.ro din această săptămână este fostul ministru Elena Udrea, care a discutat cu jurnalistul Dan Bucura despre arestarea primarului general al capitalei, Sorin Oprescu. Deputata a exprimat că nu este surprinsă de arestarea lui Oprescu, însă a atras atenția asupra abuzului măsurii arestului preventiv care afectează grav imaginea unor personalități politice ori oameni de afaceri, înainte de a li se demonstra ori infirma vinovăția.

Potrivit Elenei Udrea, arestul preventiv în astfel de cazuri, nu își are rostul întrucât există alte măsuri preventive precum controlul judiciar, care putea fi impus și în cazul Oprescu, sau arestul la domiciliu, întrucât „România este ţara cu cele mai suprapopulate aresturi şi puşcării din Europa”.

Totodată, fostul ministru a atras atenția și asupra condițiilor din sistemul penitenciar din România, exprimând faptul că, deși mulți experimentează ei înșiși aceste condiții aproape inumane, nu vorbesc din mândrie și ipocrizie despre astfel de experiențe. Udrea a accentuat faptul că „nu putem avea o mentalitate de Ev Mediu, să spunem că cei care ajung în închisori şi în aresturi trebuie să moară acolo.” Deputata a mai declarat că problema condițiilor din închisori a intrat în preocupările sale.

În plus, Elena Udrea a opinat că Sorin Oprescu nu a fost un primar în interesul Bucureștiului, cum au fost, de pildă Adriean Videanu și Traian Băsescu, nu a fost un primar cu realizări, în ciuda faptului că imaginea sa este încă una bună.

Minutul 13:10-20:36

Dan Bucura: Ne mutăm un pic în sfera justiţiei, a penalului (cum ne place nouă să spunem): cum vedeţi – din exterior, cel puţin – arestarea primarului general al Capitalei?

 Elena Udrea: În seria arestărilor din ultima perioadă. Faptul că şi primarul general are o problemă penală nu mă surprinde. Nu mă surprinde nimic legat de persoanele sau personajele care ajung în vizorul justiţiei. Ce cred eu că nu este, nu ajută la nimic şi că afectează actul de justiţie, dar şi imaginea justiţiei, până la urmă (chiar dacă am putea fi tentaţi să spunem că, dimpotrivă, ajută imaginea justiţiei), este acest abuz de arestare preventivă, această practică a arestării preventive pe care o exersăm de vreun an de zile, care a făcut ca oameni importanţi (politicieni şi oameni de afaceri), înainte să fie găsiţi vinovaţi, la simplele acuzaţii care li se aduc, ajung în puşcărie, îşi pierd funcţiile, îşi pierd imaginea, îşi pierd afacerile (dacă vorbim de oameni de afaceri) şi, după aceea, desigur, ajung să fie judecaţi, probabil că unii vor fi găsiţi nevinovaţi. Deci faptul că domnul Oprescu are probleme cu legea nu mă miră. Faptul că este, în schimb, în arest preventiv cred că nu ajută nimănui.

Dan Bucura: Acum, ca să fiu avocatul diavolului: procurorii v-ar spune: da, dar măsura asta preventivă are rolul ei, în sensul ţinerii departe a celui arestat de potenţialii denunţători, potenţialii martori pe care ar putea să-i influenţeze.

Elena Udrea: Nu e adevărat. Există şi alte măsuri preventive.

Dan Bucura: În cazul Sorin Oprescu (cel puţin, din ceea ce am putut noi să vedem în dosarul ăsta), înţeleg că domnia sa chiar a încercat să ia legătura cu unul din denunţători, să schimbe scenariul, în sensul spunerii că e vorba de un împrumut.

Elena Udrea: Este un mit, în primul rând, că poate să ia legătura cu oricine. Există avocat, există familie prin care se poate lua legătura şi din puşcărie. În al doilea rând: există alte măsuri preventive care se pot dispune, în aşa fel încât să fie împiedicat Sorin Oprescu să ia legătura cu diverse persoane, fără să stea omul în arest preventiv. Vă dau un exemplu: controlul judiciar, în care se poate prevedea interdicţia de a lua legătura cu anumite persoane; există arestul la domiciliu. România este ţara cu cele mai suprapopulate aresturi şi puşcării din Europa. În condiţiile acestea, Consiliul Europei, prin Comitetul de Miniştri, a făcut o serie de recomandări ţărilor care sunt în această situaţie. Şi România, v-am spus, este prima, cu cele mai aglomerate puşcării; nu mai spun condiţiile din România, care sunt condiţii de Africa, aşa cum le-a constatat Comitetul împotriva Torturii, în vizita pe care a făcut-o acum un an în România. Bun: deci, s-a recomandat, printre alte măsuri care să ducă la depopularea puşcăriilor, inclusiv găsirea de soluţii alternative la arestul preventiv. Pentru că oamenii, după ce stau în arestul preventiv… Cazul meu: după ce am stat în arestul preventiv 70 de zile (sau 65 de zile), şapte zile am stat în puşcărie. Destul că puşcăriile sunt aglomerate cu cei condamnaţi – mai duci şi arestaţi preventiv acolo, nu faci decât să creşti gradul de suprapopulare. În condiţiile acestea, se recomandă măsuri alternative, cum ar fi: arestul la domiciliu, controlul judiciar… Deci se pot aplica alte măsuri decât arestul preventiv.

Dan Bucura: De ce credeţi că politicienii nu au făcut nimic în ceea ce priveşte condiţiile din arestul preventiv şi din penitenciare în atâţia ani, până când n-au ajuns mulţi dintre ei să experimenteze pe propria piele?

Elena Udrea: Păi, dar nici acum nu fac nimic. Mai vedeţi pe altcineva, în afară de mine, că mai vorbeşte despre asta? În primul rând, că politicienii arareori fac ceva bun. În al doilea rând, că sunt extrem de ipocriţi şi nu vorbesc despre asta, pentru că opinia publică este nefavorabilă celor care ajung în puşcărie. Vreau să vă spun că în puşcărie ajung tot felul de oameni, nu numai politicieni şi nu numai oameni de afaceri importanţi; ajung şi cetăţeni simpli. Mulţi ajung din greşeală şi, după ce ies de-acolo, îşi dau seama ce înseamnă abuzul, când se întâmplă împotriva lor. Deci oamenii ar trebui să fie foarte atenţi, pentru că în orice moment se poate întâmpla (dintr-o greşeală, dintr-o întâmplare) să ajungă acolo. Doi: nu putem avea o mentalitate de Ev Mediu, să spunem că cei care ajung în închisori şi în aresturi trebuie să moară acolo. Pentru că eu spuneam odată: dacă asta este mentalitatea noastră, de ce nu găsim metode mai uşoare? Adică să-i omorâm înainte să-i băgăm acolo sau să-i schingiuim. Dar satisfacţia noastră e să-i chinuim pe oamenii care, eventual, chiar greşesc. Nu mai spun că arestul preventiv este dispus împotriva unor oameni care nu sunt găsiţi încă vinovaţi. Bun: deci politicienii, după ce ajung acolo, cei mai mulţi pleacă (deşi ei îşi propun să schimbe lucrurile), pleacă şi nu mai vor să-şi amintească perioada aceea sub nicio formă. Discutam cu conducerea arestului şi le spuneam că nu-mi vine să cred şi că-mi pare rău că niciodată nu m-a preocupat situaţia aresturilor şi a puşcăriilor din România, dar că, după ce voi ieşi, mă voi ocupa de asta. Şi ei îmi spuneau că foarte puţini, probabil că nu mă cred, pentru că, de regulă, toţi cei care au trecut pe acolo (politicieni importanţi sau oameni care puteau influenţa ceva) au zis că vor face şi au plecat şi nici măcar n-au vrut să-şi mai amintească perioada respectivă. Deci din acest motiv: pentru că sunt ipocriţi şi pentru că nu sunt ei în stare să facă lucruri care vizează în general societatea; cu atât mai puţin s-ar preocupa de o problemă care e de o anume nişă.

Dan Bucura: În 2008, ironia sorții, doi dintre candidații PDL-ului au pierdut la mustață primăriile. Mă refer la Vasile Blaga pentru Primăria Capitalei și mă refer la Răzvan Murgeanu pentru Sectorul 1. Cei care au câștigat și care au ocupat locurile respective, amândoi au astăzi problem penale. Credeți că cu garnitura PDL-ului lucrurie ar fi stat altfel, s-ar fi schimbat ceva, ar fi mers mai bine lucrurile pentru bucureșteni?

Elena Udrea: Pentru bucureșteni, cred că da. Eu am spus permanent că domnul Oprescu nu este un primar bun. Dânsul și astăzi are o imagine foarte bună, dar dacă ne uităm la realizările ca primar, ele lipsesc. Asta este. Filmul bate viața. Imaginea bate realitatea. Cred că o administrație care să fi continuat ceea ce a făcut Traian Băsescu și Adriean Videau, cu toate lucrurile care se spun despre Adriean Videanu, a fost un primar bun, nu mai spun despre Traian Băsescu. Dacă se continuau acele proiecte, eu sunt convinsă că ar fi fost mai bine pentru București. Cât privește problemele penale – nu cred că se schimba ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *