Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV (VIDEO) Gorghiu: Președintele nu ar pune niciodată prim-ministru o persoană condamnată

Co-președintele Partidului Național Liberal (PNL), Alina Gorghiu, revine în studioul PSnews.ro.

Liderul PNL a explicat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că președintele Klaus Iohannis „nu ar pune niciodată prim-ministru o persoană condamnată”.

În același timp, Alina Gorghiu a comentat scenariul unei rocade între Victor Ponta și Gabriel Oprea dar și cel al schimbării lui Victor Ponta cu un social-democrat.

Dan Bucura: Înțeleg. Acum dacă ne întoarcem la guvern. A fost un scenariu, sigur, multă lume a spus că a fost doar un balon de săpun aruncat pe piață, dar cum ați vedea o versiune în care Victor Ponta și Gabriel Oprea fac rocada, unul se retrage (acasă, la pensie, unde se duce), și celălalt preia Guvernul? Vorbesc din punct de vedere al interesului țării, ca să nu-i spun național.

Alina Gorghiu: Au fost mai multe scenarii. Unul, cel pe care îl menționați dumneavoastră, că s-ar face rocada iar Gabriel Oprea ar deveni prim-minitru interimar susținut de aceeași majoritate. A infirmat și Gabriel Oprea, a infirmat și PSD-ul o asemenea variantă. Eu vă spun că în momentul în care Victor Ponta nu mai este prim-ministru, Partidul Național Liberal are prima șansa să coaguleze majoritatea pentru a propune un prim-ministru. A mai fost un scenariu, iarăși lipsit de parfum de credibilitate, că s-ar duce domnul Dragnea prim-ministru în locul domnului Ponta. Întotdeauna există un factor, cred eu, de care unii nu țin cont întotdeauna și anume aportul constituțional în desemnarea primului ministru în ceea ce privește instituția prezidențială. În opinia mea, președintele nu ar pune niciodată prim-ministru o persoană condamnare. Și vă spun asta fără să fac nicio referire la domnul Dragnea. Vă spun că un principiu este acesta. Fără doar și poate din momentul în care critici un prim-ministru împotriva căruia s-a început urmărirea penală și este inculpat trimis în judecată, mi-e greu să cred că vreodată președintele României ar decide să propună din partea majorității o persoană care este condamnată. Repet același lucru și despre domnul Dragnea. Dânsul rămâne să vadă în recurs acum cum își rezolvp speța, dar pentru România ar fi un scenariu catastrofal care nu cred că vreodată ar fi pus în practică de Opoziție sau de președintele României. Scenariul posibil însă și la care se pare că PSD-ul lucrează întens, este acela al schimbrii domnului Ponta cu cineva din PSD.

Dan Bucura: Vasile Dâncu, poate?

Alina Gorghiu: S-a auzit numele domniei sale pe culoarele politicii românești. Sunt vise pe care PSD-ul și le poate face. Eu cred că este un demers firesc, scenariile pe care și le face PSD-ul sunt firești, sunt calcule.

Dan Bucura: Dar se bazează și pe majoritate în Parlament, care ar putea să voteze și un al doilea premier propus de Klaus Iohannis, sigur.

Alina Gorghiu: Eu cred că e mai mult decât calcul politic ce se va întâmpla. Scena politică românească vedeți că e destul de fluidă, e destul de dinamică și calculul de azi e posibil să nu fie mâine același. E traba domniilor lor să-și facă orice fel de calcule pentru un viitor prim-ministru. Eu vă spun că Victor Ponta în acest moment înseamnă o piatră de moară pentru PSD. De multe ori am senzația că Victor Ponta conduce PSD-ul și nu Liviu Dragnea. Și în realitate nu e niciun fel de schimbare. E aceeași luptă pentru putere. Aceeași luptă pentru funcții, aceeași bătălie pentru a-și impune oameni și opinii în sânul unui partid care nu mai are de mult de-a face cu ideea de democrație, cu ideea de reformă internă, cu absolut nimic. S-a văzut la Congresul PSD, Liviu Dragnea alergând de unul singur în cursa pentru președinția partidului. Dar, repet, nu e exclus ca în primăvară să existe o schimbare la nivelul Guvernului. Vom vedea atunci care va fi și în ce termeni se va discuta această schimbare.

4 comentarii la “EXCLUSIV (VIDEO) Gorghiu: Președintele nu ar pune niciodată prim-ministru o persoană condamnată

  1. Totusi, ceea ce uita Alina Gorghiu atunci cand face referire la actuala guvernare este ca ea a devenit exponenta PDL-ului lui Traian Basescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *