Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV (VIDEO) Marian Petrache, despre România

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este secretarul general al Partidului Național Liberal (PNL), Marian Petrache.

Liderul PNL a vorbit, în exclusivitate pentru PSnews.ro, despre conflictele iscate în partid, despre acțiunile DNA, făcând totodată o comparație cheie între fostul președinte Traian Băsescu și actualul șef de stat Klaus Iohannis.

În același timp, Marian Petrache a dezvăluit care este relația actuală între PNL și PSD, comentând, totodată, pe marginea unei posibile colaborări între liberali și partidul lui Gabriel Oprea, în vederea obținerii unei majorități.

De asemenea, secretarul general al PNL a făcut precizări privind moțiunea de cenzură depusă în urmă cu puțin timp de către liberali, dezvăluind totodată, cum se pregătește PNL pentru câștigarea Primăriei Capitalei.

Nu în ultimul rând, Marian Petrache a răspuns zvonurilor apărute în spațiul public, potrivit cărora ar putea fi ministrul de Interne într-un viitor Guvern PNL.

Dan Bucura: Bună ziua, domnule președinte. Vă mulțumim că sunteți alături de noi în studioul PSnews.

Marian Petrache: Bună ziua. Eu vă mulțumesc pentru invitație.

Dan Bucura: Am structurat interviul de astăzi pe mai multe domenii, pe mai multe zone. Primul dintre ele – aș începe cu activitatea PNL-ului, acolo unde aveți un rol important. Aș vrea să vorbim despre organizațiile teritoriale, acolo unde, pe lângă faptul că există această problemă a fuziunii cu garda veche a PDL-ului, probabil că vă așteptați să luați rezultate foarte bune la anul, la alegerile locale, care să poată potența, ulterior, poziția partidului la alegerile generale, nu?

Marian Petrache: Astăzi, când vorbim, chiar dacă nu este reliefat așa de puternic încât să se vadă cu ochiul liber, Partidul Național Liberal are două proiecte. Are un proiect politic intern și un proiect politic extern. Proiectul politic intern se referă exact la ce ați spus dumneavoastră – la organizarea în teritoriu și la pregătirea pentru alegerile locale. Proiectul extern înseamna viitorul an de guvernare și pregătirea Partidului Național Liberal pentru actul de guvernare care va fi după 2016, zic eu, cel mai târziu. Astăzi la ședința Biroului Permanent Național am discutat despre proiectul intern și pot să vă spun, în premieră, că săptămâna asta vom stabili pentru următoarele 19 filiale sondaje la nivelul municipiilor reședință de județ. O să am cu domnul Blaga o întâlnire mâine, pe casele de sondaje agreate, pe care trebuie să le agreem și pe formularele de întrebări și analize sociologice care trebuiesc făcute, astfel încât să avem cei mai buni candidați în municipiile reședință de județ și să îi putem identifica până, cel mai târziu, la sfârșitul anului 2015.

Dan Bucura: Acum, dacă tot am mers pe organizațiile din teritoriu, există unele unde fuziunea aceasta a mers mai greu și unde s-a lăsat un pic cu scandal. Vă pot da un exemplu clar, e public la Cluj – unde un lider din garda veche a PNL-ului, domnul Seplecan, nu se prea înțelege cu garda veche din PDL-ul vechi. Cum gestionați astfel de situații și cât de dese sunt ele și în alte județe, față de cele de care noi știm public?

Marian Petrache: N-ar fi corect și n-ar fi nici benefic să ascundem sub preș aceste neînțelegeri la nivelul unor filiale județene și, sincer să fiu, era de așteptat să apară astfel de neînțelegeri având în vedere că foarte mult timp am fost competitori în plan politic. La Cluj este o situație mai specială. Sunt convins că vom găsi varianta cea mai bună și vom rezolva problema pentru că este în interesul nostru și în Ardeal, în general, trebuie să rezolvăm prima dată problemele pentru că acolo avem un bazin electoral foarte mare și e păcat să-l pierdem datorită luptelor noastre interne.

Dan Bucura: Înțeleg. Peste incidentul Teodor Atanasiu – stenogramele, în care vorbeam tocmai laudativ la adresa noilor colegi din vechiul PDL s-a trecut ușor? Unii spun că a fost prea puțin sancționat acel discurs.

Marian Petrache: Multe lucruri au fost scoase din context acolo. Atunci când au avut discuția în interior s-au lămurit aceste lucruri. Cred că am depășit momentul și cred că s-a și văzut că am depășit momentul. Recomandarea e să ne abținem, câteodată suntem împinși la niște declarații așa, mai tăioase, dar nu cred că ne fac bine.

Dan Bucura: Înțeleg. Vineri după-masă înțeleg că ați avut o întâlnire cu deputatul Buican și cu un posibil candidat la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, este vorba de Mircia Gutău. Dânsul are ceva, mă refer la Mircia Gutău, probleme penale, chiar o condamnare definitivă.

Marian Petrache: A avut ceva probleme penale.

Dan Bucura: Cum dă această posibilă candidatură pentru PNL în contextul în care unul dintre principalele argumente din opoziție ale PNL-ului față de Victor Ponta au fost exact aceste probleme penale?

Marian Petrache: Vedeți, electoratul liberal diferă total de electoratul social-democrat. Sunt cel puțin, așa se vede, electoratul liberal trebuie să fie sedus. Dacă ar fi fost după statutul nostru, domnul Dragnea nu candida la președinția partidului. Pentru că la noi în statut, cel care are o condamnare în primă instanță e suspendat din calitatea de membru. În același timp, n-aș vrea să fim mai catolici decât Papa. Am avut discuția aceasta, recunosc. Domnul Mircia Gutău a fost condamnat, și-a ispășit pedeapsa, a trecut de perioada de probă. Eu vă spun doar ce scrie în statut. Un membru de partid care este condamnat pentru orice faptă săvârșită cu intenție, nu numai pentru faptele de corupție, își pierde automat calitatea de membru. Poate reveni în partid cu acordul organizației locale după ce trece perioada de probă. Știți, după orice condamnare, instanța îți spune că mai ești într-o perioadă de probă de câțiva ani de zile. Domnul Mircia Gutău are un an de când a terminat perioada de probă. Am discutat acest lucru, este o problemă delicată pentru noi. Am discutat cu filiala și președintele de filială ne-a arătat niște sondaje și acolo publicul, cetățenii din Vâlcea, îl doresc pe domnul Mircia Gutău în calitate de primar, sau cel puțin așa spun sondajele. Centrul a recomandat multă atenție la astfel de asumări, dar până la urmă va fi o decizie a filialei pentru că respectă statutul.

Dan Bucura: Poate fi un risc pentru partid în eventualitatea unor atacuri electorale ce i se întâmplă dânsului pe plan local. Sigur, el poate fi o persoană cu notorietate și dorită acolo. Dar la nivel central imaginea dânsului ar putea fi folosită în alte părți, în alte zone.

Marian Petrache: Riscul va fi față de electoratul nostru, nu față de adversarii politici pentru că față de adversarii politici sau în comparație cu adversarii politici, noi avem cel mai revoluționar statut. Dacă la UNPR se vorbește de prezumția de nevinovăție și abia când e o condamnare definitivă discutăm de neapartenența la partid, la PNL e îndeajuns să fi trimis în judecată și să-ți pierzi funcțiile politice, tocmai pentru că avem un electoral mai sofisticat care vrea să fie sedus și prin programele de guvernare, deci prin atitudinea ta politică.

Dan Bucura: Dacă ar fi să rămânem tot la municipii, să ne mutăm mai la centru, Bucureștiul – arestarea lui Sorin Oprescu credeți că a ușurat un pic drumul unui viitor candidat PNL în vederea câștigării Primăriei Capitalei?

Marian Petrache: Sunt multe voci care spun că da. Din punctul meu de vedere, nu. Era ușor de jucat cu un competitor care avea multe nerealizări. Și care era asumat de o zonă politică, adică PSD. De abia acum compeția e de la zero, să spun așa, egală pentru toți competitorii și cred că va câștiga candidatul care va avea atât suportul politic necesar, cât și un program pentru bucureșteni. La noi se detașează din cei patru care s-au înscris și, în premieră, am vorbit cu co-președintele pe București, domnul Atanasiu, astăzi a semnat contractul pentru sondajul de opinie, un sondaj foarte amplu pe București, dar din ce s-a văzut până acum, s-a detașat un candidat, cred că ați văzut și dumneavoastră, Cristian Bușoi. A avut un pas înainte. Și-a asumat mai mult decât ceilalți. Dar vedem ce ne spune sondajul.

Dan Bucura: Asta apropo de pasul făcut înainte, există tot la PNL niște candiați, nu ați spun nimic oficial, nici pe sectoare, nici pe București, există niște candidați care se pare că au furat statul și și-au asumat acest lucru. pe la sectoare cel puțin. La 4, domnul Rogina, am văzut că este ca și în campania electorală.

Marian Petrache: La 5, la 2.

Dan Bucura: La 6, la 5, am văzut oameni care…

Marian Petrache: Și toți sunt tineri. Acum să vedem și cum îi primește publicul bucureștean, cetățenii din București, pentru că v-am spus, am dat drumul la sondaj și vom măsura nu numai cum se poziționează candidații între ei față de actualul primar de Sector, dar și ce părere au bucureștenii despre viitorul posibil primar, dar și față de problemele cu care se confruntă zi de zi.

Dan Bucura: Dar nu e posibil ca sondajele să vină și cu niște surprize?

Marian Petrache: Categoric.

Dan Bucura: Și atunci acești oameni care au furat statul de care vorbeam să se trezească dați deoparte până la urma, cu argumente?

Marian Petrache: Tocmai din acest motiv am hotărât, astăzi, urgentarea acestor sondaje, astfel încât să avem timp să calibrăm, adică să vedem cine e văzut ca posibil candidat serios în lupta pentru scaunul de primar de către cetățeni și cine nu are această șansă.

Dan Bucura: Personajul Popescu Piedone cum îl vedeți? Ca o nucă grea dacă ar merge la Primăria Capitalei sau ca o nucă grea dacă rămâne la Sectorul 4?

Marian Petrache: Din analize, este un candidat care stă foarte bine în sondaje. Nu vreau să fac mai multe comentarii, deocamdată, despre adversarii noștrii politici.

Dan Bucura: Am înțeles. Atunci vă propun să ne mutăm către o altă parte a interviului, și anume chestiuni legate de guvernare. Prima și cea mai importantă întrebare: Mulți s-au gândit că parcă PNL-ul, din exterior, cel puțin, nu pare pregătit să intre la guvernare, sau poate nu își dorește să intre la guvernare. Și spun asta în contextul în care inclusiv moțiunea care tocmai a picat în Parlament, au fost foarte multe voci care au spus despre ea că ar fi fost scrisă poate un pic gazetărește și mai puțin pragmatic, poate că n-a fost dublată cu niște negocieri mai serioase pentru a se putea da jos Guvernul. Dumneavoastră cum vedeți lucrurile?

Marian Petrache: Încep cu o concluzie și pe urmă relatez. Nu cred că a fost pregătit vreun partid pentru guvernare mai bine decât PNL-ul azi și un om pentru funcția de prim-ministru ca Predoiu astăzi. Gândiți-vă că din luna octombrie, Partidul Național Liberal lucrează la programul de guvernare iar domnul Predoiu conduce.

Dan Bucura: Mă scuzați că vă întrerup, dar îl vedeți în continuare pe Cătălin Predoiu unica variantă din partea PNL-ului, nu luați în calcul o altă variantă contextuală unui membru PNL în locul său.

Marian Petrache: Categoric da și nu pentru că e scris într-un document politic al celor două partide ci pentru că se pregătește pentru această candidature. Ar fi păcat să dai la o parte un om care de un an de zile muncește la acest proiect și muncește bine. Astăzi am prezentat în Biroul Permanent Național deplasările comisiilor de specialitate în teritoriu pentru a explica atât membrilor noștri, dar și celor interesați, care este viziunea noastră despre guvernare și care e proiectul nostru apropos de guvernare. Revenind la întrebare, tot astăzi le-am spus colegilor mei. Știți, după alegerile prezidențiale a fost o euforie generală și mai toți credeau că e o chestiune de zile până va fi schimbat Guvernul Ponta. Asta ne doream și era starea de spirit creată. S-a văzut că nu a fost așa iar în martie, sau la sfârșitul lui februarie- începutul lui martie, într-un interviu eu am spus că e greu pentru PNL să ajungă la guvernare în contextul actual pentru că în Parlament se făcuseră două tabere, o majoritate care vota împotriva cererilor DNA dacă vă aduceți aminte, când erau cazurile acelea celebre cu parlamentari și o minoritate care vota pentru. Din momentul formării naturală a acelor două grupuri, una majoritară și una minoritară, mi-am dat seama că este foarte greu să se schimbe majoritatea. Mai departe, gândiți-vă că UNPR-ul nu s-a hotărât încă cum candidează. Mi-e greu să cred că un UNPR ar vota împotriva PSD-ului cât timp el nu știe cum candidează – pe liste proprii sau pe liste comune cu PSD-ul. Motiv pentru care cine crede că forma în care ar fi putut fi scrisă o moțiune de cenzură era esențială în vot, părerea mea e că se înșeală amarnic. Introducerea ultimei moțiuni de cenzură a fost făcută, mai ales, pentru a separa apele, dacă doriți. Era un subiect, după părerea mea, de interes national, iar față de acel subiect de interes national, partidele s-au poziționat. Ne așteptam, dar vroiam să fie această poziționare mai clară, tocmai ca să nu fim tot timpul acuzați că nu știu ce nu facem și că nu pregătim moțiune de cenzură. Indiferent de ce am fi promis, indiferent de cum am fi scris, acea moțiune de cenzură sunt convins că nu trecea.

Dan Bucura: Rămânând în zona în care se poate da jos Guvernul, cât de mult e PNL-ul e dispus să îi ofere lui Gabriel Oprea care este, totuși, omul cheie astăzi? Prezent la noi în studio, recent, co-președintele PNL, Vasile Blaga, a părut destul de deschis la o astfel de negociere. Dumneavoastră cum vedeți lucrurile?

Marian Petrache: Păi nu cred că un partid politic, astăzi, în România, își poate permite să spună că nu negociază cu nimeni. Nu cred că e un partid politic, astăzi în România, care poate să spună cu siguranță că face 50% singur ca să poată să formeze singur Guvernul. Deci, categoric și Partidul Național Liberal va negocia cu alte formațiuni politice pentru formarea unei majorități, însă pe principiile guvernării sale liberale.

Dan Bucura: Adică mai palpabil discutând Gabriel Oprea poate să rămână într-un nou Guvern pe care PNL l-ar face, dacă reușește prin intermediul partidului său, să-l dea jos pe Ponta?

Marian Petrache: Categoric da. Încă odată, nu putem face o majoritate singuri. Am auzit discuția asta. Mai puțin sunt importante pozițiile, numărul de portofolii ministeriale, si mai degrabă important e proiectul guvernării și principiile, la asta eu cred că nu vom putea ceda.

Dan Bucura: Apropo de portofolii, am văzut în repetate rânduri că n-ați exclus ideea a intra, totuși într-un Guvern, poate ca ministru de Interne, scotând, totodată, în față ideea că un alt candidat pe care presa l-a dat, Vasile Blaga, n-ar fi interesat de acest minister.

Marian Petrache: Pot să vă spun cu certitudine următorul lucru: viitorii miniștrii ai cabinetului Predoiu trebuie să îndeplinească două condiții. O condiție ține de integritate și o a doua ține de pregătirea lui profesională. Motiv pentru care mă abțin de la orice fel de alt comentariu.

Dan Bucura: Să înțeleg că din punctul dumneavoastră de vedere, totuși sunteți pregătit pentru un post de ministru de Interne.

Marian Petrache: Din punctul meu de vedere, având în vedere că am fost prefect, președinte de Consiliu Județean, secretar de stat la ministerul de Interne pe comunități locale, pe dezvoltare locală și pe administrație, cred că sunt pregătit. Asta e părerea mea, trebuie să mai creadă și alții.

Dan Bucura: Legat de relatia cu celelalte partide, si in principal cu PSD, care este alt principal jucator in momentul de fata. Acolo tocmai s-a schimbat liderul, a venit Liviu Dragnea. Cum il vedeti pe acesta fata de Victor Ponta, din punct de vedere al deschiderii catre negocieri, al colaborarii sub o forma sau alta?

Marian Petrache: In primul rand, ceea ce pot spune e ca Liviu Dragnea are o experienta, in ceea ce priveste organizarea unui partid mult mai mare decat Victor Ponta, este un om care a mers pe toate structurile, stie ce inseamna pregatirea si formarea unei echipe. Din punctul asta de vedere, este un adversar mai redutabil. Cu mentiunea ca el nu ar fi candidat daca ar fi fost la PNL, n-ar fi fost un candidat la presedintia partidului, daca ar fi fost la Partidul Liberal, pentru ca statutul nostru nu i-ar fi permis acest lucru. Legat de cealalta parte, PSD este adversarul traditional al PNL, el reprezinta stanga romaneasca, noi dreapta romaneasca, vom fi intr-un continuu “”razboi”.

Dan Bucura: Mie imi place “scenarita”, asa ca o va duc si pe dvs in zona asta putin. Presupunem ca pentru PSD-ul lui Liviu Dragnea si pentru Liviu Dragnea se intampla cel mai rau scenariu, in sensul ca va urma o condamnare cu executare. Asta inseamna ca, teoretic, PSD va intra in degringolada. Noul presedinte dispare brusc, trebuie sa se reorganizeze. Din punctul de vedere al PNL-ului, acest lucru ar putea fi un moment operativ, in care ar putea sa racoleze niste parlamentari, sa gaseasca o bresa, in asa fel incat momentul respectiv sa coincida cu schimbarea lui Victor Ponta prin schimabrea majoritatii in Parlament. V-ati gandit si la chestiunea acesta?

Marian Petrache: Eu am spus de la inceput, imediat dupa alegerile prezidentiale, ca mi-as dori alegeri anticipate, pentru ca asa e firesc. Intr-o democratie autentica, asa s-ar fi intamplat. Pri-ministrul si-ar fi depus demisia, dupa un esec, pentru ca intrand intr-o competitie, a pierdut, iar alegerile anticipate ar fi rezolvat o problema foarte imporanta. Dupa alegerile prezidentiale, Guvernul nu a mai condus, PSD nu a mai guvernat cu fata spre oameni, a guvernat, mai ales, cu gandul sa ramana la putere, pentru ca picarea de la putere le-ar fi creat si le creeaza mari probleme in randul structurilor de partid. Cred ca PSD va face tot ceeea ce e omeneste posibil sa ramana la guvernare, macar pana la alegerile locale. Categoric, niciun partid nu rateaza o ocazie de genul acesta, cand adversarul sau politic este in degringolada. Nu stiu daca am fi luat parlamentari, eu cred mai mult institutii decat…parerea domnului Dragnea. Mai repede, cred intr-o relatie cu un partid cu care sa faca o majoritate stabila, decat intr-o relatie cu doua-trei persoane.

Dan Bucura: Despre curatenia asta pe care o face DNA-ul in ultima vreme, se pare ca merge in tot spectrul politic, dar si la PNL au fost multi politicieni loviti de actiunile DNA-ului. Va mai temeti ca apar si alte nume, ca mai sunt si alte persoane vizate? Am vazut ca presa face speculatii, inclusiv cu dosare in interiorul carora s-ar regasi numele copresedintilor PNL?

Marian Petrache: Stiti ce ma mira? Mesajul alegerilor prezidentiale, din punctul meu de vedere, a fost unul destul de clar. Nevoia unei, nu neaparat schimbarea unor oameni politici, mai ales schimbarea unei abordari, schimbarea abordarii politice, schimbarea modului in care s-a facut politica pana la acest moment. Din pacat, partidele politice n-au facut sau nu fac o reforma autentica la nivelul lor, la nivelul partidelor politice. PNL e singurul partid care a facut pasi, nu radicali, mai avem si noi mult de lucru, prin votarea acestui statut. La noi, problemele de integritate au devenit probleme eliminatorii. Adica cine are probleme cu justitia, trebuie sa faca un pas in spate. Si trebuie sa admitem ca cel care face cea mai buna reforma sau cea mai puternica reforma in clasa politica e, deocamdata, DNA-ul. Cu regret o spun, dar asta e realitatea.

Dan Bucura: Totusi, a propos, de modul in care o face DNA-ul, exista astazi instrumente dosare cu fapte din 2005, 2007, 2008, foarte vechi. Credeti ca poate ar fi fost mai corect, mai normal sa se decida un moment zero si de acolo sa se inceapa aceasta lupta cu coruptia sau este normal sa iei lucrurile din urma, sa spunem asa?

Marian Petrache: Eu cred ca momentul zero de care se vorbeste in societate si in viata publica, va veni la momentul oportun, va aparea el.

Dan Bucura: Important e cine va mai ramane sa prinda acel moment zero, nu credeti?

Marian Petrache: Probabil ca vor ramane aia care nu au gresit.

Dan Bucura: Atunci pentru ei, ideea unui moment zero e oricum, inutila, nu?

Marian Petrache: V-am spus. Eu cred ca va aparea fara sa stim noi, va aparea momentul cand trebuie. Nu trebuie sa-l stabilim noi, va aparea el.

Dan Bucura: Si pentru ultima parte a interviului, m-am gandit sa discutam un pic despre relatia PNL-ului cu presedintele Iohannis. Imi amintesc ca in campanie, era un fel de banc, o vorba asa mai rautacioasa, din partea unora, cand o sa iasa sau daca o sa iasa Iohannis presedinte, sa vezi cei doi oameni din spatele lui, adica dvs si Vasile Blaga, ca vor face coada si cine va intra primul, va reusi sa primeasca o audienta, va fi intr-adevar foarte tare. Cum functioneaza relatia, aveti dialog sau presedintele v-a pus, asa, la respect?

 Marian Petrache: Pot sa va spun altceva. Ati fost atent la discursul presedintelui de la inceputul anului universitar si la intalnirea pe sanatate? In programul politic al candidatului la presedintia Romaniei, au fost doua teme principale: pozitionarea fata de educatie si fata de sanatate, considerate esentiale pentru dezvoltarea societatii romanesti. In amandoua discursurile, a vorbit de platforma de la Cotroceni si ca e nevoie de dialog, de dezbatere si de consens pe doua subiecte importante. Deci, in comparatie cu presedintii pe care I-am avut pana la Klaus Iohannis, el nu a venit sa ne spuna ce ar trebui sa facem si cum ar trebui sa facem. El ne-a spus ca trebuie sa facem ceva, ca timpul sau viata a dovedit ca e nevoie de doua proiecte majore atat pe sanatate, cat si pe educatie, ca e nevoie ca intreaga clasa politica si societatea sa participe la cele doua proiecte si ca la Cotroceni gasim platforma unde sa existe aceasta dezbatere, aceasta negociere si daca vreti, judecator, in sensul de, arbitrul pentru cele doua proiecte majore… Sunt convins ca, mai exact, avem dialog cu presedintele, nu e niciun secret, dar nu dialogul acela care si il poate inchipui cineva, ascuns. Nu! Atunci cand vrem sa discutam, discutam pe teme importante, fara compromisuri. De exemplu, in niciun caz pe formarea majoritatii, in niciun caz.

Dan Bucura: De partea cealalta, modelul brevetat de Traian Basescu functioneaza, in sensul directivelor, indicatiilor venite de la Cotroceni catre dvs?

Marian Petrache: Exact ce va spuneam, nu.

Dan Bucura: De niciun fel.

Marian Petrache: Chiar asa este, nu.

Dan Bucura: Nu sunt sugestii, nu e decat deschidere?

Marian Petrache: Partidul are viata lui, presedintele are prerogativele si atributiile lui, dar si obligatiile lui fata de cetateni.

Dan Bucura: Va multumesc foarte mult pentru interviul acordat, domnule presedinte, si va mai asteptam cu drag!

Marian Petrache: Cu mare drag si eu!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *