Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV (VIDEO) Marian Petrache vorbește deschis despre conflictele din PNL: Seplecan, Atanasiu și Gutău

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este secretarul general al Partidului Naţional Liberal (PNL), Marian Petrache.

Marian Petrache a vorbit deschis, în exclusivitate pentru PSnews.ro, despre conflictele din PNL.

În ceea ce privește scandalul din Cluj-Napoca iscat între președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan și senatorul Alin Tișe, Marian Petrache a subliniat faptul că „era de așteptat să apară astfel de neînțelegeri”, explicând motivul acestora.

În același timp, Marian Petrache a discutat despre incidentul legat de Teodor Atanasiu.

Nu în ultimul rând, Marian Petrache a vorbit despre întâlnirea cu Mircia Gutău, posibilul candidat pentru Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, în condițiile în care acesta este condamnat definitiv.

Dan Bucura: Bună ziua, domnule președinte. Vă mulțumim că sunteți alături de noi în studioul PSnews.

Marian Petrache: Bună ziua. Eu vă mulțumesc pentru invitație.

Dan Bucura: Am structurat interviul de astăzi pe mai multe domenii, pe mai multe zone. Primul dintre ele – aș începe cu activitatea PNL-ului, acolo unde aveți un rol important. Aș vrea să vorbim despre organizațiile teritoriale, acolo unde, pe lângă faptul că există această problemă a fuziunii cu garda veche a PDL-ului, probabil că vă așteptați să luați rezultate foarte bune la anul, la alegerile locale, care să poată potența, ulterior, poziția partidului la alegerile generale, nu?

Marian Petrache: Astăzi, când vorbim, chiar dacă nu este reliefat așa de puternic încât să se vadă cu ochiul liber, Partidul Național Liberal are două proiecte. Are un proiect politic intern și un proiect politic extern. Proiectul politic intern se referă exact la ce ați spus dumneavoastră – la organizarea în teritoriu și la pregătirea pentru alegerile locale. Proiectul extern înseamna viitorul an de guvernare și pregătirea Partidului Național Liberal pentru actul de guvernare care va fi după 2016, zic eu, cel mai târziu. Astăzi la ședința Biroului Permanent Național am discutat despre proiectul intern și pot să vă spun, în premieră, că săptămâna asta vom stabili pentru următoarele 19 filiale sondaje la nivelul municipiilor reședință de județ. Am să am cu domnul Blaga o întâlnire mâine, pe casele de sondaje agreate, pe care trebuie să le agreem și pe formularele de întrebări și analize sociologice care trebuiesc făcute, astfel încât să avem cei mai buni candidați în municipiile reședință de județ și să îi putem identifica până, cel mai târziu, la sfârșitul anului 2015.

Dan Bucura: Acum, dacă tot am mers pe organizațiile din teritoriu, există unele unde fuziunea aceasta a mers mai greu și unde s-a lăsat unpic cu scandal. Vă pot da un exemplu clar, e public la Cluj – unde un lider din garda veche a PNL-ului, domnul Seplecan, nu se prea înțelege cu garda veche din PDL-ul vechi. Cum gestionați astfel de situații și cât de dese sunt ele și în alte județe, față de cele de care noi știm public?

Marian Petrache: N-ar fi corect și n-ar fi nici benefic să ascundem sub preș aceste neînțelegeri la nivelul unor filiale județene și, sincer să fiu, era de așteptat să apară astfel de neînțelegeri având în vedere că foarte mult timp am fost competitori în plan politic. La Cluj este o situație mai specială. Sunt convins că vom găsi varianta cea mai bună și vom rezolva problema pentru că este în interesul nostru și în Ardeal, în general, trebuie să rezolvăm prima dată problemele pentru că acolo avem un bazin electoral foarte mare și e păcat să-l pierdem datorită luptelor noastre interne.

Dan Bucura: Înțeleg. Peste incidentul Teodor Atanasiu – stenogramele, în care vorbeam tocmai laudativ la adresa noilor colegi din vechiul PDL s-a trecut ușor? Unii spun că a fost prea puțin sancționat acel discurs.

Marian Petrache: Multe lucruri au fost scoase din context acolo. Atunci când au avut discuția în interior s-au lămurit aceste lucruri. Cred că am depășit momentul și cred că s-a și văzut că am depășit momentul. Recomandarea e să ne abținem, câteodată suntem împinși la niște declarații așa, mai tăioase, dar nu cred că ne fac bine.

Dan Bucura: Înțeleg. Vineri după-masă înțeleg că ați avut o întâlnire cu deputatul Buican și cu un posibil candidat la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, este vorba de Mircia Gutău. Dânsul are ceva, mă refer la Mircia Gutău, probleme penale, chiar o condamnare definitivă.

Marian Petrache: A avut ceva probleme penale.

Dan Bucura: Cum dă această posibilă candidatură pentru PNL în contextul în care unul dintre principalele argumente din opoziție ale PNL-ului față de Victor Ponta au fost exact aceste probleme penale?

Marian Petrache: Vedeți, electoratul liberal diferă total de electoratul social-democrat. Sunt cel puțin, așa se vede, electoratul liberal trebuie să fie sedus. Dacă ar fi fost după statutul nostru, domnul Dragnea nu candida la președinția partidului. Pentru că la noi în statut, cel care are o condamnare în primă instanță e suspendat din calitatea de membru. În același timp, n-aș vrea să fim mai catolici decât Papa. Am avut discuția aceasta, recunosc. Domnul Mircia Gutău a fost condamnat, și-a ispășit pedeapsa, a trecut de perioada de probă. Eu vă spun doar ce scrie în statut. Un membru de partid care este condamnat pentru orice faptă săvârșită cu intenție, nu numai pentru faptele de corupție, își pierde automat calitatea de membru. Poate reveni în partid cu acordul organizației locale după ce trece perioada de probă. Știți, după orice condamnare, instanța îți spune că mai ești într-o perioadă de probă de câțiva ani de zile. Domnul Mircia Gutău are un an de când a terminat perioada de probă. Am discutat acest lucru, este o problemă delicată pentru noi. Am discutat cu filiala și președintele de filială ne-a arătat niște sondaje și acolo publicul, cetățenii din Vâlcea, îl doresc pe domnul Mircia Gutău în calitate de primar, sau cel puțin așa spun sondajele. Centrul a recomandat multă atenție la astfel de asumări, dar până la urmă va fi o decizie a filialei pentru că respectă statutul.

Dan Bucura: Poate fi un risc pentru partid în eventualitatea unor atacuri electorale ce i se întâmplă dânsului pe plan local. Sigur, el poate fi o persoană cu notorietate și dorită acolo. Dar la nivel central imaginea dânsului ar putea fi folosită în alte părți, în alte zone.

Marian Petrache: Riscul va fi față de electoratul nostru, nu față de adversarii politici pentru că față de adversarii politici sau în comparație cu adversarii politici, noi avem cel mai revoluționar statut. Dacă la UNPR se vorbește de prezumția de nevinovăție și abia când e o condamnare definitivă discutăm de neapartenența la partid, la PNL e îndeajuns să fi trimis în judecată și să-ți pierzi funcțiile politice, tocmai pentru că avem un electoral mai sofisticat care vrea să fie sedus și prin programele de guvernare, deci prin atitudinea ta politică.

1 comentariu la “EXCLUSIV (VIDEO) Marian Petrache vorbește deschis despre conflictele din PNL: Seplecan, Atanasiu și Gutău

  1. … noi avem cel mai revoluționar statut. …
    Ce aveti voi, mai Petrache ??? Cel mai revolutionar Statut ? Poate l-ati avut, candva, cand prevedea ca fostii turnatori ai securitatii nu pot fi membri de partid. Cand ati renuntat la prevederea asta ati devenit o apa si-un pamant … Apoi, un Statut care il poate pastra in partid pe Emil Boc, cel care a facut contracampanie electorala presedintelui vostru in alegerile prezidentiale, numai revolutionar nu se cheama a fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *