Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV (VIDEO) Vasile Blaga, despre tactica PNL la moțiunea de cenzură și rolul lui Oprea în viitoarele jocuri politice

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este co-președintele Partidului Național Liberal (PNL), Vasile Blaga.

Vasile Blaga a vorbit, în exclusivitate pentru PSnews.ro, despre eșecul moțiunii de cenzură depusă de PNL împotriva guvernului Victor Ponta, dar și despre necesitatea acestui demers ca semnal de alarmă tras de liberali.

Totodată, copreședintele PNL l-a taxat pe Victor Ponta pentru retragerea de pe ordinea Consiliului JAI a temei aderării României la spațiul european de liberă circulație Schengen și a dezvăluit miza discuțiilor făcute cu facțiuni ale coaliției de guvernare, inclusiv cu UNPR, în vederea formării unui nou guvern.

În plus, Vasile Blaga a declarat în interviu că dacă la moțiunea viitoare Gabriel Oprea ar condiționa sprijinul său de numirea sa în funcția de premier, PNL nu este dispus să negocieze funcția de șef al guvernului întrucât are deja un premier desemnat și anume Cătălin Predoiu.

(00:00-06:40)

Dan Bucura: Bună ziua, domnule preşedinte. Vă mulţumim pentru că aţi acceptat invitaţia de a fi alături de noi în studioul PSnews. O să încep cu un eşec pentru partidul pe care dumneavoastră îl reprezentaţi – şi anume, moţiunea care tocmai a fost respinsă – şi am să vă întreb: înainte de a ajunge la votul colegilor din Parlament, despre moţiune inclusiv cei care au ajuns s-o şi voteze spuneau că are un text oarecum superficial, că este făcută mai mult gazetăreşte şi mai puţin pragmatic, aplicat. Cum gestionaţi astăzi, după eşec, criza de imagine, aceste zvonuri, vocile critice?

Vasile Blaga: Fără să vorbesc sau să spun cuvinte mari: când am depus această moţiune, ne-am gândit la români, în primul rând, şi pe urmă la Partidul Naţional Liberal. Noi am depus patru moţiuni: prima a fost pe guvernare, a doua a fost pe votul prin corespondenţă, votul diasporei (iată: problemă nerezolvată şi, deci, şi acţiunile noastre de acum pe tema asta), a treia – imediat ce a început urmărirea penală împotriva domnului Victor Ponta; şi a patra – abia ce a fost trimis în judecată. Atât eu, cât şi colega mea şi ceilalţi colegi din conducerea partidului am considerat foarte clar că nu putem să nu atragem atenţia că domnul Ponta nu mai poate conduce Guvernul României. Este singurul premier într-o astfel de situaţie – încă la comandă – într-un stat democratic. Noi nu am făcut o marotă din Victor Ponta, noi nu considerăm că este vinovat sau nevinovat – justiţia va spune lucrurile astea, doar justiţia. Mai mult: vedeţi că el, chiar în situaţia în care se află, dă verdicte despre cine ar trebui să treacă pe la DNA, despre cine e vinovat sau nevinovat. Dar în politică există nişte reguli scrise şi reguli nescrise. Iar prima regulă este că tu eşti în serviciul ţării, şi nu ţara în serviciul tău. Şi, atunci când eşti într-o situaţie dificilă, trebuie să faci un pas în spate. Uitaţi-vă – unul dintre rezultatele rămânerii în funcţie a lui Ponta: de bună voie şi nesilit de nimeni (şi asta n-am înţeles) a cerut retragerea de pe ordinea Consiliului JAI (care se desfăşoară acum) a temei Schengen. Or, să fim serioşi: este unul dintre obiectivele de bază ale noastre, alături de adoptarea euro, alături de pregătirea preşedinţiei Consiliului European (a Consiliului Uniunii Europene – n.r.) în 2019.

Dan Bucura: Aia e o temă pe care voiam acum s-o dezbat, în povestea cu Schengen şi cu chestiunea refugiaţilor.

Vasile Blaga: Chiar vă rog – fără nicio problemă. Dar iată în ce situaţie suntem. Eu întotdeauna am spus: nu trebuie legată chestiunea Schengen de alte teme. Nu e în tratat. Dar o leagă alţii. Şi, pe urmă, acolo este un club: îţi convine – rămâi în club; nu-ţi covine – nu rămâi în club. Şi iată că voci (domnia sa a menţionat doar Olanda, dar şi altele) revin cu tema asta şi spun: România nu intră nici măcar cu aeroporturile şi cu porturile, în prima etapă.

Dan Bucura: Şi, totuşi, rămânând puţin la moţiune: aţi mizat pe ceva, pe cineva, aţi luat în calcul elementul Gabriel Oprea, elementul UNPR, altceva? Aţi considerat că se poate schimba ceva? Calculul matematic nu vă avantaja sub nicio formă.

Vasile Blaga: Evident. Noi, în primul rând, am discutat cu partidele din opoziţie. Am discutat cu UDMR-ul şi aveam convingerea, după discuţiile cu ei (ceea ce s-a şi întâmplat) că vor vota în favoarea moţiunii. Acea situaţie, cu grupul partidului domnului Mircea Geoană. Am discutat şi cu domnul Gabriel Oprea, pentru că asta este aritmetica parlamentară. Domnia sa a spus că, în acest moment, îl sprijină pe domnul Ponta, dar noi speram ca să limpezească apele, să-şi dea seama mai mult de situaţia în care se află domnul Ponta. O spun încă o dată: nu am făcut o marotă din el, dar asta e situaţia, asta e situaţia în România astăzi.

Dan Bucura: Nu i-aţi convins. Revenind, totuşi, la Gabriel Oprea: aţi declarat recent – şi nu o dată – că nu excludeţi o colaborare cu partidul pe care domnia sa îl conduce. Cum vedeţi o colaborare de genul ăsta? Cum l-aţi coopta într-o viitoare guvernare sau ce i-aţi putea oferi maxim din punctul de vedere al PNL-ului?

Vasile Blaga: N-am avut discuţii pe oferte cu nimeni – nici cu UDMR, nici cu domnul Oprea. Ca să fim bine înţeleşi: România are o structură parlamentară aşa cum şi-au dorit-o românii în 2012. Noi am cerut şi am dorit alegeri anticipate încă din ianuarie, după alegerile din noiembrie. Nu s-a putut face acest lucru. Şi atunci n-are rost să fim ipocriţi: o majoritate parlamentară poate fi construită inclusiv prin cooptarea domnului Oprea. Dacă nu putem impune un guvern minoritar, nu ştiu cum vor evolua lucrurile în etapa următoare. Deci, din punctul de vedere al colaborării cu domnul Oprea, am spus-o şi o repet la dumneavoastră: de câte ori am colaborat într-o structură guvernamentală, am colaborat bine. Deci, după ce am purtat negocierile pe care le-am purtat, domnia sa s-a achitat de sarcini şi vă reamintesc că nici guvernul Boc, nici guvernul Ungureanu nu au căzut din cauza parlamentarilor domnului Oprea. La guvernul Ungureanu, când am pierdut la vreo patru voturi numai, un singur parlamentar de la domnul Oprea a votat moţiunea de cenzură de atunci, introdusă de USL. E vorba de un profesor din Târgu-Mureş, căruia nu-i convenea poziţia noastră faţă de linia de învăţământ în limba maghiară la Universitatea de Medicină de acolo, făcându-se că nu vede că sunt facultăţi întregi în Cluj în care se învaţă în limba maghiară. Dar aşa sunt oamenii – probabil avea el o obligaţie (considera) faţă de propriii lui alegători. Dar, din acest punct de vedere, colaborarea cu domnul Oprea a fost întotdeauna foarte bună în interiorul Guvernului.

Dan Bucura: Dacă am face un joc al imaginaţiei şi să spunem că la moţiune, în sesiunea viitoare, v-ar spune: „Sunt dispus să mă lepăd de Victor Ponta, dacă îmi oferiţi un post de premier”, l-aţi vedea premier pe Gabriel Oprea?

Vasile Blaga: Nu. În primul rând, pentru că nu l-am auzit niciodată pe domnul Oprea dorindu-şi funcţia de premier.

Dan Bucura: E adevărat.

Vasile Blaga: În al doilea rând, Partidul Naţional Liberal are premierul desemnat: pe domnul Cătălin Predoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *