Skip to content
Politică

EXCLUSIV Viitorul partidelor din România. Scenariul din PNL pentru epoca post-Iohannis. Cine va controla noul PNL

Deja de câteva zile formarea și manifestarea noului tandem politic Dragnea & Ghiță ce intenționeză să preia șefia PSD a declanșat un adevărat război în subteranele PSD, care ar putea să aibă serioase consecințe pentru șansele lui Victor Ponta la prezidențiale, dar și în ceea ce privește stabilitatea politică a acestui partid.

De cealaltă parte, un război precum cel ce se poartă  în aceste zile între grupările din PSD , ar putea izbucni în orice moment și în rândurile PNL. Mai multe surse din PNL au precizat pentru PSnews.ro că războiul pentru putere în rândurile liberalilor se manifestă mocnit și există șanse uriașe să escaladeze imediat după alegerile prezidențiale.

Indiferent de rezultatul din 16 noiembrie, Iohannis pleacă din fruntea PNL. Această funcție a fost doar trambulina care să îi asigure postura de candidat. Partidul este condus de câțiva vicepreședinți și de Marian Petrache. Oricum, chiar dacă câștigă Iohannis o să fie un semi- eșec, iar dacă va pierde va fi un eșec total. Oricum ar fi și orice s-ar întâmpla, PNL nu câștigă nimic. Iar noi o să ne batem cu Blaga pentru șefia noului PNL”, a precizat unul din parlamentarii PNL pentru PSnews.ro.

Elementul care i-ar deosebi pe liberali de foștii parteneri din PSD în ceea ce privește războiul ce va urma pentru preluarea șefiei PNL, în epoca post- Iohannis, este legat de ”războiul dosarelor penale”, ne-au precizat surse din rândul liberalilor.

Noi nu prea avem cum să ne șantajăm cu dosare și amenințări. Toți care aveau probleme și contau în ecuația puterii din PNL nu mai au legătură cu partidul sau nu contează în ecuația puterii. În schimb la PSD, problemele penale ale unor și altora vor conta decisiv. Va prelua PSD cel cu dosarele cele mai puține sau fără dosare. La noi este altfel. Totuși nu ne așteptăm să fie aleasă o nouă conducere în liniște și pace”, a mai adăugat parlamentarul.

Descălecatul lui Orban în PNL sau visul permanent de a prelua partidul

Istoricul recent al luptelor de culise pentru șefia PNL sunt de notorietate. Cooperativa care l-a adus pe Iohannis în fotoliul de președinte al PNL este în acest moment divizată, totul pornind de la aspirațiile de viitor lider al PNL pe care le manifestă din ce în ce mai ostentativ Ludovic Orban. Le-a manifestat și în trecut, dar Crin Antonescu era mult prea puternic pentru a-i fi luată fața (ne aducem aminte de scorurile din Congresele unde Orban și Antonescu s-au confruntat, iar scorurile erau unele zdrobitoare în favoarea celui din urmă).

Conform informațiilor noastre, Orban încearcă să își creeze un culoar printre ceilalți grei ai PNL și să își îndeplinească visul de a deveni președinte al liberalilor. Pare un moment propice, la prima vedere, având în vedere că liderii coperativei, Marian Petrache și Teodor Atanasiu, sunt fiecare cu drumul lui, în ultima perioada.

 Telefoane dese prin organizațiile PNL, întreținerea de legături cu membrii din eșalonul doi al PNL, ușor de cucerit și influențat, promisiuni peste promisiuni, sunt cateva din tacticile folosite de Orban în această perioadă, ne-au precizat aceleași surse.

Orban visează să fie lider peste liberali, măcar până în 2016, când se estimează, conform protocolului PNL-PDL, să aibă loc primul congres al noului PNL. Totuși, semnalele din PNL indică faptul că Ludovic Orban este un personaj prea controversat și prea pătimaș pentru a ocupa funcția de lider al PNL, urmând cel mai probabil să fie ales un lider de conjuctură, agreat de ambele formațiuni politice, capabil să nu creeze tensiuni între cele două partide.

În plus, Orban nu este și nu va fi niciodată agreat de PDL și Blaga, după ce în 2009 liberalul îi amenința pe cei din Guvern, implicit și pe liderii democrat- liberali care făceau parte atunci din Executiv, cu plângeri penale pentru acuzații de abuz în serviciu.

Ludovic este genul de politician care prin discurs sau acțiuni politice poate distruge orice alianță, orice proiect. Moderația este ceva ce îi lipsește. De când a comis-o cu cine-i generalul și toate celelalte, l-ați mai văzut pe undeva, în prim plan? Eu nu. Cine o să conducă noul PNL până la Congresul comun trebuie să fie cineva în primul rând nonconflictual. Ludovic e orice, numai nonconflictual nu e. Ne poate pune în pericol întreaga fuziune”, ne-a mărturisit aceeași sursă.

Mostre de poziții și atitudini ale lui Orban, greu de uitat de PDL

“Eu as rezuma asa: cine voteaza cu Basescu, alcoolici, tiganii (…) prostituatele, probabil, desi ma indoiesc ca prostituatele vor vota cu Basescu, avand in vedere cum arata (seful statului, n.r.)”, declara  Ludovic Orban în 2009. Cei vizați de acuzațiile lui Orban erau parte din electoratul PDL.

”Traian Băsescu o poate băga în PD și pe Scufița Roșie, tot 15% va avea partidul în sondaje”, comenta Ludovic Orban în 2011.

Sunt doar două declarații pe care greii PDL nu le pot uita, indiferent de ce alte motive îi unesc pe liberali de democrat-liberali. Și să nu uităm de referendumul din 2012. Nici acum nu știm dacă a fost lovitură sau nu de stat și nici liderii celor două partide nu au căzut la pace cu privire la acest subiect.

Teodor Atanasiu sau varianta ”liberală” a lui Viorel Hrebenciuc

Teodor Atanasiu, actualmente lider al PNL București, este printre personajele care vor avea un cuvânt extrem de greu de spus în epoca post- Iohannis.

Relațiile vechi și mai ales foarte bune cu cei PDL sunt principalul atuu al lui Atanasiu în fața tuturor celorlalți lideri de marcă ai PNL. Chiar dacă un personaj precum Tase, așa cum este apelativul lui Atanasiu în PNL, nu are tocmai veleitățile de lider de partid, ci mai degrabă unele de omolog al lui Viorel Hrebenciuc. Atanasiu visează să controleze jocurile din interiorul PNL. Relațiile extrem de bune cu cei din PDL, mișcările de forță pe care le-a făcut când l-a debarcat pe Crin Antonescu din fruntea PNL, demonstrând atunci că deține controlul unui număr uriaș de filiale liberale, sunt câteva din premisele care îi oferă lui Tase un mare avantaj în războiul intern din PNL pentru cucerirea puterii în epoca post- Iohannis.

Blaga, șeful din umbră al noului PNL

Vasile Blaga, liderul PDL, este poate cel mai experimentat personaj politic în contextul unei lupte pentru cineva va prelua controlul noului PNL. Conform spuselor atât a liderilor din PNL, cât mai ales a celor din PDL, Blaga va controla tot. Sau mai degrabă deja o face. În repetate rânduri, în presă, au apărut informații din zona liberală despre gradul de autoritarism al șefului PDL, pe care liderii liberali îl acceptă cu greutate.

În al doilea rând, structura organizatorică a noului partid va fi cea a PDL. Ne întrebăm dacă un liberal ar putea să coordoneze o structură extrem de bine organizată și în același timp extraordinar de stufoasă precum cea impusă de PDL. Liberalii, știm bine, nu au excelat niciodată la capitolul organizare, în timp ce PDL rivalizează încă cu PSD din punct de vedere al eficienței în structurile organizatorice.

Un alt argument pentru care Blaga va coordona informal partidul după alegerile prezidențiale, indiferent de faptul că un liberal, care va fi cel mai probabil un personaj șters, va conduce oficial PNL, este acela că banii pentru campania lui Iohannis au cam fost pompați de cei din PDL. Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere perioada extrem de lungă pe care au petrecut-o la guvernare, dar mai ales tunurile date de diverși lideri democrat liberali, sunt aspecte la care liberali nu au cum să concureze.

Pai noi ne-am putea vreodata compara cu ei? Noi nu ținem pasul deloc în campania asta electorală. Blaga a comandat și a organizat toată campania, ei au făcut deja plățile, noi abia ne chinuim. Am fost 2 ani la guvernare, în care nu am beneficiat de nimic. Ei (n.r.: referindu-se la PDL) au avut  4 ani de guvernare, funcții și toate cele, noi 2 și aia în umbra PSD”, ne-a explicat un lider de organizație.

Mihai Răzvan Ungureanu și Cătălin Predoiu, scoși la încălazire de Blaga

Vasile Blaga pregătește intens preluarea noului PNL și i-a scos deja la încălzire pe Mihai Răzvan Ungureanu și Cătălin Predoiu, cei care au reale șanse să preia conducerea în 2016 a noului PNL, evident totul sub atenta supraveghere a lui Vasile Blaga. În PDL și în PNL există trend de impunere a tinerilor politicieni în prima linie. Cătălin Predoiu, Mihai Răzvan Ungureanu, Raluca Turcan, Andreea Paul, Alina Gorghiu sunt câteva exemple de oameni politici tineri care ar trebui să ofere imaginea unui partid proaspăt.

Ca o scurtă  comparație, PDL și PNL ar urma să încerce, la nivelul imaginii publice, cam ceea ce a făcut Ponta la nivelul cabinetului de miniștri: oameni tineri în prima linie, garda veche din PSD în linia doi. Totuși deciziile sunt dictate de politicienii din garda veche. Un scenariu asemănător, dacă nu identic, ar putea fi prelua și în noul PNL, iar Predoiu și MRU sunt alternative viabile în acest sens.

Elementul (ne) surpriză: Crin Antonescu ar putea decide viitorul președinte al actualului PNL, până la fuziunea completă cu PDL

Mai trebuie ținut cont, în conjunctura luptei pentru șefia PNL care va izbucni a doua zi după turul II al prezidențialelor, de un aspect: rolul lui Crin Antonescu și celor care i-au rămas fideli. Chiar dacă au mai rămas doar o mână de oameni, cei care au rămas ”cu Crin în suflet”, aceștia mai pot controla anumite voturi în cadrul viitorului Congres al PNL. Sunt încă câțiva șefi de organizație ai PNL care vor juca după cum le va dicta Crin Antonescu. Rămâne doar de văzut dacă acesta va mai avea vreun interes în lupta pentru putere în PNL.

O dispută interesată va fi între oamenii lui Atanasiu și cei ai lui Antonescu. Ne aducem aminte cu Crin Antonescu l-a acuzat public pe Teodor Atanasiu de trădare, iar astfel de lucruri nu credem că ar putea fi uitat prea ușor, mai ales de cineva precum omul politic Crin Antonescu.

“De alde dl. Orban și dl. Atanasiu, cu care nu am nimic personal, că nu am nici cu dl Zgonea, n-ar fi umblat prin oraș povestind cum le cere lor lumea să schimbe candidatul dacă n-ar fi știut că dl Iohannis dorește să candideze. Astea sunt lucruri pe care cei cu oarecare experiență politică le știu”, explica fostul șef al PNL după alegerile europarlamentare.

Cert e că așa cum stau lucrurile în acest moment, o revenire a acestuia în funcția de șef al liberalilor este exclusă. La fel de cert e că încă există o tabără a lui Crin Antonescu în PNL, care este vie, dar încă nu se manifestă.

Probabil e, așa cum îl știm pe omul politic Crin Antonescu, să mai ducă o ultimă bătălie în interiorul PNL. Aceia care i-au rămas alături fostului lider al PNL ar putea conta decisiv într-o ecuație în care un personaj agreat de Crin Antonescu ar urma să îi ceară acestuia ajutorul pentru a câștiga șefia partidului. Aproape sigur nu va fi un consens între omul pe care îl va susține Teodor Atanasiu și cel pe care ar urma să îl susțină tabăra lui Crin Antonescu din PNL.

 

3 comentarii la “EXCLUSIV Viitorul partidelor din România. Scenariul din PNL pentru epoca post-Iohannis. Cine va controla noul PNL

  1. Sunt previzibile miscarile pe partea dreapta dupa aceste alegeri . Tabloul prezentat este extrem de corect . Intrebarea care se pune ce va deveni PNL– un fel de PPE–condus de TRAIAN BASESCU—s-au se va aplica formula–TE LEPEZI DE SATANA—si TRIUMVIRATUL–QUINTUS—TARICEANU–ANTONESCU si ceilalti seniori liberali –un fel de sfat al batranilor–vor reveni la linia conservatoare a PNL—fara tradatori–cu o conducere tanara .

  2. Pentru mine ramane totusi un mister ce s-a putut intampla anul asta cu PNL-ul. Bun, pot sa inteleg ca poate aveau nemultumiri in cadrul USL, la guvernare, ca poate se simteau nedreptatiti de PSD, ca poate Antonescu avea banuieli ca PSD-ul nu l-ar mai fi sustinut la prezidentiale etc, etc. Chiar daca ar fi fost asa, ar fi trebuit sa gestioneze mult mai bine situatia, cu mult mai multa diplomatie si sa se fi gandit in primul rand la alegatorii lor, la cetatenii care le-au acordat votul si increderea sub forma aliantei USL si evident, impotriva regimului basisto-pedelist.
    In toate discursurile lor era vorba doar despre ei, ca partid, cat de greu le este lor, ca partid, ca nu mai pot ei in situatia respectiva, ca partid etc. Nicaieri nu auzeai despre cetateni, despre faptul ca cetatenii i-au trimis acolo ca sa guverneze tara impreuna cu PSD-ul cel putin pana in 2016. Asadar principala lor preocupare era partidul, nu alegatorii. Orice partid ar trebui sa aiba ca principala grija cetatenii pentru care trebuie sa guverneze si carora trebuie sa le ceara votul de incredere.
    Si chiar daca ar fi fost intr-adevar situatia asa cum au descris-o ei in USL, rupeau alianta, dar ramaneau pe propriile picioare, cu propriul candidat, Antonescu, la aceste alegeri, in egala masura adversari ai PSD-ului, dar cel mai important, si adversari ai pedelistilor si ai actualului presedinte. Atunci da, puteau fi credibili.
    Insa din moment ce ei nici nu au rupt bine alianta din care faceau parte si deja cochetau cu ideea fuziunii cu PDL-ul…ce credibilitate sa mai aiba? Si nu trebuie sa uitam nici felul in care au facut trecerea de la liberalii europeni la populari, peste noapte, cel putin aparent (probabil ca discutiile si tratativele se purtasera mult mai de demult), in campania pentru europarlamentare au defilat alaturi de liberali, pentru ca a doua zi dupa alegeri sa vina Antonescu si sa anunte ca pur si simplu partidul trece la adversarii de pana mai ieri! Daca tot vroiau sa faca asta, trebuiau sa anunte din timp, daca era sa fi fost corecti cu electoratul si opinia publica. Asa ceva mi se pare inacceptabil.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *