Skip to content
Politică

Execuția bugetară pe șapte luni. Florin Cîțu, semnal de alarmă: Ne-am întors în 2011 EXCLUSIV

epochtimes-romania.com

Joi, 30 august, a apărut pe site-ul Ministerul Finanțelor Publice execuția bugetară pe șapte luni. Deficitul bugetar înregistrat în primele şapte luni ale anului este de 1,26% din PIB, respectiv 11,9 miliarde lei, iar veniturile au crescut cu 13,9%, dar cheltuielile cu 18%, faţă de primele şapte luni din 2017.

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat pe senatorul Partidului Național (PNL), FLorin Cîțu, pentru a analiza execuția bugetară. Economistul relevă faptul că situația nu este deloc îmbucurătoare deoarece „trebuie să te întorci în 2011 să mai găsești deficit așa mare după șapte luni de zile”, deși cei de la putere se laudă peste tot că au dus țara pe creștere economică. Mai mult, susține că din toți cei trei miniștri de finanțe pe care PSD i-a dat, „Teodorovici are cea mai proastă execuție bugetară”. Florin Cîțu consideră de asemenea inadmisibil că se propun tăieri la investiții în vloare de 2 miliarde de lei.

„Execuția bugetară arată impactul în economie al implementării programului de guvernare PSD. Trebuie să te întorci în 2011 să mai găsești deficit așa mare după șapte luni de zile și asta în condițiile în care peste tot te lauzi că ai bani și de pensii și de salarii și ai și creștere economică. În 2011, ca să ne aducem aminte, România încă resimnțea din plin efectele crizei economice globale deci trebuie să te duci până acolo să mai găsești o astfel de execuție defectuoasă. Acum, dacă ne uităm chiar și la o comparație între Teodorovici, Ștefan și Mișa vedem că Teodorovici are cea mai proastă execuție din cei trei miniștri ai finanțelor pe care i-a avut PSD. Lucrurile s-au deteriorat cel mai mult și arată cel mai rău în mandatul lui Teodorovici. Este clar că astăzi trăim din plin efectele negative ale implementării programului de guvernare al PSD. Uitați-vă și cum sunt alocați banii investiții: până în șapte luni de zile am ajuns cu cheltuieli de 1% din PIB, mai puțin decât în 2016 și nici 2016 nu a fost un an foarte bun pentru investiții și ce este și mai grav la rectificarea bugetară este că se propun tăieri tot la investiții în cuantum de 2 miliarde de lei, ceea ce este inadmisibil”, a spus parlamentarul PNL.

Chestionat care ar putea fi rezolvările problemelor din economie, Florin Cîțu a subliniat că în primă instanță trebuie încetată retorica anti-privat și anti-multinaționale. De asemenea, reliefează că trebuie să se acorde mai multă atenție la modul în care sunt cheltuiți banii de la buget oferind un exemplu concludent în acest sens: „am ajuns să plătim 1% din PIB doar pe dobânzi pe șapte luni de zile. Este inadmisibil să faci să faci așa ceva”.

„Sunt două rezolvări. Una ține de retorică. Pentru a rezolva problema trebuie mai întâi să ai mai multe venituri și pentru a avea mai multe venituri trebuie să ai mai multe companii și mai mulți oameni care să investească. Pe cale de cosecință, trebuie să oprești retorica aceasta negativă împotriva investitorilor privați și a multinaționalelor, iar asta este simplu de făcut. Pe de altă parte, trebuie să te uiți cum gestionezi banii și în acest moment majoritatea banilor care sunt colectați la buget se duc către cheltuieli neproductive și este clar că nu poți merge așa. Este o schemă piramidală care se va prăbuși și acolo trebuie umblat. Dacă ne uităm că pe de-o parte ni se spune că în România datoria publică este mai mică, pe de altă parte ne cresc de la o lună la alta cheltuielile cu dobânzile. Am ajuns să plătim 1% din PIB doar pe dobânzi pe șapte luni de zile. Este inadmisibil să faci să faci așa ceva’‘, a încheiat Florin Cîțu pentru PSnews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *