Skip to content
Economie

Executivul a aprobat finanţarea cu peste 161 milioane lei a patru programe pentru dezvoltarea serviciilor sociale integrate destinate persoanelor vârstnice

Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul a aprobat miercuri finanţarea cu suma de 161.034.000 de lei, pentru o perioada de 24 luni, a patru programe de interes naţional pentru dezvoltarea de servicii sociale integrate destinate persoanelor vârstnice.

În total, vor fi înfiinţate 100 de centre de servicii sociale fără cazare, pentru persoanele vârstnice. Se estimează că aproximativ 5.400 de persoane vor beneficia de servicii comunitare la domiciliu, de acordarea hranei, de îngrijire personală, recuperare şi reabilitare funcţională, ori de consiliere socială şi psihologică, arată comunicatul de presă al Ministerului Muncii.

Actul normativ aprobat miercuri  prevede şi dezvoltarea de competenţe digitale, nu numai pentru persoanele vârstnice, ci şi pentru îngrijitorii informali ai acestora şi personalul din serviciile sociale de îngrijire pe termen lung, precum şi utilizarea de diverse dispozitive destinate persoanelor dependente, inclusiv lucrul cu câinii utilitari, dar şi înfiinţarea de reţele comunitare voluntare de sprijin pentru prevenirea izolării sociale, activităţi de comunicare şi monitorizare etc.

Banii necesari pentru finanţarea proiectelor depuse în cadrul celor patru programe naţionale provin din bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, în limita fondurilor bugetare aprobate cu această destinaţie. Suma prevăzută în legea bugetului de stat pentru acest an se ridică la 48.687.000 de lei, pentru anul 2023 – 80.517.000 de lei, iar pentru anul 2024 – 31.830.000 de lei, mai indică sursa citată.

Pot depune proiecte serviciile publice de asistenţă socială din comunele şi oraşele sub 20.000 de locuitori şi furnizorii de servicii sociale privaţi, fără scop lucrativ, respectiv asociaţii, fundaţii şi culte recunoscute în România. Evaluarea şi selecţia de proiecte revine Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, în baza unei metodologii aprobate, prin ordin de ministru, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului.

Hotărârea Guvernului mai stabileşte că cererile de finanţare se depun individual sau în parteneriat cu furnizori publici ori privaţi de servicii sociale, iar implementarea şi controlul fondurilor alocate urmează să fie monitorizate de agenţiile teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială.

În prezent, în registrul serviciilor sociale sunt înregistate 5.234 servicii sociale licenţiate, din care 1.652 destinate persoanelor vârstnice, cele mai multe fiind cămine, conchide sursa menţionată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *