Skip to content
Politică

Exemplu de „competență” la stat: cazul bătăușului traseist ajuns în fruntea Gărzii forestiere de la Cluj-Napoca

TimpOnline.ro

Pe ce funcție ai pune un om împătimit de vânătoarea de mistreți și de alte animale care populează pădurile patriei? Ce responsabilități i-ai încredința unui bătăuș de drumul mare? Unuia care a împins spre aprobare o lege care transformă pădurile în gropi de gunoaie ? Unuia care se joacă cu banii statului și a plătit 100.000 de euro ca să se împădurească o parcelă cu niște bețe uscate înfipte în pământ? Unuia care își gonește colegii prin măsuri abuzive și comportament tiranic ? Unuia care este acuzat de defrișări sistematice timp de ani de zile ? I-ar trece cuiva prin minte să-l pună inspector șef la Garda forestieră ? Ca și cum ai pune lupul paznic la stână ! Ei bine, misiune imposibilă 3 reușită: Istrate Ștețco este (încă) în fruntea Gărzii forestiere de la Cluj-Napoca, ba a fost chiar Secretar de Stat pentru păduri la Minister.

Istrate Ștețco, fost secretar de stat pentru Ministerul Apelor și Pădurilor, numit în funcție în februarie 2017 și eliberat din funcție în martie 2018 de către premierul Viorica Dăncilă, s-a întors la fostul post de inspector șef al gărzii forestiere Cluj-Napoca, pe care l-a ocupat timp de mai mulți ani (din septembrie 2015). Ștețco este membru activ în Asociația de Vânătoare Vulpea „Herina”, care  îi aparține lui Emil Radu Moldovan (PSD) – președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Protejat de Doina Pană, care a zis despre el „îmi mențin afirmația că a fost mâna mea dreaptă și stângă”, Ștețco – împreună cu liderului PDL Bistriţa, Ioan Oltean, cunoscut sub numele de „Nelu Mexicanu”, și cu alți acoliți – e acuzat că a ras tot ce se putea rade în pădurile din această zonă în perioada în care a fost  inspector șef la ITRSV Bistrița.

Bătăușul traseist : În urmă cu câţiva ani, fostul secretar de stat al pădurilor, din perioada 1997-2000, Anton Vlad, a fost bătut măr de inspectorul-şef de atunci al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic, Istrate Stețco. Anton Vlad se afla la o acţiune oficială de prevenire a braconajului pe fondul de vânătoare Colibiţa, situat în apropierea comunei Bistriţa Bârgăului, însoţit de vânători şi poliţia din localitate. Martorii prezenţi la această acţiune au relatat că, la puţină vreme după ce s-a început pânda, a sosit o maşină din care a coborât inspectorul-şef Istrate Stețco.

Acesta a venit glonţ la maşina lui Anton Vlad şi a început să-l lovească cu sălbăticie, fapt pentru care fostul secretar de stat s-a ales cu 16 zile de concediu medical şi cu nasul rupt. Din păcate, anul trecut, Anton Vlad a decedat, iar anul acesta, Istrate Stețco a ajuns şef al ITRSV Cluj-Napoca ca urmare a susţinerii venite din partea lui Ioan Oltean și, mai ales, din partea Rovanei Plumb.

Același Istrate Ștețco este cercetat pentru vătămare corporală din culpă în urma unui accident rutier din 15 februarie 2014. Potrivit polițiștilor din Bistrița, Istrate Ștețco nu a păstrat distanța de siguranță între autovehicule și a produs o coliziune din care a rezultat rănirea unei femei de 58 de ani.

Scandalul cu puieții : În 2002, imediat ce Rovana Plumb l-a instalat în funcţie, Steţco s-a pus pe făcut plăţi în valoare de 450.000 de lei, adică aproximativ 100.000 de euro, pentru lucrările de plantare a puieţilor pe o suprafaţă de 83,5 ha, fără a verifica realităţile din teren. Cea mai mare parte a puieţilor, circa 60 ha, au fost plantaţi în perimetrele de ameliorare Budeşti, Ţaga şi Târgşor din judeţul Bistriţa-Năsăud, iar restul, în perimetrele de la Aiud şi Săsciori din zona Alba Iulia şi Târgu Lăpuş din Maramureş. Lucrările de plantare a puieţilor au fost efectuate de către firma „Sicran 2002” Bistriţa, deţinută de către Rodica-Elena Brănişteanu, nepoata lui Constantin Șulea, şeful Ocolului Silvic Lechinţa din cadrul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti. Firma este cunoscută în zonă ca fiind agreată şi susţinută de către Istrate Steţco şi camarila fostului PDL din Bistriţa. Însă în proporţie de 60-80%, puieţii de pe suprafeţele plantate de firma bistriţeană s-au uscat, pentru că „nu s-au respectat criteriile şi condiţiile de împădurire cu puieţi conform caracteristicilor pedologice ale suprafeţelor de teren pe care s-au efectuat lucrări de împădurire”. Practic, s-a constatat că au fost suprafeţe destul de mari unde s-au plantat „nişte beţe în pământ” care, cum era normal, s-au uscat. Cu toatea acestea, Istrate Steţco a dispus plata şi pentru lucrările de plantare a acestor puieţi uscaţi, fără să verifice cum stau lucrurile în teren. Cea mai mare suprafaţă plantată cu puieţi uscaţi se află în zona de care a răspuns chiar el până să fie numit şef al ITRSC Cluj-Napoca, adică în Bistriţa-Năsăud, unde de fapt şi locuieşte. „Lucrările de plantare a puieţilor au fost efectuate şi contractate anul trecut de către fosta conducere. Din cauza caniculei şi a secetei s-au uscat foarte mulţi puieţi, dar agentul economic care a efectuat plantarea puieţilor nu răspunde de pagubele datorate secetei. Eu nu am nicio legătură cu firma care a făcut lucrările de împădurire, dar eram obligat de lege să fac plăţile”, a afirmat Istrate Steţco într-o declaraţie pentru pentru site-ul ziuanews.ro.

Obligat să plătească 20% din salariu timp de jumătate de an unei firme pe care a păgubit-o : Fostul secretar de stat Istrate Ștețco mai este implicat în câteva procese din cadrul instanţelor clujene, dintre care poate fi amintit cel cu SC WOODEX SRL, firmă patronată de soţii Luciana şi Valeriu Macioca. Firma face afaceri cu lemne, iar Valeriu Macioca, care este proprietar de păduri, a făcut nenumărate petiţii la Garda Forestieră Cluj pe vremea când instituţia era condusă de Steţco. În procesul pe care fostul şef al Gărzii forestiere clujene l-a pierdut, Curtea de Apel Cluj l-a obligat să îi plătească lui Macioca 20% din salariul lui pe aproape jumătate de an. ”obligă pârâtul Steţco Istrate, conducător al Gărzii Forestiere Cluj, la plata în favoarea reclamantei (SC Woodex, n.red.) a unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, începând cu 10.12.2015 şi până la 12.07.2016 inclusiv.”

Susținătorul legii pentru transformarea pădurilor în gropi de gunoaie (legea 175/2017) : Ștețco s-a dat după cum bate vântul și a devenit un protejat PSD. Amendamentul la Codul Silvic susținut de mai mulţi parlamentari PSD, printre care Liviu Dragnea şi Doina Pană, prin care autoritățile locale pot să preia suprafețe de pădure ca să le transforme inclusiv în depozite de deșeuri, la preț mai ieftin, a fost puternic susținut de Ștețco. Aceste modificări au intrat în vigoare şi fac parte din Legea nr. 175/2017, promulgată la 14 iulie 2017 de președintele Klaus Iohannis. Până acum, autoritățile locale erau obligate să dea la schimb, pentru o suprafață de pădure preluată din fondul forestier național, un teren de 3 ori mai mare și de 5 ori mai valoros. După promulgarea Legii 175, autoritățile pot da la schimb terenuri cu o valoare egală și au posibilitatea să transforme orice suprafață de pădure din fondul forestier național în depozit de deșeuri.

Pasionat de vânătoare : Reamintim că vătaful pădurilor din Transilvania Istrate Steţco a mai aprobat şi, ulterior, a solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor o nouă suplimentare a cotei de vânat, de la 43 de porci mistreţi la 92, de pe fondul de vânătoare 24 – Şieu Măgheruş Bistriţa. Ministerul Mediului a aprobat imediat suplimentarea cotei, pentru că, aşa cum a declarat Steţco pentru ZIUAnews, „mistreţii făcuseră foarte multe pagube în zonă şi nu e prost cine cere, ci acela care dă”. Astfel, ministrul Mediului şi Pădurilor este direct răspunzător de suplimentarea cotei de mistreţi pentru fondul Şieu Măgheruş unde a vânat şi va mai vâna Istrate Steţco împreună cu şeful său, pedelistul Ioan Oltean.

Astfel, Istrate Stețco a ajuns vătaful pădurilor particulare din cele patru judeţe şi duce mai departe campania de deferişare sălbatică a codrilor, începută de Avram Grigore. Acum, Istrate Stețco face naveta zilnic de la Bistriţa la Cluj-Napoca, circa 250 km dus-întors, cu maşina personală (Volkswagen Passat, nr. BN-79-WUW), iar carburantul se decontează de la ITRSV Cluj-Napoca.

Că așa e la noi, incompetența e la loc de cinste și unul ca Istrate Ștețco este în vârful piramidei domeniului forestier de aproape două decenii.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *