Skip to content
Societate

Exercițiu militar NATO de amploare în România. Aliații se pregătesc la poligonul din Sângeorgiu de Mureș și în alte zone din țară

facebook

Poligonul de la marginea pădurii din localitatea Sângeorgiu de Mureș s-a transformat într-o scenă de război, ca parte dintr-un exercițiu militar NATO care se desfășoară în aceste zile în patru județe din România, relatează stirileprotv.ro. Junction Strike 21 este cel mai important exercițiu al Forțelor pentru Operații Speciale și se întinde pe perioada 1-12 noiembrie.

La exercițiu participă militari din șapte state aliate, iar acesta a presupus printre altele trageri cu focuri de armă și intervenții cu tancuri și cu elicoptere.

Pe lângă cei 150 de militari străini, la Junction Strike 21 iau parte și 800 de militari români. Acțiunea implică forțe terestre, aeriene și navale, având drept scop certificarea a două ținte de capabilități NATO – un Grup Maritim de Forțe pentru Operații Speciale și Comandamentul de Componentă de Operații Speciale.

Procesul de certificare este unul național, ceea ce se certifică ca fiind capabil de executarea misiunilor. Vom continua să fim prezenți acolo unde structura armatei este solicitată”, spune generalul maior Tiberiu Șerban, commandant al Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

În cadrul exercițiului, militarii Armatei Române își testează nivelul de pregătire.

În cadrul exercițiului am coordonat tot ce înseamnă platformă aeriană, pentru a integra cu schema manevrei la sol. Îi sfătuiesc pe toți tinerii care vor să facă parte din FOS și doresc să facă ceva diferit, să vină la oricare din batalioanele FOS”, a precizat un militar FOS.

Acțiunea vizează, totodată, și dezvoltarea colaborării dintre militari, îmbunătățirea procedurilor de lucru și promovarea securității regionale în special în zona Mării Negre.

Centrul de operații trebuie să dovedească că atât forțele certificate și operaționale, cât și cele care sunt în diverse stadii să fie în măsură să valorifice absolut orice resursă pe care o au la dispoziție”, a afirmat comandorul Crețu.

Acțiunea militară a început luni și se desfășoară în zonele Reghin, Brădet, Miercurea Ciuc, Mihail Kogălniceanu și Sângeorgiu de Mureș. La exercițiu participă și militari ai forțelor speciale din SUA, Republica Moldova, Marea Britanie, Polonia, Georgia și Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *