Skip to content
Politică

Exercițiu riscant de imagine. Iohannis, singur împotriva tuturor / EXCLUSIV

www.puterea.ro

Președintele Iohannis a decis miercuri să intre într-un joc riscant cu cei din PSD, în care există doar victorie sau înfrângere. Este un joc de totul sau nimic, iar cine rămâne în picioare se va bucura multă vreme de acest succes.

După ce Iohannis a fost lăsat pe cont propriu de partidele care au declarat că îl susțin – PNL și USR – , șeful statului mută decisiv. Dacă liberalii și useriștii n-au reușit să oprească iureșul pesedist cu amnistia și grațierea, președintele alege să facă un gest disperat ca să pună bețe în roate celor care visează să dea pe repede înainte modificări importante ale legilor din sistemul judiciar.

Președintele intră într-un joc de imagine și încearcă să-și consolideze poziția de lider al opoziției, mai ales că oamenii lui Dragnea nu au fost impresionați de participarea șefului statului. Încă de la începutul ședinței, Iohannis a ținut să le transmită membrilor Guvernului că este mulțumit de activitatea lor, fără să știe ce-l așteaptă.

Din această ecuație politică, Iohannis simte cum stă pe o geață subțire care se poate sparge în orice moment. Fie șeful statului reușește să obțină puncte dacă va opri ordonanța privind amnistia și grațierea, pe care o pregătește Guvernul; fie va privi neputincios cum PSD își va face treaba și va adopta legile pentru care s-a zbătut întreaga campanie. Atribuțiile președintelui în ședința de Guvern sunt doar unele formale și de partea sa nu este nicio pârghie legislativă care să-i permită să aibă un cuvânt de spus în ședința Executivului.

Șeful statului a declarat, miercuri, la începerea ședinței Guvernului, că premierul i-a promis că pe ordinea de zi nu se află amnistia și grațierea. Probabil acest lucru l-a convins să participe, însă rămâne de văzut dacă Grindeanu va uita promisiunile și îl va pune pe președinte în fața faptului împlinit. Va fi mai puternică promisiunea lui Grindeanu decât cuvântul lui Dragnea, care deja a ordonat să se treacă la fapte privind modificarea Codului Penal?

Este primul exercițiu de autonomie al lui Grindeanu, după ce s-a scris mult că este sub controlul lui Liviu Dragnea. Premierul a avut curajul să-l invite pe președinte la ședință, dar acest gest poate fi și o capcană, în care Iohannis s-a aruncat riscând totul. În timp ce Liviu Dragnea se află în Statele Unite ale Americii, unde speră că va sta la masă cu Trump, Grindeanu are în propriile mâini cartea decisivă: dacă îl surprinde pe președinte și adoptă Ordonanța privind amnistia și grațierea, prim-ministrul va crește în ochii baronilor pesediști, demonstrând că e liderul de care are nevoie PSD; dacă va ceda și va sta cuminte lângă Iohannis, Grindeanu nu va mai avea viață lungă la șefia Guvernului și la întoarcere, Dragnea va face curat în Executiv.

De asemenea, este un bun motiv ca Dragnea să-l schimbe pe Grindeanu, să pună presiune pe CCR să se pronunțe pe legea 90 și să vină la conducerea Guvernului. Tot răul spre binele său.

Până atunci, avem un președinte la ședința de Guvern care nici măcar nu știe consecințele deciziei sale sau le știe și nu îi pasă sperând la un miracol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *