Skip to content
Politică

Exerciţiul Seism 2018. Raed Arafat: Avem lucruri de corectat în privința procedurii de evacuare medicală!

aktual24.ro

Exerciţiul Seism 2018 continuă, marţi, cu testarea evacuării medicale în alte ţări a unor persoane rănite în urma cutremurului simulat. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că trebuie corectate unele proceduri astfel încât să nu fie nevoie să fie convocat câte un comitet pentru fiecare decizie luată.

„Având în vedere scenariul pe care l-am prezentat ieri (luni – n.r.) şi având structura spitalicească afectată, avem spitalele mobile care au  venit, dar care au anumite limite la capabilităţile lor, astăzi (marţi – n.r.) se testează evacuarea medicală nu numai în România, cum am făcut până acum, cu Forţele Aeriene Române, dar şi în afara României”, a declarat Raed Arafat, şeful DSU, potrivit news.ro.

Arafat a spus că avionul slovac care a ajuns luni face simulări de evacuare a unor cetăţeni străini cu leziuni minore, un avion de terapie intensivă israelian va simula evacuarea unor răniţi grav, iar un avion suedez de terapie intensivă va ateriza si va pleca apoi cu cel puţin şase pacienţi în stare critică în Suedia, simularea continuând pe timpul zborului.

„Avionul suedez urmează să fie certificat ca parte din capabilităţile de protecţie civilă europene”, a adăugat el.

El a mai spus că aceste acţiuni nu sunt singurele din cursul zilei de marţi, întrucât continuă activităţile de căutare-salvare, în spitale se primesc încontinuu victime.

„Teama noastră, în caz de un cutremur devastator, este ca spitalele să nu poată să funcţioneze corect, chiar dacă nu au căzut”, a spus el, răspunzând unei întrebări.

Arafat a spus că, în cadrul simulării de marţi, vor fi evacuaţi cel mai probabil 40-50 de pacienţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *