Skip to content
Video

Există opoziție în România? Raețchi: din septembrie lucrurile se vor schimba EXCLUSIV

psnews.ro

Interviurile video PSnews.ro continuă, având-ul ca invitat pe deputatul Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisie de Apărare din Camera Deputaților.

Una dintre temele de actualitate ale scenei politice românești este cea legată de existența opoziției în România și dacă în momentul de față este sau nu una capabilă să facă schimbări la alegerile locale viitoare. Ovidiu Raețchi a încercat să răspundă acestor întrebări, argumentând că până la acest moment nu a fost o perioadă propice pentru afirmarea opoziției, dar are speranța ca din septembrie să existe o schimbare.

Opoziția este puternică proporțional cu voturile de care a beneficiat. Nu este un moment spectaculos pentru opoziția din România și cred că mai durează 2-3-4 luni, probabil noua sesiune va schimba paradigma pentru că ne-am aflat în anul de grație de care beneficiază învingătorul din alegeri, în perioada de grație în care publicul decide dacă e mulțumită sau nu. Deci nu am avut până acum o opoziție glorioasă, nici pentru că nu au fost în Parlament mandatele necesare ca să blocheze cu adevărat niște măsuri ale PSD-ului, nici pentru că nu se afla într-o perioadă propice pentru opoziție, fiind vorba despre o lună de miere, un an de miere după alegeri. Din septembrie cred că progresiv lucrurile se vor schimba.”, a transmis deputatul.

De asemenea, a fost abordată tema alegerilor prezidențiale, punctual pe echipa PNL a lui Ludovic Orban.

Sunt lucruri îmbucurătoare care vin din partea conducerii aleasă a PNL, în primul rând faptul că este o conducere aleasă e un progres evident. În al doilea rând sunt oameni de calitate și vă spun din perspectiva mea, de exemplu Secretarul General al partidului, domnul Sigartău e un tânăr remarcabil. Pe domeniul meu de specialitate îl avem pe domnul Vlad Nistor, deci pe zona de apărare, externe, ca prim vicepreședinte, care este un profesor remarcabil. Am văzut două măsuri absolut corecte, în primul rând l-am văzut pe domnul Orban mergând în teritoriu și este o prioritate pentru că teritoriul trebuie adus înapoi alături de partid în perioada aceasta, el era oarecum descurajat. Și în al doilea rând, am văzut formate comisiile de specialitate care reprezentau o prioritate majoră deoarece nu poți să faci comunicare dacă nu ai niște proiecte foarte bune pe care să le comunici. PSD-ul asta a făcut în alegerile parlamentare, a venit cu programul și abia pe urmă a făcut comunicare în baza programului. Noi ca să venim cu programul trebuie să avem comisii de specialitate care să gireze un program care toată lumea să aibă încredere. Deci din punctul acesta de vedere, numai domnul Orban și echipa lui ne pot demonstra cât de performanți sunt. În perspectiva prezidențialelor, sigur acolo va conta foarte mult prestația, care până în momentul de față este extraordinară a Președintelui Iohannis.„, a explicat Raețchi.

În acest context, se ridică întrebarea legată de înlocuirea modelului Iohannis cu cel al lui Orban, despre care Raețchi nu crede că va avea loc și că nu este vorba despre o înlocuire.

Nu cred că este nevoie de o înlocuire pentru că rolurile lor în următoarea decadă vor fi diferite. Ludovic Orban va fi un Președinte de partid, domnul Klaus Iohannis va fi un Președinte de țară. Sunt convins că va fi candidatul PNL, la următoarele alegeri prezidențiale. Și a exprimat dorința să aibă două mandate, încă de la început. E de altfel primul președinte liberal din istoria partidului și evident că rămâi atașat de primul președinte pe care l-ai dat tu ca partid.”, a explicat parlamentarul.

Pe final, s-a discutat tema unei fuziuni cu PMP sau cu USR, deputatul Raețchi fiind destul de hotărât în a spune că nu ar vedea o fuziune cu PMP atâta timp cât Traian Băsescu este o parte din partid.

E genul de întrebare la care orice răspuns poate să fie oarecum greșit, pentru că o fuziune cu PMP, așa cum arată el acum, adică cu Traian Băsescu, nu, de exemplu. O fuziune cu USR, cum să vă spun, dacă spun da, cei de la USR vor da un comunicat de presă și vor spune că ei niciodată nu se vor unii cu un partid din vechiul sistem. Trebuie discutat punctual, până acum eu nu știu de o discuție serioasă și aplicată pe subiectul acesta. În momentul în care vom avea niște date concrete, răspunsul poate să fie da, poate să fie nu. Dar repet, la PMP ai o precondiție majoră, dispariția lui Traian Băsescu din peisaj, ceea ce nu cred că ar accepta Băsescu, nu cred că va accepta PMP.„, a subliniat Ovidiu Raețchi.

Urmăriți mai jos secvența, de la minutul 11.22 , până la minutul 16.25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *