Skip to content
Politică

„Există riscul să apară un nou scandal în coaliția de guvernare!”. Două noi puncte sensibile în relația PNL – USRPLUS

Inquam Photos / George Călin

„Există riscul să apară un nou scandal în coaliție, dacă judecăm după ceea ce se întâmplă la Sectorul 1 și Primăria Iași între PNL și USRPLUS”, este de părere sociologul Alfred Bulai. Contactat de PS News, Bulai susține că între cele două formațiuni politice există mai multe probleme în țară decât la nivel nivel central, iar tensiunile sunt evidente și mari.

„Există riscul să apară un nou scandal în coaliție, dacă judecăm după ceea ce se întâmplă la Sectorul 1 și Primăria Iași între PNL și USRPLUS. E un mariaj între doi oameni care nu s-au plăcut de la bun început. Este un mariaj aranjat. În general, în țară sunt mult mai multe probleme decât la centru, acolo prietenia chiar nu are cum să reziste. Sunt nenumărate locuri unde tensiunile sunt evidente și mari.

Acolo nu există nici presiunea să stea în banca lor. E mare tensiunea la centru, acolo unde liderii încearcă să mențină o oarecare aparență. La nivel local sunt lucruri care există și este evident că vor fi tot soiul de conflicte, chiar de acest fel. La Sectorul 1 ei au negociat să candideze Clotilde Armand, uitați-vă la istoricul de 30 de ani de la Sectorul 1, e punctul de forță al liberalilor, evident că au pretenții. Sunt dispute care au și un fond istoric și care s-au acumulat chiar de la alegeri. La Sectorul 1 s-a negociat această formulă, asta nu înseamnă că liberalii au fost și de acord. Și mai e un lucru: atunci când e vorba de bani normal că apar probleme în familie. De ce nu au avut succes coalițiile în România? Tocmai pentru că principiul lor de bază în România a fost acesta”, spune sociologul Alfred Bulai.

Scandal la Sectorul 1

Amintim că PS News a scris vineri despre faptul că începând de sâmbătă, 24 aprilie, Primăria Sectorului  funcționează pe resurse proprii, și nu pe baza unui buget care trebuia deja să fie adoptat.

„Legea prevede un termen de 45 de zile. Dacă se depășește acest termen, aceeași lege prevede că se sistează plățile de la bugetul de stat către bugetul local. Mai exact: Sectorul 1 și alte administrații din țară trăiesc din ceea ce încasează, din taxe și impozite locale până la adoptarea bugetului local. În momentul în care trece bugetul local, nu se pierd banii care au fost sistați, ci revin cu prima ocazie de la bugetul de stat la bugetul local”, a precizat Sebastian Burduja pentru PS News.

Blocajul din Primăria Sectorului 1 a rezultat în urma deciziei executorii a Tribunalului Bucureşti din 30 martie 2021, prin care se suspendă HCL nr. 291/2020, care vizează reorganizarea unor structuri din subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, conform propunerii primarului Clotilde Armand. Este vorba, între altele, despre desfiinţarea Administraţiei Pieţelor, Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice şi a Centrului Cultural.

Burduja a explicat că prin decizia instanţei, se revine, în fapt, la starea anterioară reorganizării, conform art. 14 alin. (7) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, care prevede faptul că: „Suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării.” PNL va susține toate demersurile necesare pentru a pune activitatea din Primăria Sectorului 1 în acord cu legea și cu așteptările cetățenilor.

Probleme și la Iași

Tensiuni pe tema bugetului există între PNL și USRPLUS și la Iași. Primarul Iaşiului, liberalul Mihai Chirica a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va intra în grevă japoneză, după ce consilierii USR PLUS s-au abţinut de la vot în şedinţa extraordinară de joi care era dedicată adoptării bugetului local pentru anul în curs.

Reacţia edilului survine după ce în cursul serii de joi, după zece ore de dezbateri, timp în care au fost discutate amendamentele consilierilor locali PSD, USR PLUS şi PMP, bugetul a primit aviz negativ. Bugetul a fost aprobat de cei 11 consilieri locali PNL, doi consilieri locali PMP, însă cei nouă consilieri USR PLUS s-au abţinut de la vot iar cei cinci de la PSD au părăsit sala în timpul votului. Dezbaterile din timpul şedinţei extraordinare de vineri s-au purtat pe marginea a peste 130 de amendamente. Majoritatea acestora au fost aprobate iniţial în timpul discuţiilor însă chiar şi aşa bugetul nu a primit avizul pozitiv, pentru aceasta fiind nevoie de 14 voturi.

Reamintim că în urma alegerilor locale din 2020 niciun partid politic nu a reuşit să obţină majoritatea în plenul Consiliului Local. Cele mai multe dintre cele 27 de locuri au fost obţinute de PNL, cu 11 mandate de consilieri locali, USR PLUS deţine nouă mandate, PSD are cinci şi PMP două. Deşi primarul a lansat de mai multe ori invitaţia celor de la USR PLUS de a guverna împreună şi pe plan local, acesta s-a lovit de intransigenţa deputatului Cosette Chichirău, care a refuzat orice alianţă cu PNL la nivelul Primăriei Iaşi şi Consiliului Judeţean Iaşi, din cauza primarului Mihai Chirica şi preşedintelui CJ, Costel Alexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *