Skip to content
Politică

Există speranță: contrabanda cu țigări, la minimul ultimelor 46 de luni

maramedia.ro

Există speranță: contrabanda cu țigări a ajuns la minimul ultimelor 46 de luni.

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut semnificativ în ianuarie 2018, cu 2,7 puncte procentuale faţă de noiembrie 2017, până la 15,6% din totalul consumului. Aceasta este cea mai importantă scădere înregistrată din martie 2016, iar ponderea se află uşor sub media anuală a comerţului ilegal din 2017, de 16%, potrivit unui studiu realizat de Novel Research și citat de Agerpres.

„Diminuarea comerţului ilicit la nivel naţional se datorează scăderii în regiunile unde proponderent se comercializează cheap whites (mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre, potrivit Economica.net – n.r.), sursă care în ianuarie a înregistrat o scădere semnificativă de 13,6 p.p. până la 50,2%, din totalul pieţei negre. Astfel, cea mai importantă scădere se înregistrează în zona de vest, cu 14,5 p.p., faţă de noiembrie 2017, până la 17,7% şi sud-vest, de 11,6 p.p., până la 14%”, a declarat Marian Marcu, directorul Novel Research.

El a arătat că nord-estul României rămâne în ianuarie regiunea cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o pondere de 37,6% şi evoluţie relativ constantă şi prin prisma faptului că Moldova, ca sursă de provenienţă a comerţului ilicit, a înregistrat o creştere semnificativă de 15,4 puncte procentuale faţă de noiembrie, până la 32,3%. Celelalte surse de provenienţă au rămas în ianuarie cu ponderi relativ constante.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *