Skip to content
Politică

Există speranță pentru Institutul Cantacuzino. Fifor, detalii despre ultimele demersuri

fifor.ro

Există speranță pentru Institutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale (MApN). Ministrul de resort, Mihai Fifor, a oferit detalii despre ultimele demersuri făcute la nivelul producătorului național de vaccinuri.

Prezent în noaptea de luni spre marți în studioul Radio România Actualități (RRA), demnitarul a declarat că, deși MApN-ului îi este greu să găsească 1.000 de specialiști (câți sunt necesari pentru institut), marea speranță pentru producătorul de vaccinuri constă în parteneriatele pe care producătorul de vaccinuri le va încheia: atât cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, cât și cu „o companie farmaceutică de calibru, de talie europeană, care să ne ajute să reluăm producţia de vaccin”.

„Dincolo de prioritate şi de a repune în drepturile sale institutul, pentru mine personal e o provocare. Să ştiţi că nu e puţin lucru să încerci să revigorezi un institut de talia Institutului Cantacuzino. A fost o vreme când în Europa erau două, trei institute celebre. Era Pasteur, era Cantacuzino. Gândiţi-vă că aici s-a făcut cercetare, se face cercetare de cea mai înaltă clasă. Gândiţi-vă că aici s-a făcut învăţământ specific de cea mai bună calitate! Institutul Cantacuzino a lansat pe piaţă mărci celebre. Am să aduc aminte poate doar de banalul polidin, pe care îl ştim cu toţii…

Cert este că anii aceştia în care nu s-a investit mare lucru în Institutul Cantacuzino, ani în care specialiştii de marcă ai Institutului au plecat, din păcate, au lăsat în urmă o instituţie care trebuie total recalibrată. Astăzi s-a întors din misiune generalul (Ionel Paul – n.r.) Oprea, directorul Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, a fost toată săptămâna trecută plecat în Franţa, s-a întâlnit cu colegii de la Institutul Pasteur, s-a întâlnit cu cei de la câteva companii medicale mari, s-a întâlnit la Orleans cu cei de la departamentul acesta farmaceutic al armatei franceze şi împreună am încercat să vedem cum facem să recalibrăm activitatea Institutului Cantacuzino. Veştile sunt bune: vom putea, în parteneriat (pentru că vom încerca să aplicăm aceeaşi metodă pe care o aplicăm şi în cazul înzestrării cu echipamente militare şi la Cantacuzino), în sensul de a atrage pentru producţie o companie farmaceutică de calibru, de talie europeană, care să ne ajute să reluăm producţia de vaccin, dar, pe de altă parte, să ne construim facilitatea noastră, de care am şi vorbit, de altfel, în care să producem în continuare mediile de cultură, în care să producem serurile. Dorim ca la Cantacuzino să avem laboratorul naţional de referinţă, pentru a putea să ne raportăm la ceva cu adevărat serios atunci când facem omologarea unui laborator de analize din orice spital din această ţară. Suntem în linie dreaptă şi aici încadrăm, avem o schemă aprobată de 1000 şi ceva de posturi, prin hotărârea de guvern. Nu ştiu dacă vom încadra din capul locului atât de multă lume, pentru că găseşti foarte greu, totuşi, specialiştii. Dar vom încadra, pentru că trebuie să încadrăm. Şi totodată, începem, în parteneriat cu Universitatea „Carol Davila”, să pregătim în continuare pentru aceste specialităţi atât de necesare în Institutul Cantacuzino. Eu zic că veştile sunt bune şi proiecţia este una cât se poate de bună. Sunt bani, este voinţă şi avem o gândire foarte bună pentru dezvoltarea institutului în perioada imediat următoare”, a afirmat Mihai Fifor, potrivit transcriptului realizat de către agenția de presă Rador și trimis marți redacției PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *