Skip to content
Europa

EXIT POLL-uri, alegeri în Germania: Creştin-democraţii şi social-democraţii sunt umăr la umăr, cu câte 25% din voturi

skynews.com

UPDATE 20.50

Primele proiecții de la alegerile federale germane îi plasează pe social-democrații de centru-stânga înaintea blocului conservator CDU/CSU, cu un avans de 0,2%. Cu toate acestea, perspectivele pentru formarea unei coaliții rămân deocamdată incerte.

Creştin-democraţii (CDU) şi social-democraţii (SPD) sunt umăr la umăr la alegerile din Germania, obţinând câte 25% din voturi la scrutinul legislativ de duminică, relevă un exit-poll citat de Reuters. Urnele s-au închis la ora 19:00 (ora României).

Verzii au obţinut 15%, iar liberal-democraţii (FDP) şi extrema-dreaptă (AFD), câte 11%. Die Linke (stânga radicală) a obţinut 5% din voturi.

Primele rezultate, la ieşirea de la urne, nu permit încă demnsarea unui învingător în urma acestor alegeri, însă SPD a revendicat victoria şi formarea viitorului Guvern german.

Strigăte de bucurie au răsunat în stradă, după ce ZDF i-a dat pe social-democraţi în frunte, urmaţi de conservatorii din Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU).

Cancelarul Angela Merkel nu a mai candidat pentru un nou mandat în această funcţie, pe care a deținut-o în ultimii 16 ani.

Partidul SPD, al cărui candidat pentru funcția de premier este Olaf Scholz a obținut 25% din voturi, la egalitate cu partidul Angelei Merkel, CDU, care îl propune pe Armin Laschet pentru funcția de cancelar al Germaniei. Potrivit Agerpres, Partidul Verzilor, al căror candidat este Annalena Baerbock, a obținut 15% din voturi. AfD a obținut 10%, iar FDP este cotat cu 11 procente. Partidul de Stânga are 5% din opțiunile electoratului.

După anunțarea rezultatelor, un guvern nu poate fi stabilit imediat, deoarece o coaliție trebuie formată. Până la momentul formării coaliției, Angela Merkel va rămâne în funcție. În ultimele sondaje, candidatul social-democrat Olaf Scholz era cotat cu prima șansă în alegerile de astăzi, urmat de Armin Laschet (CDU) și Annalena Baerbock, candidatul Partidului Verzilor.

Din partea CDU, partidul actualului cancelar, a candidat la alegerile de astăzi Armin Laschet, în vârstă de 60 de ani. Acesta fusese criticat anterior după ce camerele de filmare l-au surprins râzând în fundal în timp ce președintele german Frank-Walter Steinmeier susținea un discurs în regiunile devastate de inundațiile masive din această vară. De asemenea, Armin Laschet a omis astăzi să își ascundă buletinul de vot, astfel că votul a fost vizibil în fața camerelor, contrar Codului Electoral german. Cu toate acestea, autoritățile au decis că votul este valid și nu a fost anulat.

Pentru social-democrați a candidat Olaf Scholz (63 de ani), vice-cancelar și ministrul Finanțelor în guvernul de coaliție al Angelei Merkel. Scholz, descris de presă ca moderat dar necarismatic, a dominat în ultimele sondaje, fiind favoritul la preluarea funcției de cancelar. Annalena Baerbock, în vârstă de 40 de ani, a candidat pentru Partidul Verzilor, susținător al unei politici fiscale europene comune pentru a sprijini investițiile în mediu, cercetare, infrastructură și educație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *