Skip to content
Politică

Exodul, o tragedie românească. Pieleanu: Va trebui să importăm forță de muncă! EXCLUSIV

adevarul.ro
" "

Cel mai recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) arată că România este a doua într-un top mondial al migraţiei, după Siria, ţară lovită de un război civil.

Mai exact, peste 3,4 milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate sau sunt stabiliţi definitiv acolo, ceea ce plasează România pe poziţia a doua într-un top mondial al migraţiei.

" "

Citiți și Cifre îngrijorătoare: România, pe locul doi în lume la emigraţie!

În acest context, contactat, joi, de redacția de știri PSNEWS.RO, pentru a explica ce măsuri se impun după această avalanșă, sociologul Marius Pieleanu a declarat că ideea potrivit căreia românii plecați în străinătate mai pot fi aduși în țară, ”este o himeră”.

”Răspunsul este puțin mai larg. În sensul în care în mod evident prima cauză este dorința omului de a câștiga ceva mai bine și de a trăi mai bine. În mod evident, România în ultimii 26 de ani nu a reușit să asigure prin politicile sale publice un mediu confortabil pentru toți cetățenii săi, să asigure locuri de muncă comparabile ca sumă cu ce se întâmplă în Europa civilizată. Asta a fost prima cauză.

A doua cauză a fost și aceea că este poate în natura națiunii noastre, a poporului român, dorința de cunoaștere”, a declarat Pieleanu, chestionat care ar putea fi posibile cauze care au adus România în acest punct.

”Este o himeră, nu îi mai putem aduce acasă. Este foarte puțin probabil ca majoritatea lor să se întoarcă. Există și situații punctuale în care, într-adevăr, la bătrânețe se vor întoarce, dar cei care au apucat să plece mai demult și care deja au familii acolo, copii născuți în străinăyate, ei vor rămâne acolo. Deja avem primele generații de români născuți în Occident care a căror limbă este spaniola sau italiana, și după aceea limba română ca limbă de folosință. Eu nu-l văd o problemă atât de mare în chestiunea asta”, a continuat acesta.

În legătură cu scenariul potrivit căruia în următorii ani România ar putea rămână fără forţă de muncă, sociologul Marius Pieleanu a ținut să precizeze că ”soluția salvatoare” va fi importarea forței de muncă.

”Va trebui să importăm forță de muncă. O soluție este tocmai această ideea a imigranților care vin din Orient și pe care îi putem lua. O altă soluție este resursa consistentă din Republica Moldova. Acestea ar fi soluțiile de politică publică. Nu avem foarte multe soluții. Ideea că românii noștri care lucrează în străinătate s-ar putea întoarce este una sortită eșecului. Nu vor mai veni. Char dacă România va putea să asigure la un moment dat salarii comparabile. Deja acolo s-au înrădăcinat, au copii, și-au întemeiat o familie, și-au făcut case. Problema este ce facem cu resursa de muncă în România.Ș v-am zis, din punctul meu de vedere, nu avem alte soluții decât să angajăm masiv, să acceptăm imigrație și să gândim o politică de strategie prin care să atragem mai mult din Republica Moldova care firește este a noastră”, a conchis sociologul Marius Pieleanu,

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *