Skip to content
Coronavirus

Experiment: Coronavirusul poate rămâne în aer până la 20 de minute – Video

Inquam Photos / Octav Ganea

Un experiment japonez arată cât de uşor se împrăştie coronavirusul – inclusiv prin micropicături cu dimensiuni mai mici de a mia parte dintr-un milimetru. Acestea pot rămâne în aer pentru 20 minute în spaţii închise. Soluţia: deschiderea geamului sau a uşii pentru aer curat poate elimina micropicăturile.

Folosind dispozitive performante, precum camere video şi lumini laser, televiziune publică japoneză NHK a filmat un experiment cu un grup de cercetători pentru a capta mişcarea micropicăturilor – acele particule care sunt mai mici decât a mia parte dintr-un milimetru.

Ei au observat că micropicăturile sunt emise de fiecare dată când vorbim, şi cu cât vorbim mai tare, cu atât mai mult sunt emise. Astfel că doi oameni care stau la o distanţă normală şi poartă o conversaţie pot uşor să ducă la o infectare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat ca oamenii să păstreze cel puţin 1 metru distanţă socială, tot timpul. De asemenea, aerisirea camerelor este foarte importantă.

Studiul aruncă o nouă lumină asupra răspândirii rapide a coronavirusului. Cercerările anterioare s-au concentrat pe strănutat şi tuşit, care emit picături mai mari de 1 milimetru ce pot fi văzute folosind o cameră video obişnuită, scrie adevarul.ro.

NHK a descoperit că picăturile din strănut cad rapid pe pământ şi nu foarte departe. Dar micropicăturile plutesc în aer. Un singur strănut sau o singură tuse produce 100.000 micropicături. „Acestea pot purta mulţi viruşi. Le producem când vorbim tare sau când respirăm greoi. Cei din jurul nostru le inhalează şi aşa se răspândeşte virusul. Începem acum să vedem acest risc“, afirmă Kazuhiro Tateda, şeful Asociaţiei pentru Boli Infecţioase din Japonia.

Cercetătorii au simulat o situaţie cu 10 oameni într-un spaţiu închis – de mărimea unei săli de clasă. Când cineva tuşeşte, picături mai mari cad pe pământ în decursul unui minut. Dar după 20 minute după tuse, micropicăturile încă plutesc în aer şi s-au împrăştiat în întreaga încăpere. Dar când o fereastră a fost deschisă, microparticulele au fost rapid absorbite în afară de circulaţia aerului. Orice pală de aer ne scapă, astfel, de aceste picături extrem de uşoare.

Ce e important e să creăm două deschideri ca posibilităţi de aerisire. Faceţi asta măcar o dată pe oră. Scade considerabil riscul infecţiei“, a explicat Tateda.

Cercetătorii japonezi au precizat că purtarea unei măşti reduce împrăştierea microparticulelor, protejând atât vorbitorul şi ascultătorii săi de riscul infectării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *