Experimentul „Zero GLIFOSAT” în vestul Franței

Sursă foto: Unsplash

În ultimii ani, GLIFOSATUL a devenit cel mai controversat erbicid din Europa. Substanța sa activă este utilizată ca ingredient cheie într-o gamă variată de produse erbicide, pentru agricultură, horticultură și amenajările peisagistice. Imediat după recoltarea culturilor de grâu, orz, rapița sau floarea-soarelui, terenurile agricole pot fi invadate de o varietate extinsă de buruieni nedorite. Soluția eficientă este aplicarea produselor erbicide ce conțin substanța activă glifosat. 

Președintele regiunii franceze,  Bretania, Loïg Chesnais-Girard și-a exprimat dorința de a face din regiunea sa un teritoriu pilot pentru încetarea folosirii totale a glifosatului. În urma acestei declarații, Camera de Agricultură a fost în dezacord, în baza cercetărilor pe care le desfășoară de 25 de ani.

Dacă Bretania ar servi drept cobai pentru retragerea totală a glifosatului?

Primele care au reacţionat au fost sindicatele agricole. Confederația Țărănească este încântată de propunere, FNSEA și Coordonarea Rurală își exprimă, insa, dezacordul.

Pentru Thierry Coué, președintele FRSEA, există o inconsecvență: „Pe de o parte, le cerem fermierilor să-și îmbunătățească amprenta de carbon, pe de altă parte, eliminăm glifosatul”.

Nici Camera de Agricultură a Bretaniei nu s-a grăbit să vorbească, iar André Sergent, președintele Camerei, a calificat imediat propunerea lui Loïg Chesnais-Girard drept „iresponsabilă”.

Alti specialisti reamintesc faptul că lucrările de cercetare aplicată privind reducerea utilizării glifosatului  au fost realizate de Camera de Agricultură încă de la începutul anilor 2000, iar Proiectul Rasta (Căutare de alternative și soluții tehnice fără glifosat în agricultura de conservare a solurilor) a fost realizat cu fermieri parteneri între 2019 și 2022.

Glifosatul rămâne esenţial pentru anumite culturi

„Dar dacă știm cum să reducem drastic utilizarea de glifosat”, subliniază agronomul Olivier Manceau, „nu știm încă ce ne facem fără el”. El explică că, în anumite cazuri, glifosatul rămâne esenţial: eliminarea araturii în culturile legumicole, distrugerea efectivă a pajiştilor sau a culturilor de acoperire, plivitul în agricultura de conservare.

Și chiar dacă există fermieri care practică TCS organic, deci fără glifosat, se pare ca Bretania nu este cea mai bună regiune pentru asta din cauza precipitațiilor regulate și raritatea perioadelor de îngheț aduc riscul invaziei buruienilor pe termen lung.

Oprirea utilizării glifosatului implică revenirea la arat

Yvon Lambert, directorul stației Kerguéhennec:  „Există tehnici alternative, cum ar fi plivitul mecanic, dar trebuie să cântărim lucrurile: dacă oprirea glifosatului implică o creștere a timpului de lucru și a consumului de combustibil, oare merita?”

Stoparea bruscă a glifosatului ar pune capăt progresului înregistrat în cercetare

Pentru cercetatori, o oprire bruscă a glifosatului ar pune capăt și progresului înregistrat deja în cercetare.

În scrisoarea sa, Loïg Chesnais-Girard indică faptul că „experimentele regionale temporare ar putea face posibilă demonstrarea pe teren că alternativele sustenabile din punct de vedere economic și agronomic sunt posibile”. Acest lucru necesită însă resurse financiare.

Comisia Europeana a înaintat în septembrie un proiect de regulament statelor membre care prevede reînnoirea aprobării glifosatului după 15 decembrie 2023, când expiră aprobarea actuală.

Dacă va fi adoptat, regulamentul va însemna că erbicidul controversat – cel mai utilizat pe scară largă în UE – poate continua să fie utilizat pentru protecția plantelor în următorii 10 ani, în ciuda opiniilor divergente cu privire la impactul erbicidului asupra sănătății și mediului.

 

Sursa: terre-net.fr

Sursa foto: ewg.org

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: