Expert al Institutului „Elie Wiesel”, despre propaganda legionară făcută de Șoșoacă:„Nu e o scăpare întâmplătoare”

Sursa foto: Pinterest

„Trăiască Legiunea și Căpitanul”, a spus Diana Șoșoacă într-un clip video postat de colegul de partid Luiz Lazarus pe Youtube, făcând aluzie la fostul lider al legionarilor Corneliu Zelea Codreanu. Europarlamentar, senator și aproape candidat la alegerile prezidențiale, Șoșoacă se folosește de capitalul de imagine pe care l-a dobândit în ultimii ani și promovează constant mesaje antisemite și propagandă legionară, deși acest lucru este interzis prin Lege, chiar de la tribuna Parlamentului.

Sute de mii de evrei au fost uciși de autoritățile române în perioada 1937-1943, perioadă care a rămas în istorie drept Holocaustul din România, parte a Holocaustului european inițiat de Germania nazistă, condusă de Adolf Hitler.

În ultimii ani, crizele cu care Planeta s-a confruntat – cum ar fi criza COVID-19, invazia Rusiei în Ucraina și intervenția Israelului în Fâșia Gaza – au readus în spațiul public internațional teorii ale conspirației și mesaje antisemite, după cum a subliniat Adina Marincea, cercetătoare a Institutului pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, într-o declarație acordată Digi24.ro.

„Nu este o scăpare” a Dianei Șoșoacă

Despre declarațiile antisemite și propaganda legionară făcută de Diana Șoșoacă, Adina Marincea arată că „nu este o scăpare” din partea europarlamentarului.

 

„Diana Șoșoacă oferă în mod sistematic platformă făcând emisiuni cu cei mai cunoscuți și cei mai virulenți antisemiți și negaționiști români. Deci din nou, nu e o scăpare întâmplătoare, ci este ceva care se repetă de peste un an de zile (…) Deci Șoșoacă se înconjoară constant cu astfel de oameni și din platforma și vizibilitatea ei le de și lor, iar ei la rândul lor o promovează pe ea și o susțin prin canalele lor”, a explicat Adina Marincea.

 

În mai 2024, Diana Șoșoacă se folosea de o ședință solemnă dedicată de Parlament relațiilor de prietenie cu Israelul și striga de la pupitru „Trăiască Garda! (n.r. Garda de Fier, mișcare antisemită, printre altele, fondată de Corneliu Zelea Codreanu și mai târziu transformată în Mișcarea Legionară)”.

Câteva luni mai târziu, în noaptea dintre 5 și 6 octombrie, pe fondul atenției primite de mass-media după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că Diana Șoșoacă nu poate candida, europarlamentarul român a intrat într-un clip live pe Youtube ținut de colegul de partid Luiz Lazarus (la rândul lui europarlamentar) și a reluat aceste mesaje.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: