Expert în comerțul cu cereale: România nu are nevoie de produse ucrainene

Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, invitat în platoul „Puterea Știrilor”, vorbește despre rolul României în exportul de cereale. Acesta spune că statul român nu are nevoie de produse ucrainene, dar momentan, toată logistica sa este capturată de partea ucraineană.

Totodată, acesta trage și un semnal de alarmă: sistemul românesc de siguranță și securitate alimentară va avea de suferit, pentru că în curând procesatorii din Ucraina vor produce la prețuri mult mai reduse ca  ale noastre și vor accesa direct piața noastră și astfel vor îndepărta lanțul nostru de producție și procesare.

R: Suntem sau nu pregătiți să ridicăm interdicțiile?

„Eu cred că România, în tot acest context, nu are absolut nicio vină și subliniez nicio vină pentru simplul motiv că România este o țară exportatoare netă. Deci, cu alte cuvinte, susțin și eu acela, România nu are nevoie de produse ucrainene. Și așa avem să zicem, o presiune extraordinar de mare, de circa 1,5 an din punct de vedere logistic, căci dacă e să discutăm despre un efect colateral foarte îngrijorător, care se manifestă de foarte multă vremea, aceasta este logistica. Pentru că în România costul logistic a crescut cu 70, poate chiar și 100% în foarte multe cazuri, pentru că toată logistica efectiv este capturată de partea ucraineană în sprijinirea acestor fisuri care, să spunem, tranzitează, dar și rămân pe aici, prin zonele noastre. Pe scurt, o barjă de la Corabia la Constanța astăzi costă 36, poate 38 euro pe tonă”, explică Gheorghe.

Expertul spune că există o distorsiune extrem de puternică și crede că ar trebui făcută o segregare clară între țările din Uniunea Europeană.

„Știu că toți trebuie să fim la fel. Dar sunt țări care au nevoie de această marfă și este foarte corectă abordarea. Sunt țări care nu au nevoie de această marfă. Faptul că marfa fie și tranzitează prin România creează extrem, extrem de multe probleme. Acum, după niște calcule și niște analize, vreau să vă spun doar atât: România, în perioada impunerii acestei, să zicem, restricții, adică 1 mai, 15 septembrie, a avut un nivel de import lunar pe origine Ucraina, echivalent cu media lunară a din martie 2022 până în sfârșitul lui aprilie 2023”, explică invitatul.

R: Care sunt prioritățile pe care România trebuie să le urmărească în urma deciziei Comisiei Europene?

Gheorghe crede că România trebuie să susțină fermierii români, pentru că asta este esența, acestora fiindu-le greu.

„Să știți că ei traversează 2 ani cu secetă și traversează de asemenea, în o perioadă în care prețurile la nivel global, din cauza, să zicem, producțiilor mai mult decât suficiente în anumite, în anumite ramuri, au început să scadă. Și mă refer la grâu și la porumb, astfel că ei nu-și mai pot acoperi efectiv cheltuielile de înființare în din toamna lui 2021, laolaltă cu pagubele suferite pe parcursul celor 2,2 ani, 2022 și implicit 2023.  Chestia cu licențele mă duce cu gândul spre contingentă de marfă, pentru că altfel nu eliberez o licență de de export și de import în România, implicit. Nu știu de ce am avea nevoie de mărfurile ucrainene.

Noi folosim în piața noastră circa 10 milioane tone anual grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui, rapiță și orz, iar sezonul precedent ne-a demonstrat, deci 1 an și un pic, că am importat jumătate din necesarul nostru de consum din Ucraina. Este o problemă, pentru că în felul acesta, pe lanț fermier, procesator, va fi distrus sistemul nostru de siguranță și securitate alimentară, pentru că în curând procesatorii din Ucraina vor produce la prețuri mult mai reduse ca  ale noastre și vor accesa direct, să spunem, piața noastră și astfel vor îndepărta, să spunem, lanțul nostru de producție și procesare”, avertizează expertul.

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: