Expert militar, despre atacurile rușilor în porturile dunărene: cetățenii trebuie să fie pregătiți 

(General) Dan Grecu, expert militar, a declarat, în emisiunea Puterea Știrilor, că atacurfile rușilor vor continua în porturile dunărene, interesul lui Putin fiind unul clar.

Grecu crede că atât timp cât rușii vor ataca porturile dunărene – Izmail și Reni, este posibil ca astfel de incidente să se întâmple.

„Nu putem exclude aceste incidente 100%. Federația Rusă nu are niciun interes să atragă NATO într-o beligeranță. Au loc discuții, critici la adresa Occidentului și NATO, dar se limitează la război informațional. Iar la asta ne putem aștepta”, arată invitatul.

Cetățenii români din zonele portuare trebuie să fie pregătiți de autorități pentru a se proteja și a fi pregătiți în caz de atac aerian.

„Este o instruire care se încadrează în protecția populației – ce pot face când se aud raidurile aeriene, cum să se adăpostească, se pot face adăposturi ce pot fi folosite temporar, cât situația continuă. Iar situația asta va continua, Rusia având un obiectiv clar: să diminueze la maxim capacitatea de export a Ucrainei, în condițiile în care Rusia însăși este unul dintre cei mai mare exportatori de grâne din lume. Mă aștept ca rușii să continue acest tip de atacuri, vizate fiind porturile dunărene incluse în acordul cerealelor”, arată Grecu.

Iar dacă atacurile ar continua, Ucraina ar putea să aibă nevoie și mai mult de sprijinul României în ceea ce privește transportul de grâne, crede Grecu.

„În ceea ce privește transportul terestru, pentru că cel maritim este în mare pericol, se poate să existe o supraîncărcare a drumurilor românești cu cereale, ceea ce se întâmplă deja. La Constanța este deja coadă de camioane transportând cereale. Agricultorii români nu agreează ce se întâmplă, e normal. Așa că autoritățile române ar trebui să se alăture celorlalte cinci state care au cerut prelungirea acordului privind doar tranzitul, nu și importul cerealelor din Ucraina. La nivelul UE a fost agreat doar tranzitul, iar asta a fost într-o formă neverosimilă și incorectă, în acord fiind stipulat că grânele nu vor fi controlate nici măcar din punct de vedere fitosanitar, ceva netipic pentru UE”.

Ucraina încearcă să atragă orice stat care nu ia parte la război, de partea sa.

„Și fac asta cu consecvență, nu de ieri de azi. Ucraina are nevoie disperată de sprijinul Occidentului, pentru că altfel, situația pe front ar fi fost mult mai greu pentru aramta ucraineană, în condițiile în care rușii rămân, din punct de vedere cantitativ, net superiori”, mai crede Grecu.

România nu a avut o reacție fermă după primul atac, care a avut loc la mai puțin de o săptămână de la retragerea Rusiei din acordul pentru grâne, pe 23-24-25 iulie. Au fost lovite Izmail și Reni, cu pierderi în zona portuară. România trebuie să fi avut o prezență diplomatică mai fermă, mai vehementă vizavi de atacurile la granița României, conchide expertul.

 

 

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: