Expert: „Rabla pentru sobe” nu-i ajută pe românii vulnerabili. E ca și cum ai pune căruța înaintea cailor

soba lemn
Sursă foto: Facebook

Programul „Rabla pentru sobe” este un program inadecvat pentru consumatorii vulnerabili, consideră Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, demontând punctual fiecare măsură propusă de Ministerul Mediului.

„Ieri s-a lansat programul Ministerului Mediului ”Rabla pentru sobe”, un nou program prin care se va pune ”căruța înaintea cailor”, un program neadecvat, greu aplicabil și care are un vădit scop de a promova vânzarea de sobe, nu de a ajuta consumatorii vulnerabili.

După o activitate de 10 ani ca auditor energetic în care am efectuat cca. 2500 de audituri energetice ale clădirilor, inclusiv în mediul rural, după o activitate de 4 ani de electrificare a imobilelor din cătunele izolate ale României, care nu au energie electrică, după experiența de a dona lemne de foc persoanelor vulnerabile, pentru a se încălzii în această iarnă în cadrul Proiectului Case cu Căldură, consider că sunt un cunoscător al realităților românești. Astfel apreciez că acest proiect nu este unul care să ajute persoanele vulnerabile din mediul rural, în zonele ăn care se folosesc lemne pentru a se încălzii”, consideră specialistul în energie.

Programul ”Rabla pentru sobe”, se poate accesa doar dacă se vor înlocui sobele existente, cu sobe cu randament de minimum 80% și emisii de compuși organici care să fie sub 120 de grame. Cerința programului este ca sobele să aibă o putere nominală de minimum 8 kW și maxim 30 kW.

Citeşte mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: