Skip to content
Sănătate

Expert român, semnal de alarmă: Noua subvariantă a Omicron este de 1,5 ori mai transmisibilă

digi24.ro

Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, este cel care a atras atenţia asupra faptului că a fost identificată o nouă subvariantă Omicron.

Am spus că după un val epidemic devastator cum e cel cauzat de Omicron este posibil să urmeze o perioadă de acalmie (linişte) inter – epidemică cu condiţia ca să nu apară o nouă variantă şi mai transmisibilă. Iată că din păcate a apărut derivată din Omicron (B.A 1) această subvariantă B.A 2 care este după studiile preliminare de 1,5 ori mai transmisibilă decât Omicron”, a declarat medicul pentru Adevărul.

Popovici a mai spus și că momentan este prematur ca specialiştii să se pronunţe pentru perspectiva unui val 6 produs de această sub-variantă. „Însă ţinând cont de prezenţa acestei subvariante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca subvarianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare, putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei subvariante.

Singurul aspect cumva pozitiv este acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a mai spus profesorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *