Skip to content
Sănătate

Expert, semnal de alarmă privind amploarea valului IV. Cât au contribuit festivalurile la dezastrul COVID

Inquam Photos/Octav Ganea

Peste 200 de oameni au murit în Cluj în luna care a urmat festivalului Untold, de nouă ori mai mult decât luna precedentă. Cercetătorul Octavian Jurma susţine că, deşi organizarea unor astfel de evenimente a fost o eroare, cea mai mare greşeală a fost, de departe, lipsa triajului epidemiologic în şcoli

Numărul deceselor provocate de COVID în ultimele patru săptămâni în judeţul Cluj a crescut de nouă ori faţă de luna precedentă, reiese din datele transmise de Prefectura Cluj. Astfel, dacă din 15 august şi până în 15 septembrie s-au înregistrat 23 de cazuri de deces, după Festivalul UNTOLD (15 septembrie-15 octombrie) s-au raportat 211 decese din cauza noului virus. Asta înseamnă o creştere de numărului de decese de aproximativ nouă ori, a relatat Ziarul Făclia.

La capitolul infectări, după celebrul eveniment de la Cluj s-au înregistrat 14.234 de cazuri noi de COVID, în timp ce între 15 august şi 15 septembrie au fost confirmate doar 2.190 de îmbolnăviri cu noul virus, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ şapte ori.

Cercetătorul Octavian Jurma a postat un grafic al evoluţiei infectărilor judeţ cu judeţ de când s-a deschis şcoala (13 septembrie) şi până în 14 octombrie. Din acestea, reiese că Bucureşti, Ilfov, Timiş şi Cluj au fost primele judeţe în care numărul de infectări a trecut de 600.

Adevărul” l-a întrebat pe cercetător dacă a avut legătură această evoluţie cu marile evenimente care s-au organizat în aceste judeţe. „Un eveniment mai mare cu un triaj epidemiologic strict per global – şi acesta a fost unul dintre argumentele pe care eu le-am avut în primăvară, când se discuta despre certificatul verde, anume că dacă se anunţă din timp că accesul la aceste evenimente se face exclusiv pentru cei vaccinaţi sau cei cu certificat verde, s-ar fi stimulat foarte mult vaccinarea.

Creşterea locală a numărului de infectări – pentru că n-ai cum să organizezi un astfel de eveniment fără ca lumea să se infecteze – ar fi fost compensată de beneficiul unei vaccinări mai mari cu, să zicem, 10% la nivel naţional în rândul tinerilor. Atunci, s-ar fi putut justifica permiterea organizării festivalului”, susţine Jurma.

„Nu trebuia să fie permise astfel de evenimente”

Cercetătorul a mai precizat că organizatorii festivalului au luat măsurile care se puteau lua. „Faptul că s-a permis organizarea unui eveniment cu 75.000 oameni este o responsabilitate politică, nu a lor. Aici, într-adevăr, din punctul meu de vedere, astfel de evenimente nu trebuiau permise. Astfel de măsuri de relaxare trebuiau puse în context epidemiologic şi conexate cu rata de vaccinare, lucruri pe care Guvernul şi le-a asumat politic.

Avem o situaţia în care politicul şi-a asumat nişte lucruri la care nu s-au aşteptat nici epidemiologii, dar nici foarte mulţi administratori de afaceri. Era destul de greu să-ţi imaginezi un festival făcând presiuni publice pentru a se desfăşura. Nu ar fi avut curaj nimeni să facă aşa ceva. Lucrurile acestea nu s-au întâmplat niciunde în lume, cu excepţia României, unde s-a exagerat complet cu măsurile de relaxare”, a mai spus Jurma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *