Plecarea lui Nicu Popescu din fruntea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene reprezintă o pierdere pentru R. Moldova, dar a fost o decizie așteptată. Acesta va continua, însă, să contribuie activ la obiectivul de aderare la UE din următoarea poziție pe care o va ocupa. Declarațiile au fost făcute de analistul politic Anatol Țăranu pentru Deschide.MD.
”Demisia domnului Popescu era cumva așteptată. Domnul Popescu a avut în trecut mai multe activități, probabil se va întoarce la una dintre ele. Sunt ferm convins că va continua să fie atașat R. Moldova și cursului european și din poziția nouă va contribui la politicile conduse la minister. Plecarea lui este o pierdere, dar trebuie să înțelegem că în timpul apropiat nu ne așteaptă mutări spectaculoase pe parcursul european. El pleacă în momentul în care a fost atins un succes uriaș, acum va urma o anumită pauză în procese și nu vor urma evoluții majore în următoarea perioadă” a declarat Țăranu.
Potrivit lui, faptul că guvernarea a ținut în umbră dezbaterile privind numirea succesorului lui Popescu la fotoliul de ministru de Externe nu este un lucru bun. Totodată, PAS și președintele Maia Sandu trebuie să-și asume consecințele înaintării candidaturii vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi.
”Este o decizie pe care trebuie să și-o asume partidul de guvernare, inclusiv Maia Sandu ca președinte, care are responsabilități avansate pe partea de politică externă. Să vedem dacă Popșoi va reuși să se descurce la nivelul domnului Popescu. Numirea unui fruntaș al PAS în funcția de ministru este logică din punctul de vedere al politicii promovate de partidul de guvernământ, dar criticile adresate lui Popșoi după vehicularea anterioară că el ar urma să fie numit la MAEIE sunt legate de scăderea ratingului politic al PAS. Acceptând acest post, el și-a asumat inclusiv aceste riscuri” a mai declarat Țăranu.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News