Skip to content
Europa

Experţi: Toate centralele nucleare din Ucraina sunt în stare sigură, radiațiile au valori normale

Facebook

Toate centralele nucleare din Ucraina sunt în stare sigură şi nu există depăşiri ale nivelului de radiaţii, potrivit unui comunicat al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

„Din informaţiile primite de la Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), în data de 15.03.2022, ora 17:45, ora României, conexiunea amplasamentului Cernobîl cu reţeaua naţională de alimentare cu energie electrică a fost restabilită, alimentarea din generatoare diesel de urgenţă nemaifiind necesară.

În prezent, toate instalaţiile nucleare din Ucraina sunt funcţionale şi în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri la nivelul teritoriului ucrainean”, spun reprezentanţii Comisiei.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punctul vedere al monitorizării radiologice. „În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *