Skip to content
Societate

Experţii au dezlegat misterul. În ce condiţii se produce reinfectarea cu SARS-CoV-2

Inquam Photos/Octav Ganea

O analiză recentă a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor arată că imunitatea dată de Covid-19 are legătură cu severitatea bolii și că reinfectările pot avea loc cu o tulpină diferită a virusului SARS-CoV-2. Experții ECDC au realizat mai multe studii de caz de reinfectare cu SARS-CoV-2 raportate în diferite ţări.

Datele se bazează pe rapoarte recente publicate sau apărute ca publicaţii preliminare din Hong Kong, Nevada, SUA, Belgia, Ecuador şi India. Mai există şi alte rapoarte în media despre azuri din Olanda şi Spania, dar şi despre multe alte cazuri la nivel global, scrie Mediafax. Secvenţierea genetică a virusului în aceste cazuri arată clar că este vorba despre o a doua infecţie cu SARS-CoV-2, după o primă infecţie confirmată, şi nu despre o prelungire a bolii.

Mai mult, în aceste cazuri analizate în raportul ECDC apare şi informaţia conform căreia a doua infectare are loc în toate cazurile analizate cu o tulpină diferită a virusului, semn că SARS-CoV-2 a suferit deja mutaţii.

Analiza ECDC mai scoate la iveală faptul că amploarea răspunsului imun pare să fie asociată cu severitatea bolii şi există indicii că imunitatea legată de anticorpii împotriva SARS-CoV-2 poate să nu fie de lungă durată la cei care au avut infecţii asimptomatice sau simptome uşoare.

Datele experţilor ECDC conduc la concluzia că majoritatea pacienţilor par să dezvolte un răspuns imun în urma primei infecţii cu SARS-CoV-2, dar că această imunitate poate scădea în timp. Acest lucru pare să vizeze mai mult persoanele cu o primă infecţie mai puţin severă, aşa cum este în cazul celor 6 pacienţi incluşi în analiza ECDC.

Cazurile studiate:

Loc

Vârsta pacientului

Primul episod

Interval

Al doilea episod

Publicaţie

Hong Kong

33 de ani

Simptomatic

142 de zile

Asimptomatice

Evaluare inter pares

Nevada, Statele Unite ale Americii

25 de ani

Simptomatic

48 de zile

Simptomatic cu spitalizare

Publicaţie preliminară

Belgia

52 de ani

Simptomatic

93 de zile

Simptomatic

Evaluare inter pares

Ecuador

46 de ani

Simptomatic

63 de zile

Simptomatic

Publicaţie preliminară

India

25 de ani

Asimptomatic

108 zile

Asimptomatic

Publicaţie preliminară

India

28 de ani

Asimptomatic

111 zile

Asimptomatic

Publicaţie preliminară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *