Skip to content
Sănătate

Experţii britanici, scenariu de coşmar pentru noul val COVID-19: 25-75.000 de decese până la finele lui aprilie 2022

Inquam Photos/Virgil Simionescu

Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru creşterea ratei de infectare în ianuarie, spun oamenii de ştiinţă. Cercetătorii au făcut şi o simulare: se aşteaptă la circa 25-75.000 de decese până la finele lui aprilie 2022, în funcţie de rata de vaccinare.

În Anglia, numărul celor infectaţi se dublează la fiecare circa două zile jumătate, asta deşi rata de vaccinare este destul de ridicată. Unul dintre cercetătători, dr. Nick Davies, consideră că Omicron s-a răspândit rapid şi e posibil să ajungă varianta dominantă de SARS-CoV-2 până la finele anului.

Pe baza celor observate, putem să ne aşteptăm la un val major de Omicron în Marea Britanie”, mai spune medicul. Scenariul realizat de oamenii de ştiinţă britanici – în cazul în care Omicron se dovedeşte a fi puţin infecţioasă, iar booster-ele sunt eficiente – arată în felul următor, cifrele COVID fiind valabile pentru perioada 1 decembrie 2021 – 31 aprilie.

2022: 20,9 milioane de infecţii, 175.000 persoane internate, 24.700 decese. Celălalt scenariu, mai sumbru ar presupune peste 34 milioane de infectări, circa 500.000 persoane internate şi circa 75.000 decese, informează Mediafax.

Cel mai rău scenariu ar presupune, probabil, introducerea de noi restricţii pentru ca spitalele să nu ajungă iar supra-aglomerate, arată specialiştii. Totuşi, cercetătorii cer autorităţilor să cântărească bine nevoia de a impune restricţii dure, întrucât au un impact asupra sănătăţii mintale şi fizice ale oamenilor. Ce rămâne sub semnul întrebării este cât de bine îi protejează pe oameni vaccinul anti-COVID şi booster-ele, deşi ultimele studii arată o protecţie ridicată mai ales a dozei booster.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *