Experții constituționali indică articolul din Constituția României ca argument pentru decizia de anulare a alegerilor

Sursa foto: Inquam Photos

Experții constituționali amintesc de articolul 2 din Constituția României, conform căruia alegerile trebuie să fie unele corecte, ca argument pentru decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.

ARTICOLUL 2 (1) Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum. Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale, într-o mișcare fără precedent în istoria României. CCR a decis în unanimitate anularea întregului proces electoral pentru alegerea președintelui României, urmând să fie stabilite o nouă dată și un nou calendar electoral pentru realizarea acțiunilor necesare.

Anularea alegerilor vizează întreg procesul electoral. Altfel spus, alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central. Anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri. În acest moment, votul în Diaspora pentru turul II este în plină desfășurare.

CCR a primit joi și vineri mai multe cereri de anulare a alegerilor de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.

Întrebată despre o eventuală anulare a turului 1, Elena Lasconi a declarat vineri că “dacă s-ar întâmpla să se anuleze primul scrutin, ar fi o stare de tensiune îngrozitoare în societate. Haideți să lăsăm să aleagă românii”.

Curtea Constituțională a României anunțase joi că cererile depuse privind anularea primului tur al prezidențialelor urmează să fie examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor.

„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor”, se arată într-un comunicat al CCR.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: