Skip to content
Politică

Explicația DNA pentru reținerea președintei AEP

feedler.ro

Citiți, în cele ce urmează, explicația prezentată publicului de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru reținerea Anei-Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

Concret, DNA suspectează că Pătru ar urma să încerce influențarea unor martori și ascunderea unor probe. Amănuntele au fost prezentate într-un comunicat remis, miercuri, PSnews.ro.

„În completarea comunicatului nr. 1376/VIII/3 din data de 15 noiembrie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 noiembrie 2016, a inculpatei

PĂTRU ANA MARIA, președinte al Autorității Electorale Permanente, iar la data faptelor vicepreședinte al aceleiași instituții – funcție cu rang de secretar de stat, pentru săvârșirea a:

– 3 infracțiuni de trafic de influență,

– 2 infracțiuni de spălarea banilor.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că măsura reţinerii este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi al prevenirii săvârşirii unor alte infracţiuni, întrucât inculpata, prin prisma funcţiei deţinută în cadrul Autorităţii Electorale Permanente, ar putea influenţa desfăşurarea anchetei penale prin sugestionarea depoziţiilor martorilor, cu atât mai mult cu cât există indicii că inculpata ar încearcă să ascundă mijloace materiale de probă.

De asemenea, măsura luată de procurorii anticorupție este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor, raportat la modalitatea de săvârşire, cuantumul obiectului infracţiunilor de corupţie (aproximativ 275.000 euro), implicarea mai multor persoane şi societăţi într-un circuit financiar fraudulos.

Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând.

La data de 16 noiembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria urmează să fie prezentată Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *