Skip to content
Societate

Explicația lui Laurenţiu Baranga pentru diploma de BAC falsă. Ce le-a spus anchetatorilor

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Şeful demisionar al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor îşi va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu.

Acuzat de înşelăciune, Laurenţiu Baranga ar fi recunoscut, în fața anchetatorilor, că întreaga lui carieră s-ar baza pe o diplomă de bacalaureat falsă. El a explicat că nu ar fi avut răgaz să termine liceul pentru că avea diverse afaceri.

" "
" "

Viaţa lui Laurenţiu Baranga s-a schimbat fundamental în doar 24 de ore. La capătul unor audieri maraton, fostul şef al unora dintre cele mai importante instituţii de ordine publică şi siguranţa naţională a ajuns să îşi petreacă o noapte după gratii. Pe numele lui a fost emisă o ordonanţă de reţinere, după scandalul diplomei de bacalaureat pe care ar fi cumpărat-o la 32 de ani, de la o reţea de falsificatori, fără ca el să fi terminat nici măcar liceul.

Laurenţiu Baranga are toate motivele să regrete că nu şi-a luat diploma de Bac în mod legal. Dacă iniţial el a negat orice implicare în această presupusă fraudă de proporţii, pus în fața dovezilor, de-acum fostul şef al Oficiului de Prevenire a Spălării Banilor a dat cărţile pe faţă: a recunoscut că a luat diploma falsă. Dar a justificat în fața anchetatorilor că în acea perioadă avea afaceri şi nu îşi permitea ca după doar 10 clase absolvite să mai facă doi ani de liceu.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au strâns deja dovezi cu care să convingă instanţele de judecată că modul în care Baranga şi-a construit cariera profesională, dar şi cea academică ar fi unul ilegal.

Diploma de bacalaureat presupus falsă i-ar fi fost livrată de o amplă reţea de falsificatori depistată de poliţişti în 2009. Pe lista celor vizaţi că ar fi beneficiat de documente false se afla atunci şi Liviu Dragnea, bănuit că ar fi urmat cursurile unei facultăţi fantomă. Situaţia lui şcolară a fost ulterior anulată de judecătoria sectorului 4.

Vicențiu Gherghe, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4: “Existau indicii că cinci persoane se ocupă cu falsificarea de dosare în vederea susţinerii unor examene de licenţă. Taxa pentru fiecare dosar falsificat era de 3.500 de euro. Mulţi nu aveau diploma de bacalaureat, însă gruparea se ocupa şi de falsificarea acestor diplome. Pentru o taxă suplimentară de 600 de euro plătită de solicitant, membrii grupării asigurau şi prezenţa la examenul de licenţă respectiv a unei alte persoane decât cea care trebuia să se prezinte.”

Iar veştile proaste se ţin scai de cel care vreme de 11 ani a fost şef în Oficiul Registrului naţional al informaţiilor secrete de stat: procurorii vor extinde ancheta şi în ceea ce priveşte diploma de licenţă. Potrivit CV-ului său, Laurenţiu Baranga ar fi obţinut diploma de licenţă la Facultatea de management a Universităţii Ecologice din Bucureşti.

Soarta lui va fi decisă însă doar de judecători, singurii care pot spune dacă este sau nu vinovat de înşelăciune şi, eventual, ce pedeapsă i se cuvine. În cazul în care va fi trimis în judecată şi îşi va asuma acuzaţiile fără să mai insiste pentru un proces de lungă durată, pedeapsa i s-ar putea reduce cu o treime. Ar fi însă obligat să restituie sumele de bani câştigate de-a lungul a 20 de ani de la instituţiile în care a activat folosindu-se de studiile fraudate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *