Unul dintre rapoartele SRI desecretizate cu o zi în urmă arată că mai multe conturi TikTok, existente încă din 2016, au fost reactivate în timpul campaniei lui Călin Georgescu pentru a-l promova. O întrebare logică este cum au ajuns aceste conturi vechi, care existau chiar și înainte de lansarea oficială a TikTok, să fie folosite în favoarea unui candidat care abia în 2024 a apărut cu adevărat în spațiul public? Pe scurt, este vorba de o strategie des folosită în campaniile de marketing sau de propagandă, prin care astfel de conturi fake sunt create în masă și păstrate timp de mai mulți ani, pentru ca apoi să fie vândute și folosite într-o anumită campanie.
DarkOwl, un furnizor global de date despre darknet, spune că cele mai scumpe conturi de social media vândute ”angro” pe darknet sunt cele TikTok, cu un cost de aproximativ de 62 dolari/cont. SRI spune că 25.000 de conturi TikTok au demarat campania inițială a lui Călin Georgescu. Un calcul simplu arată că acestea ar costa 1,55 milioane de dolari pe darknet. Cifrele par să se potrivească aproape perfect, având în vedere că tot rapoartele SRI arată că Bogdan Peșchir, a făcut donații de peste 1 milion de euro pentru promovarea pe TikTok a lui Călin Georgescu.
Ce se spune în rapoartele SRI
Potrivit raportului desecretizat al SRI, rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin GEORGESCU a fost formată inițial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral. Toate rapoartele desecretizate ale serviciilor de informații pot fi accesate la acest link.
Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmaritorilor crescând semnificativ. S-a observat faptul că 797 dintre conturile care au format inițial rețeaua de susținere au fost create incă din anul 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11.11.2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreagă rețea.
Prezintă o importantă deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost observate adrese IP partajate (IP sharing). Concret, conturile de TikTok în cauza au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic rețelelor de boti).
Rapoartele desecretizate mai arată și cum rețeaua lui georgescu s-a folosit de influenceri români pentru a-i promova campania electorală, o parte din ei fiind manipulați în acest sens.
Cum se vând conturi lăsate ”la naftalină” ani de zile pe TikTok și alte rețele sociale
Pe darknet, un tip de rețea ce face parte din rețeaua globală de internet dar care poate fi accesată doar prin intermediul unui software specific, se vând numeroase bunuri ilegale, inclusiv bunuri digitale, sau mai exact conturi social media din mai multe platforme, inclusiv TikTok, Instagram, Facebook sau Twitter.
Analiștii DarkOwl, un furnizor global de date despre darknet, remarcă faptul că în ultimii ani a crescut puternic numărul conturilor de social media complet fake, a căror creare presupune postarea regulată de conținut pe acestea, generarea de like-uri/followeri/credibilitate pe baza activității strategice, și apoi vânzarea acestor conturi aparent reale, „gata de utilizare”, unor potențiali cumpărători care vor să desfășoare campanii pe rețelele sociale.
Practic, acesta este și modelul care se potrivește perfect tiparului folosit și în cazul conturilor TikTok care s-au activat brusc în campania electorală pentru a-l promova pe Georgescu.
”După ce am asistat la o creștere a numărului de conturi de social media false, puse în vânzare în ultimul an, ne-am uitat mai atent și am constatat că cererea pentru aceste tipuri de conturi s-a transformat într-o piață sofisticată, oferind persoanelor cu intenții potențial răuvoitoare instrumentele de care au nevoie nu numai pentru a obține conturi de social media, ci și pentru a le folosi în campanii de dezinformare persistente”, spun analiștii DarkOwl.
Aceștia mai adaugă faptul că piața conturilor de social media fake, compromise sau create special pentru manipulare, a explodat în ultima perioadă, acestea fiind foarte căutate pe darknet.
Mai jos, o fotografie cu un anunț de vânzare ”angro” al mai multor conturi de social media pe rețeaua Reddit. Pe darknet, există anunțuri similare în care se vând conturi și pe alte rețele sociale.
Analiștii DarkOwl arată că cele mai bine vândute conturi sunt cele de YouTube, o cerere mare existând și pentru conturile de Reddit. De asemenea, conturile de Facebook și TikTok sunt cele mai scumpe la vânzare. Un cont de TikTok se vinde pe darknet cu aproximatv 62 de dolari.
Cum se explică conturile TikTok care existau în 2016 și care au fost folosite pentru sprijinirea lui Georgescu
Rapoartele SRI menționează existența a 797 conturi TikTok (care l-au sprijinit pe Georgescu) încă din 2016. TikTok a fost lansat oficial în septembrie 2016. Platforma exista însă încă din 2014 sub denumirea Musical.ly, care avea deja peste 100 de milioane de utilizatori.
Cel mai probabil, conturile au fost create și existau încă din perioada Musical.ly, iar atunci când platforma s-a rebranduit sub denumirea TikTok, acestea au fost mutate pe TikTok la pachet cu întreaga bază de date a Musical.ly.
Așadar, cel mai probabil, aceste conturi au fost create cu scopul de a fi vândute ulterior, un lucru care devine evident dacă avem în vedere raportul SRI care menționează explicit că ele au avut o activitate extrem de redusă în toți acești ani, pentru ca brusc să devină foarte active în timpul campaniei lui Călin Georgescu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News