Zilele trecute, doi părinți pasionați de provocările de pe Tiktok s-au filmat în timp în timp ce își bagă bebelușul dezbrăcat într-o cadă cu zăpadă, cu intenția de a-l face „Spartan”. Totul spre amuzamentul lor și plânsetele copilului. Ulterior, după ce Protecția Copilului s-a autosesizat, mama bebelușului a explicat că a făcut acest gest pentru a-i întări celui mic imunitatea.
Clipul de pe TikTok, cu bebelușul care plânge la contactul cu zăpada a fost intens distribuit pe rețelele de socializare și a ajuns în atenția Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA),care a anunțat că s-a autosesizat în acest caz.
În imaginile cumplite postate pe conturile de socializare ale femeii apare un bebeluș îmbrăcat cu doar un body, cu picioarele goale, care este băgat într-o cădiţă umplută cu zăpadă. „Spartan îl fac!’ , spune tatăl amuzat, în timp ce filmează, acompaniat de râsetele femeii.
Femeia spune că nu l-a forțat pe micuț să stea în zăpadă și l-a scos din vană când a văzut că acesta „plânge într-adevăr prea tare’.
„Mai dau o dată, poate n-ați înțeles: deci eu l-am pus, el a alunecat și a căzut în fund. Apoi, când am văzut că a căzut, automat l-am ridicat, că normal, asta face orice mamă, îl ridică, că să nu se sperie prea tare. L-am ridicat, i-am dat puțin cu zăpadă ca să se obișnuiască și l-am mai pus puțin pe zăpadă, pe zăpadă. Și apoi, când am văzut că începe să plângă, într-adevăr, prea tare, l-am scos. L-am scos, da? Am vrut să mai iau zăpadă, m-am răzgândit, plângea prea tare. Eu am scos copilul, da? Se vede?’, spune femeia.
Reacția medicilor la gestul inconștient al mamei: „Îl bagă în hipotermie’
Medicii spun că organismul micuţilor poate suferi un şoc în contact cu temperaturile scăzute.
„Este demenţă, teribilism, sunt exagerări. Îl bagă în hipotermie, depinde şi cât îl ţine acolo. Riscuri să creeze stopuri respiratorii, cardice, dacă îl bagi aşa dintr-odată’, spune Marian Fâșie, medic pediatru.
„Se vede clar că acel copil trăieşte o traumă, e chiar o tortură pot să spun. Nu are conectare, nu are siguranţă, va fi mereu în gardă. Nu îl întăreşte pentru că copilul care este foarte mic trebuie să simtă în primul rând siguranţă. Mediul lui trebuie să fie unul care să nu îl lase să traiască aşa ceva’, a precizat Vanesa Serac, psihoterapeut pentru Observator.
„Nu există niciun beneficiu real asupra stării de sănătate din punct de vedere al experimentelor conduse de aceşti indivizi, cu atât mai mult asupra bebeluşilor şi asupra nou-născuţilor.
Din punct de vedere medical, nu au existat în literatura de specialitate aceste experimente, chiar poate agrava starea de sănătate prin hipotermie’, spune Dr. Marius Sorin Chiriac, medic primar recuperare medicală.
Protecţia Copilului s-a autosesizat
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) anunță că s-a autosesizat cu privire la cazul femeii filmate în timp ce își bagă copilul îmbrăcat sumar într-o vană cu zăpadă.
„Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție își exprimă îngrijorarea în legătură cu imaginile care circulă în ultimele zile pe internet, în care copii, unii dintre ei foarte mici, apar îmbrăcați sumar sau chiar dezbrăcați complet și sunt ținuți astfel de părinți în zăpadă.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție s-a autosesizat în acest caz și va solicita sprijinul instituțiilor competente pentru identificarea persoanelor implicate.
Ulterior, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului va contacta părinții pentru a le comunica în mod clar obligațiile pe care le au în ceea ce privește creșterea și îngrijirea copiilor, astfel încât să se asigure respectarea drepturilor acestora și protejarea lor împotriva oricăror situații care le-ar putea pune sănătatea sau viața în pericol.
Atragem atenția că expunerea copiilor, în mod voluntar, la situații periculoase, precum cele generate de temperaturile extreme, așa cum este cazul în imaginile menționate, reprezintă o gravă încălcare a drepturilor acelor copii’, transmite, sâmbătă, instituția.
ANPDCA remintește că siguranța și bunăstarea copiilor trebuie să constituie priorități esențiale pentru părinții acestora:
„Alegerile părinților în privința educației și îngrijirii copilului, precum și ale modelului parental pe care îl consideră potrivit pentru dezvoltarea copilului lor, atât fizică, cât și psihică și mentală, trebuie să țină seama, în primul rând, de protejarea siguranței acestuia și de asigurarea acelor condiții care să nu-i pună în pericol sănătatea sau viața’.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News