Skip to content
Sănătate

Explicațiile lui Raed Arafat după tragedia de la ”Victor Babeș”: În jurul orei 16:25, presiunea a crescut brusc, iar aparatele s-au oprit. Personal, am aflat după ora 17.00

Inquam Photos/Alexandru Busca
" "

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, luni seară, într-o conferință de presă, a făcut mai multe precizări despre circumstanțele în care s-a produs tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” din Capitală, care s-a soldat cu trei decese. Printre altele, oficialul a vorbit despre instalația de oxigen de la TIR-ul ATI și a explicat că „această instalație este făcută de o firmă autorizată contractată de spital, de serviciul de sănătate al primăriei, deci nu este nimic care a fost făcut improvizat”.

„Transmit condoleanțele familiilor pacienților care au murit în tragedia din această seară. Ce va spun este ce știu în acest moment. Este o anchetă și Aceste lucruri se pot modifica pe parcurs. TIR-urile de la Terapie Intensivă sunt fabricate ca sa funcționeze în două modalități: una, total independentă, pe generator electric propriu și pe butelii de oxigen, pentru câteva ore.

" "
" "

O modalitate de funcționare pe o durata mai lungă, se conectează la curent din afara Tir-ului și se conectează la sursa de oxigen permanentă a spitalului.Acolo exista reductoare care controlează presiunea maximă care intra în TIR: Aceste reductoare exista si la ieșire din stocator și la intrare, bineînțeles. Presiunea nu trebuie să crească mai mult de 5,8. Astăzi la un anumit moment, această presiune a crescut peste 6 bari, de ce stabilește ancheta.

Astăzi toate ventilatoarele s-au oprit, colegii au lucrat să remedieze situația și să ventileze bolnavii pe balon, nu erau toți intubați. Au fost trimise și ambulanțe care să-i preia. Un reprezentat al firmei care intra ventilatoarele era în curtea spitalului, dar nu a dorit da intre în TIR și sa ajute. A preferat sa rămână afară și sa dea indicații.

În jurul orei 16:25 s-ar fi crescut presiunea brusc, peste 6 bari. O problemă de creșetere bruscă a presiunii în TIR, care a făcut ca aparatele să se oprească. Personal, am aflat după ora 17.00. De ce a crescut presiunea, cum a avut loc, acest lucru trebuie să stabilească.”, a spus Arafat.

„Instalația până la TIR se face de către firme autorizate – și această instalație este făcută de o firmă autorizată contractată de spital, de serviciul de sănătate al primăriei, deci nu este nimic care a fost făcut improvizat. Este autorizat, este făcut totul corect, stocatorul a fost adus special, iar acest TIR a funcțional luni de zile în Argeș până a ajuns aici, deci nu este un TIR care este pus în funcțiune pentru prima dată, și acum a funcționat, sâmbătă, duminică, astăzi până după-masă, fără probleme.

Această creștere bruscă a presiunii trebuie să vedem cum s-a produs, dacă este o greșeală umană, dacă este o chestiune tehnică, care nu știm de ea acum, deci asta urmează să descoperim, dar de regulă presiunea ca să intre în TIR mai mare înseamnă că de undeva s-a dat drumul sau a crescut”, a mai declarat secretarul de stat Raed Arafat, luni seară, în conferința de presă de la Palatul Victoria.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *