Skip to content
Europa

Explicațiile ministrului Mediului, care contestă strategia UE privind pădurile: Nu a existat un document oficial al Bruxellesului până vineri

Facebook/Tánczos Barna

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a explicat cum a ajuns România să se numere printre cele 11 state membre ale Uniunii Europene care contestă strategia Bruxelles-ului privind gospodărirea pădurilor, el spunând că până vineri nu e existat un document oficial al CE și că nu au fost făcute consultări cu ministerele. Tánczos Barna afirmă că România s-a alăturat acestui demers – inițiat de Austria și la care au aderat în total 11 state – pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esențiale în cadrul acestei strategii.

„România are un sistem de gospodărire a pădurilor bine reglementat şi sever”. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, printre contestatarii strategiei Bruxelles-ului privind pădurile. Anunțul, făcut de presa din Ungaria

Care este strategia Uniunii Europene privind pădurile

Ministrul Mediului a spus, într-o conferință de presă, că până vineri nu e existat un documentul oficial al Comisiei Europene legat de strategia privind gestionarea pădurilor, circulând între statele membre doar un draft.

El a spus că, în acest context, în care documentul nu era asumat de către Comisie și nu ar fi existat consultări oficiale cu ministerele de resort, Austria a inițiat un demers, la care a aderat și România, pe mai multe teme din strategie CE.

Tánczos Barna a mai spus că marți se va întâlni cu comisarul european și va discuta despre planul CE și despre tot ce înseamnă exploatare forestieră.

Principalele declarații:

-Susținem inclusiv dezbaterile privind strategia forestieră europeană. Ele trebuie să aibă loc într-un cadru organizat și statele membre să îsi exprime punctele de vedere. Europa are o strategie forestieră, se pregăteste una nouă care va avea ținte mult mai ambițioase și de aceea dialogul este extrem de esențial.

-Europa pregătește o strategie cu ținte mult mai ambitioase si de aceea dialogul este unul extrem de esential. Zilele trecute, până vineri, a circulat o varianta draft neasumata de CE a acestei noi strategii, care oficial nu a fost prezentată statelor membre, un draft care a parcurs o procedură de consultare publică cu cetățenii, dar care abia vineri s-a materializat într-un document oficial al CE.

-Înainte de asumarea publică oficială a acestei strategii și prezentarea acesteia spre informarea Parlamentului European și a Comitetului Regiunilor și a Comitetului Economic și Social, documentul a fost circulat pe căi neoficiale către statele membre. Urmare a acestui fapt, Austria a inițiat o scrtisoare deschisă care a fopst sustinută atât de de Germania, cât și de Finlanda, Franța, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Polonia și România.

-Am decis să ne alăturăm acestui demers pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esențiale din punctul de vedere al României în cadrul acestei strategii.

-Voi avea mâine o întâlnire bilaterală cu domnul comisar si voi discuta inclusiv acest aspect, cât si aspectele legate de exploatare forestieră, protectia biodiversității și infringement pe păduri din punctul de vedere al României și pentru a susține demersurile Comisiei de aprobare a unei strategii UE.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *