Skip to content
Politică

Explicațiile unei înfrângeri umilitoare. Politologul Andrei Țăranu: Ciolacu are o uriașă problemă, PSD nu a ajuns în capacitatea de a fi frecventabil

facebook

Social-democrații au înregistrat astăzi un eșec important. Ședința de plen în care trebuia dezbătută și votată moțiunea de cenzură a fost suspendată din lipsă de cvorum. Pentru desfășurarea ședinței ar fi trebuit ca în plen să fie prezenți 233 de parlamentari. Opoziția a putut strânge doar 226 de parlamentari.

Politologul Andrei Țăranu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre eșecul PSD de astăzi din Parlament. Acesta a spus că marea problemă a social-democraților în acest moment ține de faptul că și-au pierdut potențialul de șantaj și potențialul de coaliție. Trădările, în special din Pro România, demonstrează totodată că PSD nu a ajuns în capacitatea de a fi frecventabil.

“A fost fără discuție ultima șansă a lui Marcel Ciolacu de a dărma Guvernul Orban înaintea alegerilor locale pentru că va fi foarte greu și chiar dacă ar face o moțiune de cenzură, ar fi o măsură inutilă.

Cealaltă poveste mi se pare însă mult mai importantă și anume că în acest moment Ciolacu are o uriașă problemă de poziționare cu partidul. Marea problemă a PSD-ului este că și-a pierdut potențialul de șantaj, respectiv potențialul de coaliție. Ideea e foarte simplă, nimeni nu este în acest moment interesat să se joace cu PSD-ul, asta e marea, uriașa problemă a PSD-ului. El nu primește din partea nimănui credit, or asta mie mi se pare mult mai grav decât faptul că nu au reușit în acest moment să treacă moțiunea de cenzură. Asta se întâmplă și la case mai mari. Faptul că UDMR-ul nu s-a jucat cu ei, faptul că au existat cu siguranță o mulțime de trădări în interiorul acestei coaliții, în special de la Pro România, arată că PSD nu a ajuns în capacitatea de a fi frecventabil.

Nu cred însă că marea problemă aici e Marcel Ciolacu. Marea problemă e că PSD-ul încă nu și-a revenit din punct de vedere al jocului parlamentar, pe care pretindea că îl deține, că poate să facă tot ceea ce vrea cu povestea asta. Or aici e marea problemă a PSD-ului, din punctul meu de vedere”, a explicat politologul pentru PS News.

Amintim că liberalii au anunțat că nu asigură cvorumul de ședință și au părăsit sala. Din sală au ieșit și parlamentarii USR, PMP și ai UDMR. Din PSD au lipsit câteva nume importante precum Carmen Dan sau Cătălin Rădulescu. După apelul nominal s-a constatat că nu poate fi asigurat cvorumul de ședință. Opoziția a putut strânge doar 226 de parlamentari. Astfel, ședința de plen în care trebuia dezbătută și votată moțiunea de cenzură a fost suspendată. Rămâne de văzut dacă ședința va fi programată la o dată ulterioară, ținând cont că de marți se intră într-o nouă sesiune parlamentară. Asta ar însemna că moțiunea a fost depusă într-o sesiune extraordinară și votată în sesiunea ordinară, ceea ce ridică probleme de constituționalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *