Skip to content
Politică

Explozia francului elvețian generează reacții. PNL cere audierea conducerii BNR în Parlament

Evoluţia francului elveţian riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă, a atras atenţia, prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, prin intermediul unui comunicat de presă.

În același timp, aceasta anunţă că liberalii cer audierea conducerii BNR la Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților.

„Situația financiară a numeroși români, care au contractat credite în franci elvețieni, este grav amenințată după ce Banca Naționala de la Berna a decis să renunțe la plafonul cursului de schimb al monedei elvețiene. La București, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elvețian până la nivelul record de 4,32 lei, în creștere cu 15% față de ziua precedentă, 14 ianuarie 2014. Concret, la o rată de 100 de franci elvețieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mișcări pur artificiale a cursului de schimb”, a declarat Andreea Paul.

Totodată, Andreea Paul a adăugat că un răspuns este extrem de important, în caz contrat evoluția francului riscă să arunce în stradă debitorii cei mai vulnerabili.

„Consider că situația impune un răspuns urgent, pentru că evoluția francului riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă. Conform datelor BNR, peste 4% din ratele românilor sunt exprimate în franci elvețieni, în timp ce rata creditelor neperformante totale este de 15%. În această situație, cer audierea urgentă a reprezentanților BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, pentru un punct de vedere și soluții concrete în sprijinul românilor afectați, în concordanță cu regulile europene și cu un sistem bancar sănătos”, a adăugat prim-vicepreşedintele PNL.

Sursă foto bacau.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *