UPDATE VIDEO Explozie la bordul unei nave în zona Sulina, posibil lovită de o mină

sulina
Foto: Twittter

UPDATE 12:13

Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a  raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord. Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.

De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.

Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.

Forțele Navale Române desfășoară în permanență misiuni de monitorizare în Marea Neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime.

UPDATE 10:23

Autoritatea Navală Română susţine că nava care ar fi fost afectată de explozie este ancorată şi se încearcă salvarea acesteia/ Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată

Reprezentanţii Autorităţii Navale Române au anunţat că nava sub pavilion Togo care ar fi fost afectată de explozie în rada Portului Sulina este ancorată şi se încearcă salvarea acesteia şi a precizat că navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată în urma acestui incident.

„O navă sub pavilion Togo, ce transporta ciment, a raportat la ora 6.50 o explozie la compartimentul maşină şi a solicitat abandonul navei. Acesta se afla la aproximativ 7 Mm est de Sulina. Autoritatea Navală Română, prin intermediul MRCC a solicitat de urgenţă asistenţa navei ARSVOM SAR Ares şi a unei nave aparţinând Politiei de Frontieră pentru salvarea celor 12 membri de echipajului. Salvatorii au ajuns imediat la locul incidentului, iar echipajul a fost preluat în siguranţă şi transportat în Portul Sulina”, au transmis reprezentanţii ANR.

Sursa citată menţionat că nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90m şi 14m lăţime este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată.

Reprezentanţii ANR au menţionat că nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe, scrie news.ro.

Autoritatea Navală Română a mai anunţat că specialiştii instituţiei fac cercetări pentru a stabili cauzele producerii acestui eveniment.

UPDATE 09:50

O explozie a avut loc, miercuri dimineaţa, pe o navă care se afla în Marea Neagră, în apropiere de zona Sulina, comandantul vasului sub pavilion Togo luând măsura abandonării acestuia.

Căpitanul şef al Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, a declarat, pentru Agerpres, că, la solicitarea comandantului vasului, toţi cei 12 membri ai echipajului au fost aduşi în Portul Sulina în condiţii de siguranţă şi sunt evaluaţi din punct de vedere medical.

„Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei. Căpitănia Portului Tulcea a început ancheta pentru stabilirea cauzelor naufragiului. Dacă explozia a fost din cauza unei mine rămâne să stabilească Ministerul Apărării”, a precizat Dan Ichim.

La operaţiunea de salvare a echipajului navei comerciale au participat şi reprezentanţi ai Gărzii de Coastă cu mijloace specializate şi ai Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

UPDATE, ORA 09.28

Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a precizat că echipajul a fost evacuat și predat în siguranță lucrătorilor de pe ambulanță.

“Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare a fost solicitată să intervină pentru evacuarea şi preluarea  echipajului  de la bordul navei Seama. La ordinul VTS Sulina şi prin solicitarea MRCC,  nava SAR ARES din cadrul ARSVOM, s-a deplasat în direcţia indicată, respectiv 7 mile Est de geamandura de aterizare, pentru salvarea echipajului. La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord. Preluarea echipajului s-a efectuat în intervalul 07:20- 07:30 şi au fost predaţi în siguranţă către echipajul de ambulanţă din Portul Sulina, la ora 08:25”, au precizat reprezentanţii ARSVOM.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ȘTIREA INIȚIALĂ

O explozie a avut loc miercuri dimineaţă, la bordul unei nave aflate în zona Sulina.

Echipajul de 12 persoane a fost preluat de echipele de intervenţie şi adus în siguranţă în port.

Nu este clar deocamdată dacă explozia a fost cauzată de o mină marină sau a fost o problemă la sala mașinilor.

Reprezentanţii Gărzii de Coastă au anunţat că miercuri dimineaţă au fost solicitaţi să intervină pentru salvarea echipajului unei nave.

“În data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgenţă “MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF,  de către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanşat o operaţiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia. La acţiunea de salvare  a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă şi o navă specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toţi membrii de echipaj au fost aduşi în siguranţă in portul Sulina, la bordul navei ARSVOM”, au precizat reprezentanţii Gărzii de Coastă.

De asemenea, reprezentanţii Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare au declarat pentru News.ro, că este vorba despre o navă general-cargo, pavilion Togo, care se afla în rada Portului Sulina.

Echipajul, format din 12 persoane, a fost preluat şi adus în port, urmând să fie evaluat din punct de vedere medical.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: