Skip to content
Politică

Exploziv: Ponta – racolat în organizația „Corbii tineri”? EXCLUSIV

Facebook/Marius Oprea

Istoricul şi scriitorul Marius Oprea – supranumit „Vânătorul de securişti” – sugerează, în exclusivitate pentru PSnews.ro, o explicaţie de-a dreptul incendiară privitoare la controversata prezenţă a tânărului Victor Ponta, în seara zilei de 22 decembrie 1989, în maşina generalului Ştefan Kostyal (vechi spion GRU), chiar după ce acesta îi arestase pe fraţii lui Nicolae Ceauşescu – Ilie (general de Armată), respectiv Nicolae Andruţă (general de Securitate).

Deşi strania preumblare a viitorului premier pesedist (pe atunci, în vârstă de doar 17 ani şi trei luni!) în compania generalului iubitor de Moscova – episod dezvăluit chiar de Ştefan Kostyal, în cadrul unui interviu acordat lui Toma Roman Jr. (şi publicat în volumul „Ceauşescu văzut de aproape”, Editura Curtea Veche, 2008) – a stârnit oarece controverse mediatice, Victor Ponta a evitat programatic să povestească ce a făcut în zilele fierbinţi ale Revoluţiei.

Explicaţia lui Marius Oprea

Întrebat de PSnews.ro ce crede despre prezenţa junelui Victor Ponta în autoturismul generalului Ştefan Kostyal (decedat în 2013), chiar după operaţiunea arestării lui Nicolae Andruţă Ceauşescu, Marius Oprea ne-a răspuns fără să zăbovească pe gânduri, oferindu-ne o explicaţie indirectă. „În timpul sângeroaselor evenimente din decembrie ’89, a avut loc un transfer general al vechilor reţele securistice de pe vremea lui Ceauşescu către o nouă generaţie care trebuia să preia puterea în perioada postdecembristă. Aşa a luat naştere o nouă organizaţie securistică activă şi în prezent, organizaţie numită <Corbii tineri>!”, a răspuns Oprea, fără a pronunţa numele fostului premier pesedist.

Dezvăluirea lui Ştefan Kostyal

Iată mărturia lui Ştefan Kostyal (cuprinsă în interviul acordat în 2008): „L-am arestat tot eu şi pe Nicolae Andruţă Ceauşescu, la Băneasa, după care m-am dus să coordonez Comandamentul Apărării Antiaeriane a Teritoriului. Să vă zic ceva interesant. Luasem cu mine-n maşină spre CAAT şi doi foarte tineri revoluţionari. Unul dintre ei era Victor Ponta.” Facem precizarea că, în 2008, dezvăluirea agentului GRU (fost ilegalist, comunist înflăcărat, absolvent al Academiei Superioare Militare din Moscova şi susţinător al „modelului sovietic”) a trecut aproape neobservată, pentru simplul motiv că Ponta era un politician total periferic.

Corbii Kremlinului

Ar mai fi de menţionat un aspect deloc întâmplător care ar putea explica (oarecum indirect, în lipsa altor informaţii) de ce Ştefan Kostyal a jucat un rol principal în arestarea unor exponenţi ai clanului Ceauşescu. Cum singur a povestit (în interviul amintit), Kostyal l-a cunoscut pe Ion Iliescu în a doua jumătate a anilor ’70, când dictatura căpătase un pronunţat caracter kimirsenist (după vizita din ’71 în ţările asiatice – China, Coreea de Nord, Mongolia şi Vietnam) – a fost chiar perioada în care Iliescu (comunist până în măduva oaselor) ţesea intrigi anticeauşiste prin parcuri. Kostyal a precizat că Iliescu şi Virgil Măgureanu reprezentau contactele „politice” ale generalilor complotişti Ion Ioniţă şi Nicolae Militaru care plănuiau să-l îndepărteze pe Ceauşescu prin lovitură de stat, în 1984, cu suportul Rusiei. Urmarea? Conspiraţia a eşuat (Securitatea a catalogat-o în controversatele dosare „Corbii”), câţiva generali şi o serie de alţi pioni implicaţi au fost traşi pe linie moartă, Iliescu s-a dat la fund cu viteza şopârlei, iar Kostyal a ajuns la închisoare (în aceeaşi celulă cu Sorin Ovidiu Vântu, condamnat pentru furt de energie de la contorul de acasă!). Având în vedere aceste antecedente, momentul „22 decembrie” nu-l putea găsi pe Kostyal decât în imediata proximitate a grupării Iliescu, cu toate că nu era deloc un admirator al acestuia din urmă. Însă amândoi vor fi fost „corbi” cu ştate vechi. Pândiseră şi militaseră în aceleaşi unghere ale dictaturii, unghere rezervate indezirabililor aflaţi în tandreţuri subterane cu Moscova.

Ponta – un „corb tânăr”?

Răspunzând la o întrebare directă despre Victor Ponta, dar fără a-i pronunţa numele, Marius Oprea sugerează că, finalmente – şi chiar în cursul celor mai fierbinţi zile ale Revoluţiei! – securiştii apropiaţi GRU şi colaboratorii acestora (intitulaţi „corbi”, potrivit jargonului Securităţii) – şi-au schimbat degrabă „penajul”, pentru a-şi continua nestingheriţi acţiunile şi jocurile subterane pro-Kremlin. Potrivit istoricului, cei mai recenţi agenţi au înfiinţat o nouă facţiune securistică – „Corbii tineri”. Şi totuşi, ce căuta Victor Ponta în maşina generalului Ştefan Kostyal, în seara zilei de 22 decembrie 1989, imediat după arestarea lui Nicolae Andruţă Ceauşescu? De ce nu clarifică Victor Ponta acest aspect?

1 comentariu la “Exploziv: Ponta – racolat în organizația „Corbii tineri”? EXCLUSIV

  1. Întrebări la care nu s-a răspuns încă și la care, de acum încolo, după ce Estul se revarsă peste unele din fostele tari socialiste, nu vor mai primi niciodată răspuns. Și ăsta o știe foarte bine și MO, care evita sa-i spună numele lui Ponta în interviu. Prietenii știu de ce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *