Rata exporturilor de vinuri a înregistrat o majorare semnificativă în perioada ianuarie-august 2023. Nivelul exporturilor a crescut cu 27 la sută față de media pe ultimii 10 ani, sau cu peste 40 la sută în comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste date au fost prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului în cadrul celei de-a VII-ea ediție a Conferinței Naționale a filierei vitivinicole „Recolta strugurilor 2023: Particularități și valorificare”. Per total, valoarea de export din perioada de referință a fost estimată la circa 105 milioane de dolari SUA.

În sezonul curent, viticultorii ar putea obține recoltă mai redusă de struguri, factorul principal fiind episoadele caniculare din luna august. Specialiștii estimează diminuarea recoltei cu circa 25-50 de mii de tone față de anul trecut. Totodată, conform pronosticurilor, vor fi procesați circa 260 mii tone de struguri.

În ultimii 10 ani, sectorul vitivinicol din Republica Moldova a făcut, la propriu, o revoluție, ajungând la cel mai înalt nivel de dezvoltare. S-a muncit mult, lucru pentru care vă felicit. Acum, urmează să continuăm toate aceste procese. Direcțiile principale de acțiune sunt: consolidarea relațiilor între viticultori și vinificatori, sporirea productivității și calității strugurilor, stimularea activităților de promovare și marketing. Acest lucru este imperativ pentru că suntem într-o concurență acerbă la nivel regional și global cu toate țările care produc vinuri”, a menționat ministrul Vladimir Bolea, în cadrul conferinței.

Secretarul de stat Andrian Digolean a vorbit despre politicile elaborate de minister, menționând că, în acest an, din bugetul de stat se alocă subvenții majorate în susținerea viticultorilor și vinificatorilor.

„Timp de două luni, am desfășurat în raioanele țării 10 sesiuni de informare despre obligativitatea înregistrării în Registrul Vitivinicol a parcelelor viticole, lucru necesar pentru a asigura o claritate în procesul tehnologic și a urmări trasabilitatea produsului”, a adăugat oficialul.

La conferință au participat în jur de 100 de reprezentanți ai sectorului vitivinicol, ai mediului academic, oficiali de stat și parteneri de dezvoltare.