Extrema dreaptă austriacă caută calea spre putere, în timp ce tema imigraţiei captează atenţia Europei

Sursa foto: Herbert Kickl

Partidul Libertăţii (FPOe) din Austria, de extremă dreapta, urmează să încerce să îşi croiască o cale către putere, după ce prima sa victorie în alegerile parlamentare, desfăşurate duminică, a făcut ca formaţiunea anti-sistem să aibă nevoie de un partener pentru a forma o coaliţie de guvernare. Atât FPOe, cât şi al doilea clasat, Partidul Popular (OeVP), partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer, au candidat pe baza promisiunilor de înăsprire a legislaţiei privind azilul şi de reprimare a imigraţiei ilegale, relatează Reuters.

Triumful de duminică al FPOe, eurosceptic şi favorabil Rusiei, a reprezentat o nouă etapă în ascensiunea recentă a extremei drepte europene. Dar partidul s-a confruntat imediat cu o realitate dură. Aflaţi în faţa liderului FPOe, Herbert Kickl, într-un studio de televiziune, după afişarea rezultatelor, liderii celorlalte partide din parlament au respins propunerile acestuia de a forma o coaliţie.

FPOe are un avans de 2,5 puncte procentuale faţă de Partidul Popular (OeVP) al cancelarului Karl Nehammer, obţinând 29% din voturi – cel mai bun rezultat al său din istorie – iar Kickl şi-a acuzat rivalii că se opun voinţei poporului.

„Mâine va fi o zi de luni albastră (culoarea asociată FPOe – n.r.) şi ne vom apuca să transformăm cele 29 de procente într-o realitate politică în această ţară”, le-a spus Kickl susţinătorilor, duminică seară.

Kickl, o figură provocatoare şi polarizantă, aliat al premierului ungar Viktor Orban, s-a oferit să negocieze cu toate celelalte partide din Austria, pentru că victoria neaşteptat de clară a FPOe riscă, totuşi, să rămână goală, dacă partidul nu îşi găseşte un partener pentru a guverna.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: