Extrema dreaptă din Austria, favorită în alegerile legislative de duminică

Sursa: Herbert Kickl

Extrema dreaptă ar putea, pentru prima oară, să obţină duminică o victorie în alegerile legislative din Austria, pe fondul unui avans al partidelor radicale în Europa, într-un scrutin mai indecis ca niciodată, relatează AFP.

În pofida faptului că peste 6,3 milioane de algători dintre cele nouă milioane de locuitori îl plasează în frunte, controversarul lider al extremei drepte Herbert Kickl este departe de a fi sigur de faptul că se va instala la Cancelarie.

De ce conduce FPÖ?

Partidul austriac al Libertăţii (FPÖ) a înregistrat o redresare spectaculoasă, după ce se afla, în urmă cu cinci ani, la cel scăzut nivel, în urma scandalului de corupţie Ibizagate.

Denunţând imigraţia în toate direcţiile, măsurile anticovid, politicile de luptă împotriva modificărilor climatice sau sancţunile impuse Rusiei, în numele neutraliotăţii austriece, discursul său atrage.

”Ceea ce este deosebit de important este să avem din nou grijă de noi, austriecii”, declara o instructoare de sport, Anna Kollenc, în vârstă de 36 de ani, la un prim miting de campanie al lui Kickl la Graz.

Sondajele creditează FPÖ cu 27%, iar ÖVP (conservatori) cu 25%, căzând de sus. Aflaţi la putere din 1987 în această ţară prosperă din Europa Centrală, conservatorii au obţinut 37% dintre voturile exprimate în 2019, conduşi de către tânărul Sebastian Kurz.

Social-democraţii (20%) şi Verzii (8%), slăbiţi de trecerea lor la guvernare împreună cu ÖVP, sunt cumult în urmă.

Kickl a reuşit să ”lărgească spectrul subiectelor” dincolo de leitmotivul central al imigraţiei şi să ”seducă numeroşi alegători frustraţi de politica actuală”, declară AFP politologul Thomas Hofer. Sloganul său este ”îndrăzneşte noul”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: