Skip to content
Politică

Fă ce zice popa, nu ce face el! Biserica și Coaliția pentru Familie se dinamitează reciproc EXCLUSIV

cuvantul-ortodox.ro + coalitiapentrufamilie.ro

Zicala „Fă ce zice popa, nu ce face el!” pare să fie acum mai actuală decât oricând, odată cu intrarea pe agenda publică a dezbaterii privind redefinirea familiei în Constituție, ca întemeindu-se „pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie”, iar nu „între soți”, cum este textul actual al art. 48, alin. (1).

Coaliția pentru Familie (CpF), ONG-ul care a inițiat demersul de modificare a Constituției, a intrat deja în centrul unor polemici, din cauza unor propuneri extremiste, precum cea potrivit căreia părinții au dreptul de a-și educa odraslele în conformitate cu propriile valori (indiferent dacă acestea implică violență asupra copiilor) sau cea privind anularea subvențiilor publice pentru avort electiv și mijloace contraceptive. În treactă fie spus, CpF așteaptă acum votul Senatului, în calitate de cameră decizională, pentru organizarea referendumului privind schimbarea textului constituțional.

Problema mai gravă pe care dorim să o semnalăm aici este cea a Bisericii Ortodoxe Române. BOR a luat sub aripă Coaliția pentru Familie, anunțând deja – la mijlocul lunii mai – că susține ONG-ul în privința redefinirii căsătoriei, conform Basilica.ro. Partea delicată este că, tacit, Biserica susține CpF în toate demersurile ei, oricât ar fi acestea de controversate. Iar acest lucru s-a văzut cel mai bine în faptul că BOR nu a spus nimic despre derapajele Coaliției. Un astfel de derapaj a fost acela când CpF nu a precizat cu subiect și predicat că se delimitează de propunerile extremiste primite la consultarea cu circa 100 de familii (interdicția persoanelor singure de a adopta, interzicerea divorțului la notar, impunerea taxei pe celibat și interzicerea cercetării pe embrionul uman), ONG-ul mulțumindu-se să dea de înțeles că a luat act de propunerile respective (detalii AICI).

Cum era cu paiul și bârna?

În ultima jumătate de an, presa a dezvăluit cazurile unor preoți și călugări surprinși în ipostaze revoltătoare:

  • dosarul în care DNA îl acuză pe IPS Teodosie Petrescu (Snagoveanul) de fraude cu fonduri europene;
  • învinuirile de homosexualitate și pedofilie la adresa preotului Cristian Pomohaci;
  • cazul lui Corneliu Onilă (Bârlădeanul), episcop de Huși, acuzat de relații homosexuale cu un tânăr aparent major;
  • conex, cei trei preoți (Sebastian Jitaru, Gheorghe Damian şi Răzvan Bumbu) arestați pentru presupusa șantajare a PS Corneliu cu filmulețul în care acesta ar apărea făcând sex cu tânărul de mai sus;
  • preotul Gabriel Popa, arestat preventiv într-un dosar de evaziune fiscală.

Astfel de situații ne ridică o întrebare insistentă: de ce se grăbește Biserica Ortodoxă Română să susțină demersurile Coaliției pentru Familie, în condițiile în care BOR are chiar în rândurile ei preoți și ierarhi care se situează la capătul opus valorilor pentru care militează CpF și pe care chiar Biserica le predică? Ce credibilitate mai poate avea o instituție precum BOR când le spune oamenilor că este bine ca bărbatul și femeia să fie uniți la casa lor, să nu se înșele și, mai ales, să nu cadă în păcatul sodomiei, în condițiile în care aceeași Biserică Ortodoxă ține sub obroc scandaluri ce țin exact de același păcat? Cum mai poate veni un preot sau chiar un ierarh în amvon, susținând porunca biblică „Să nu furi!”, când însuși el este acuzat de evaziune fiscală sau fraude cu fonduri europene?

Mai mult: ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi persistat tăcerea din interiorul Bisericii, iar Coaliția pentru Familie și-ar fi dus mai departe demersul, cot la cot cu BOR? Cum ar fi arătat – de exemplu – Cristian Pomohaci pe o scenă a CpF, predicând despre virtuțile familiei tradiționale, eventual cu un copil în brațe, ca să iasă bine în poză?

Est versus vest. Cazul Papei Francisc

Papa Francisc a fost pus într-o situație mai mult decât jenantă după ce, la începutul lunii iulie, poliția a descoperit o orgie narco-homosexuală în casa lui Luigi Capozzi, secretarul personal al lui Francesco Coccopalmerio (unul dintre consilierii lui Francisc). În săptămânile care s-au scurs de atunci până acum, Papa nu a ieșit cu nicio declarație, iar biroul de presă al Sfântului Scaun a păstrat o tăcere asurzitoare. (Purtătorul de cuvânt Greg Burke a refuzat orice comentariu, potrivit CNSnews.com.)

Totuși, există o diferență fundamentală între Vatican și București: în timp ce Francisc I își construise deja o reputație de prelat dispus la toleranță față de minoritățile sexuale, oficialii Patriarhiei de la București înfieraseră deja cu numeroase ocazii păcatul sodomiei. Așadar, BOR este cu atât mai arătabilă cu degetul, cu cât mai intransigent a fost discursul înalților ei reprezentanți.

Restul e tăcere

Ca să nu mai lungim vorba: considerăm că Biserica trebuie mai întâi să-și facă ordine în interior, înainte să vină cu sfaturi privind moralitatea opiniei publice. Concret: înainte să propovăduiască valori tradiționale, cot la cot cu un ONG radical, precum Coaliția pentru Familie, ar fi fost nevoie ca BOR să își întărească procedurile interne de selecție și aplicare a propriilor standarde.

1 comentariu la “Fă ce zice popa, nu ce face el! Biserica și Coaliția pentru Familie se dinamitează reciproc EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *