Skip to content
Politică Republica Moldova

Facebook ia măsuri drastice în Republica Moldova! Șterge pagini care ar influența alegerile de peste Prut

Facebook a oprit o încercare de influenţare a alegătorilor în Republica Moldova, ceea ce alimentează temeri cu privire la faptul că alegerile europene din mai ar putea fi vizate la rândul lor, a anunţat gigantul american, relatează Reuters.

Angajaţi ai Guvernului moldovean aveau legături cu o parte a acestor activităţi, a anunţat grupul, cu sediul în California. Autorităţile de la Chişinău au negat că ar şti ceva în acest sens, scrie news.ro.

Facebook a precizat că a şters numeroase pagini şi conturi concepute astfel încât să pară pagini de opinie independente şi să se prezinte drept o organizaţie locală de verificare a faptelor în vederea alegerilor parlamentare prevăzute la sfârşitul săptămânii.

”Ei au creat, astfel, o buclă de feedback”, a declarat la Bruxelles însărcinatul Facebook cu securitatea cibernetică Nathaniel Gleicher.

Potrivit evaluărilor noastre, existau legături între o parte a acestei activităţi şi persoane asociate Guvernului moldovean”, a precizat el.

Guvernul a anunţat că salută orice iniţiativă de combatere a ştirilor false „fake news”, precizând că nu verifică conturile private a celor peste 200.000 de angajaţi ai statului.

”Ei au diverse vederi şi opinii politice, iar statul este obligat să menţină limita între lupta împotriva fenomenului Fake News şi garantarea libertăţii de exprimare a cetăţenilor”, a subliniat Executivul.

Facebook a anunţat că a şters 168 de conturi, 28 de pagini şi opt conturi de Instagram cu un ”comportament neautentic”. Aproximativ 54.000 de conturi au urmărit cel puţin una dintre aceste pagini pe reşeaua de socializare.

Deţinătorii paginilor şi conturilor respective au postat de obicei mesaje despre ştiri locale şi probleme politice precum solicitări de educaţie în limbile rusă şi engleză şi o eventuală reunificare cu România, a precizat gigantul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *