Skip to content
Puterea Știrilor Video

Facilități fiscale pentru ziariști. Valeriu Steriu, inițiatorul legii, răspunde valului de critici din presă

PSnews
" "

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, deputatul PSD Valeriu Steriu, inițiatorul legii care i-ar scuti pe jurnaliști de plata impozitului pe venit, a explicat motivele care au stau la baza actului normativ care a trecut, miercuri, de Camera Deputaților, for decizional.

Steriu susține că inițiativa legislativă a rezultat după discuții cu mai mulți reprezentanți ai presei. „M-am consultat cu foarte mulți jurnaliști și credeți-mă că de dimineața până seara, atât în Parlament, cât și la Guvern, jurnaliștii acreditați stau câte 16 ore alături de noi, încercând să obțină o informație. Sunt mulți jurnaliști juniori care stau efectiv la limita de contract minim pe economie. Aproape toți mă întrebau permanent cum vor evolua”, spune Steriu.

" "

„Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei este fost jurnalist și mi-a spus că a hotărât să plece din jurnalism pentru că nu câștiga foarte bine, că nu putea să intre în tot felul de combinații financiare, să semneze niște variante de contracte pe drepturi de autor. N-am dat atunci foarte mare atenție, însă cu timpul am început să văd mulți jurnaliști care au început să plece spre politică sau spre alte domenii (…).

A fost o inițiativă personală. Am descoperit că sunt state în Europa care au facilități pentru jurnaliști. În Olanda, în baza unei înțelegeri, aceștia pot fi scutiți de TVA. Sunt foarte multe situații de scutire de impozite în Grecia. Am conturat un anumit tablou pentru o idee de proiect de lege și am vrut să văd unde și cum putem găsi o formă similară. Am găsit în Codul Fiscal acea scutire mult comentată în rândul IT-iștilor. Mai departe, mergând cu documentarea, am început să observ competiția absolut neloială pe care o fac știrilor, în clipa de față, acele știri de multe ori dubioase din online (…). M-am consultat cu foarte mulți jurnaliști și credeți-mă că de dimineața până seara, atât în Parlament, cât și la Guvern, jurnaliștii acreditați stau câte 16 ore alături de noi, încercând să obțină o informație. Sunt mulți jurnaliști juniori care stau efectiv la limita de contract minim pe economie. Aproape toți mă întrebau permanent cum vor evolua”, a declarat Valeriu Steriu, la Puterea Știrilor.

Cât înseamnă scutirea de impozit pe venit a jurnaliștilor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii şi drepturi de autor. S-au înregistrat 174 de voturi ″pentru″⁣, 2 – ″⁣împotrivă″⁣ şi 91 de abţineri.

Proiectul prevede ca la articolul 7 să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind “cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

Potrivit proiectului, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse “persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) – (3), şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

În acest moment, sistemul contribuțiilor sociale obligatorii este format din contribuția la pensii (CAS), contribuția la sănătate (CASS) și contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM). Pe lângă acestea, angajații datorează și impozitul pe venit în cotă de 10%, la care se referă propunerea legislativă de modificare a Codului fiscal.

Să presupunem că un jurnalist câștigă pentru cele 8 ore de muncă un salariu net de 2.500 de lei. În contractul individual de muncă e precizat salariul brut, adică 4.273 de lei. Din salariul brut de 4.273 de lei angajatul achită CAS (25% din suma totală), adică 1.068 de lei. Apoi, acesta mai achită CASS (10% din suma totală), adică 427 de lei. La aceste calcule, până acum se mai adauga și impozitul pe venit de 10%, adică 278 de lei.

Așadar, 278 de lei este impozitul pe venit, pe care un jurnalist nu îl va mai plăti, conform noilor prevederi legislative.

Important de precizat este că cei mai mulți ziariști s-au arătat indignați de decizia prin care jurnaliștii și tehnicienii în radiodifuziune și televiziune sunt scutiți de la plata impozitului pentru veniturile din salarii.

CITIȚI ȘI: Jurnaliștii ar putea să nu mai plătească impozit pentru veniturile din salarii şi drepturi de autor. Cât înseamnă scutirea de impozit, la un salariu net de 2500 lei

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *