Skip to content
Economie

Factură uriașă la gaze, primită la Castelul Peleș. Cât a costat încălzirea celor 162 de camere

PS News

Castelul Peleș a primit o factură uriașă la gaze. Încălzirea pentru cele 162 de camere pentru luna decembrie a costat peste 86.000 lei, cu o majorare de tarif de aproape 80% față de prețul perceput până acum de furnizor.

Facturile la utilități nu dau palpitații doar clienților casnici. Reprezentanții Castelului Peleș au anunțat că factura pe luna decembrie a depășit limita imaginabilului. Consumul a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, luna decembrie nefiind una cu temperaturi extreme și totuși, prețul facturii a explodat. Mai exact, 86.463 de lei.

Facturi uriașe la gaze, primite de Castelul Peleș

Astfel, conducerea Muzeului se așteaptă ca factura pe ianuarie să fie adevărata lovitură, având în vedere că abia acum vine gerul. Este posibil ca veniturile încasate din vizitarea Muzeului în luna decembrie să acopere la limită plata ultimei facturi la încălzire, în condițiile în care numărul vizitatorilor s-a redus drastic.

Cea mai mare factură la gaze care a fost trimisă la Peleș a venit în iarna lui 2013, suma fiind de 110.000 de lei. Într-o iarnă mai blândă, cum a fost cea din 2019, când temperaturile nu au coborât la -24 de grade, facturile au fost de 48.000 de lei la gaze şi 18.000 de lei la curent electric.

Castelul Peleş a beneficiat de curent electric şi încălzire încă de la inaugurarea sa, în 1883. Centrala castelului funcționează acum aproximativ 16 ore pe zi pentru a menține temperatura constantă în cele 162 de încăperi care adăpostesc valoroase obiecte de artă. Castelul Peleş este proprietatea Casei Regale a României, dar utilitățile sunt plătite de Muzeul Naţional Peleş, care achită şi o chirie lunară de 20.000 de euro familiei regale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *